Programul de guvernare al noului PNL are mentiuni interesante si bune in unele parti, altele proaste si daunatoare in altele.
Am citit cu atentie capitolul legat de aparare nationala. Iata ce am constatat :

– Intr-un context de aparare si Securitate foarte complicat la granita de nord-est a Romaniei si NATO, capitolul este superficial, plin de banalitati, foarte mic in raport cu momentul prin care trecem

– Lipseste orice fel de referire la Rusia si agresiunea acesteia, fapt ingrijorator pentru mine, prin prisma mentalitatii si culturii de securitate a celui care a redactat acest capitol. Sau pentru cel care si-l asuma ca premier. In nici un document important al vreunei institutii importante de aparare si securitate din ultimul an nu lipseste o referire extinsa si explicita a pericolului pe care-l reprezinta Rusia in momentul de fata

– Ignoranta totala prin lipsa mentiunii terorismului, amenintare pentru combaterea careia NATO, prin statele aliate, aloca cele mai importante resurse chiar prin mijloace militare conventionale. Acest concept, al combaterii terorismului, este primordial pentru politicile guvernamentale din statele aliate in ultimii 15 ani

Iata capitolul elaborat de PNL, 1/2 pagina intr-un document de 40 de pagini

 1. APĂRARE NAȚIONALĂ

Garantarea securității nationale a României este un obiectiv fundamental al Guvernului. Politica de securitate națională va fi adaptată actualelor provocari internaționale. Partidul Național Liberal își propune revitalizarea industriei de securitate națională și, în acest sens, va lua cu prioritate următoarele măsuri:

 1. asigurarea cresterii graduale a bugetului apararii la un volum de minim 2% din PIB incepand din 2017;
 2. re-evaluarea strategică a apărării, creșterea capabilităților armatei și a capacității sale de luptă;
 3. intensificarea cooperării militare cu Aliații noștri din NATO și UE, pentru maximizarea înțelegerii actualelor riscuri militare si formularea celor mai bune strategii de raspuns;
 4. implementarea întocmai și la timp a deciziilor sumitului NATO din Marea Britanie;
 5. intensificarea programului de exerciții și aplicații militare, pentru a crește capacitatea de reacție a Armatei române;
 6. dezvoltarea capacităţilor naţionale de gestionare a crizelor interne şi internaţionale, cu accent pe o mai bună coordonare a instituțiilor de securitate natională
 7. dezvoltarea capacităţilor naţionale de gestionare a urgenţelor civile, în special cele legate de calamităţi naturale sau pandemii.

35 COMMENTS

 1. Domnule Tudor! Cu regret va aduc la cunostinta, desi nu cred ca ati uitat, ca politica externa precum si tratatele international intra in atributiile presedintelui Romaniei. Asa scrie in pacatoasa aia de Constitutie pana o vor modifica sa le treaca la guvern. Guvernul are alte problem legate doar de bugetul apararii conform aceleiasi Constitutii. Pozitia Romaniei fata de parteneri externi, tratate si altele sunt atributiile Presedintelui asa ca nu au ce cauta intr-un program de guvernare. Si cu stima va reamintesc ca dumneavoastra ati laudat pozitia domnului Iohannis fata de subiectul Rusia si parteneriatul cu NATO si UE. Cautati va rog ceva care chiar sa tina de guvern. Partea cu pozitia fata de Rusia o puteti lua de lac el pe care l-au sprijinit astia sa ajunga presedinte, care a ajuns si care a exprimat pozitia care va nelamureste pe dumneavoastra ca nu e in programul de guvernare. Mai lasati va rog ceva si la Presedentie nu sa faca totul doar guvernul. Nu mai avem acelasi gen de presedinte care sa le faca pe toate dar sa nu picam in extrema cealalta sa vrem ca guvernul sa le faca pe toate. Sa respectam totusi Constitutia actuala sau cea viitoare. Asta daca vor avea vre-un interes cei din PSD sa o schimbe. Tare ma tem ca nu vor.
  Ma bucur ca va pare interesant acest program de guvernare si ati gasit o singura hiba care de fapt nu exista conform Constitutiei.

   • Pozitia fata de Rusia tine de politica externa. In acelasi timp si comandantul armatei, daca nu ati uitat, este tot Presedintele! Neata!!! Sau mai bine Noapte Buna! Dormiti linistit! Guvernul vegehaza la securitatea dumneavoastra!

     • Dar nici de program de guvernare! Si apropos! Cine face strategia de aparare? Guvernul in programul de guvernare? Nu cred. Daca ne ataca Rusia poate ridica ministrul apararii macar un singur avion de la sol fara acordul presedintelui? Nu cred decat daca vrea sa fuga el din tara. Ciine face strategia de lupta antiterorista? Guvernul in programuld e guvernare? Nu cred ca pot scrie acolo “Dragi teroristi, va anuntam ca vom lua urmatoarele masuri impotriva voastra asa ca va rugam sa va reorientati.” Masurile antiteroriste precum si politica in domeniu este prevazuta in tratatele international la care a aderat Romania.

   • PS: Cat priveste siguranta nationala cu regret va aduc la cunostinta, sper ca nu ati uitat totusi, ca nu are absolut nicio legatura cu guvernul. Pentru asta avem acele servicii numite servicii de informatii atat interne, SRI, cat si externe, SIE. Si niciunul dintre aceste servicii nu au absolut nicio legatura cu guvernul asa ca nu au ce cauta intr-un programd e guvernare. Presedintele numeste sefii si se subordoneaza parlamentului. Asta daca nu s-a schimbat cumva Constitutia astazi si nu am aflat inca. Sis a nu uit! Mai exista pentru problem de siguranta nationala si un CSAT condus tot de presedinte. e drept ca acolo mai vin si cativa popandai din guvern dar doar sa discute de finantari si alte masuri nicidecum sa stabileasca ei strategia. Asta e Constitutia actuala buna sau proasta. Poate vor schimba in urmatoarea constitutie sa nu mai aiba presedintele nicio atributie si sa fie toate facute de guvern. Noapte Buna! Guvernul vegheaza somnul dumneavoastra! De securitate ma indoiesc ca se ocupa ei!

   • Totusi, un program de guvernare cu Predoiu prim-ministru nu cred ca poate fi catalogat ca avand parti bune. Din start e gresit. Guvernul actual e ok, tinand cont de ce nume se vehiculeaza pt guvernare de la opozitie. Cu Predoiu la justitie s-a cladit o justitie basista care a bagat oameni nevinovati la inchisoare. Noi ca natie vom avea mult de suferit din cauza unor judecatori care au scris dupa dictare sentinta din dosarul prof Dan Voiculescu.

 2. Dezamagitor,punct! De nerecunoscut Gorghiu! Si-a luat teapa vietii ei, din punct de vedere politic,dupa parerea mea.

  • Gorghiu, salteluta de partid se baga-n vorba ca sa-si demonstreze cum ca si exista. Atat si nimic mai mult.

 3. Si eu cred ca in privinta terorimului nu ne paste amenintarile in asa masura/grad ca pe alte popoare(SUA,tari din UE..).
  Noi n-am avut niciodata colonii ,noi n-am cotropit pe nimeni (ne-am aparat/ne aparam doar SARACIA si NEAMUL) iar multi dusmani externi n-avem (exceptand tenditiile expansioniste ale Rusiei care are,din pacate , unii pioni/sustinatori europeni precum Ungaria) fiindca Ceausescu a fost prieten cu tarile de unde vine in general …terorismul actual.

  • . Romania nu se mai poate lauda ca a dus doar razboaie de aparare de cand participam la cruciada SUA cu doctrina PREVENTIV COLONIALISTA . Nu mai suntem aceeiasi de cand luptam pentru interesele expansioniste ale SUA fara mandat ONU sau NATO doar ca sa ne punem bine cu americanii si acceptam inchisori ale CIA pe teritoriul tarii adica devenim tinte potentiale deoarece nu mai suntem la fel de buni prieteni cu arabii ca inainte de a intra in NATO

 4. PNL (vopsit) demonstreaza (ca si CDR pe vremuri) ca nu are specialisti pentru o guvernare.Cum poti asigura o buna guvernare cu un papagal care nu intelege termenii economici din program,dar sa mai faci si politici regionale(aparare,cooperare economica,sociala,etc).Acesti vopsiti nu se pricep decat sa fure .Nu se pricep sa administreze programe economice nici pentru o firma dar pentru o tara.Niste papagali.

 5. acolo (la capitolul aparare) decide Klaus, iar directile viitoare se pot deslusi si din interviul lui Helvig publicat pe acest blog…asa ca mai bine sa se ocupe Predoiu si viitorul lui guvern de administrarea tarii eficient nu in dispretul de pana acum…daca e posibil asa ceva in Romania?!

 6. PDL-PNL “o confederatie a raului, extremisti de dreapta, se organizeaza,
  dau solutii exprimate-n limba de lemn, pregatind calea catre prapad.

 7. program de guvernare,bun,dar guvern pndl???de unde ?cu ce oameni?cu pdl-isti?din poza aia de inceput 2 dispar cit de curind pe la dna,alinuto mama,du-te la cratita,la avocatura,la orice altceva–esti noua elena udrea impinsa in fata

 8. Domnule Tudor,

  Referitor la ceea ce spunea Adrian precum ca “politica externa precum si tratatele international intra in atributiile presedintelui Romaniei”, cred ca dumnealui este intr-o mare eroare, eroare indusa si folosita grosolan de Basescu. Anume ca presedintele este SEFFUL politicii externe. nimic mai fals. Presedintele doar “incheie” tratatele internationale NEGOCIATE DE GUVERN. Deci presedintele nu are ce cauta la negocieri. Doar semneaza si stampileaza in conformitate cu art 91 (1) din Constitutie: (1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege”.

  In al doilea rand, referitor la fituica-program de guvernare post-PDL girata de PNL, la sectiunea “APARAREA NATIONALA”, imi place la nebunie punctul 4: “implementarea întocmai și la timp a deciziilor sumitului NATO din Marea Britanie”. Va atrag atentia asupra expresiei “intocmai si la timp”, expresie care face parte din arsenalul lingvistic al subofiterilor din Armata Romana si se refera la obligatia militarilor de a “executa intocmai si la timp ordinele superiorilor”. Si am aici doua variante: fie PNL doreste sa fim subordonati NATO pentru a “executa intocmai si la timp ordinele” fara ca noi sa avem un cuvant de spus, fie sectiunea APARARE din fituica-program a lui Predoiu a fost scrisa de un subofiter !

  La punctul 2 apare iarasi o expresie nebuneasca: “creșterea capabilităților armatei”. Luati va rog domnule Tudor un DEX sau un DOOM (Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic)-variantele tiparite nu cele piratate online si spuneti-mi si mie daca gasiti cuvantul “capabilitate/capabilitati” si spuneti-mi ce inseamna! Va spun eu dinainte – nu exista acest cuvant in limba romana. Dovada ca la PNL se scrie cu picioarele.

  In ultimul rand ma intristeaza urmatoarea expresie “intensificarea cooperării militare cu Aliații noștri din NATO și UE, pentru maximizarea înțelegerii actualelor riscuri militare”. Cu alte cuvinte, pana sa vina Predoiu si Blaga cu actuala fituica, Armata Romana nu prea a inteles care e treaba cu actualele riscuri militare si tre’ sa vina ei la putere ca sa “maximizeze intelegerea actualelor riscuri”?

  In rest, numai de bine!
  Istoricu

  • de cand ne-am aliat cu NATO toti parveniții si inculții din structurile de apărare au înlocuit ca si Coana Chirita termenul romanesc “capacitate de aparare” cu inexistentul “capabilitate de apărare” dorind sa demonstreze ca sunt “culti in cap” precum fanarioții nu popor latin de unde vine termenul capacitate .
   O simpla “traducere” slugarnica a englezescului capability prin capabilitate confirma nivelul personajelor ce conduc apărarea .
   Aceasta “capabilitate agramata “este predata la Colegiul National de Aparare – un fel de Stefan Gheorghiu reciclat la Guantanamo

 9. PNL +PDL-programul lor de guvernare este un fiasco, o fumigena aruncata de la mii de kilometri înălțime.,scris pe genunchi în dezinteresul poporului. Amin guvern PNL!

 10. Apărarea trebuie să facă parte dintr-un plan pe termen lung, ori partidul propune un program “atrăgãtor” și cu ţintã imediatã, câștigarea puterii politice, situaţie in care vor vrea o regândire, printr-un addendum la planul iniţial.

 11. La ce te așteptai de la un guvern Vasile Blaga?M-ar fi șocat să aibă ceva sens un asemenea guvern

 12. Razboiul modern este 50% razboi economic si o tara ca Romania a fost distrusa economic din exterior cu sprijin din interior nu doar de tradatorii din PDL ci si din PSD a caror democratie originala a privatizat prin falimentare si jaf industria romaneasca . Ilie Serbanescu stie ca deja am ajuns argații altora ce detin 90% din capital in propria noastra tara si profitul se exporta . Vezi inlesnirile acordate de Ponta Rompetrol in timp ce tipa ca romanii sa-si achite taxele

   • Dupa Ilie Serbanescu cel mai capabil conducator a fost Ceausescu. Doar ala a luat masurile pe care le cere serbanescu adica independent Romaniei fata de absolut toate tarile si in absolut toate domeniile. Pana la urma noi ce vrem? Romanii sa poata circula liber si sa aiba drepturi in toate tarile dar la noi sa nu vina nimeni. Poate doar sa ne vanda tehnologia lor sau sa o dea dracu gratis.

    • @Adrian
     Nu l-am auzit pe dl. Serbanescu spunand ca Ceausescu a fost cel mai bun.
     Numai ca asemenea oameni ca dvs. care nu vad altceva decat raul acelor vremuri, se mint pe ei.
     Dl. Serbanescu isi raceste gura, spunand ca Romania trebuie sa fie ea insasi, economic si politic, numai ca astazi se4 practica un “stalinism democratic” prost inteles si interpretat.

     • Chair daca nu spune o poti intelege idirect si daca ai doar jumatate de neuron. Nu de alta dar iti aduc aminte ca ceea ce cere Ilie Serbanescu, adica pleacrea strainilor de la noi si sa benefiem noi de absolut tot a fost realizat de Ceausescu cand ne izolase complet de occident. Si inca ceva. Citeste ce am scris si despre pretentiile noastre de la alte tari.

    • Cu jumatatea aia de neuron, subscriu la cele spuse de dl. Serbanescu, iar cu cealalta jumatate de neoron va spun ca niciodata dl. Serbanescu, n-a sustinut sa ne izolam si nimeni, cu jumatati de neuroni, nu sustine o asemenea aberatie, dar nici sa dam totul pe daiboj la baietii aia destepti din occident. Ca daca nu te scoti singur din rahat, nimeni nu te scoate.

  • Ce a facut ma PSD-ul?Privatizare prin falimentare?Pai dupa guvernarea( si PNL-ista, a idolilor tai) a CDR din 1996-2000, falimentarea era gata si praduiala maxima,caci ei ,dreptacii neamului(de fapt, o adunatura de ratati) altceva nu stiu decat,distrugere, falimentare,somaj,inflatie de peste 300 la suta ,terapie de shoc, plus imprumut la FMI,pe care a trebuit sa-l plateasca tara sub guvernarea lui Nastase,plus angajamentele CDR-iste la FMI pentru privatizari fortate.PSD-ul nu a avut niciodata ocazia sa guverneze ,decat pe cap cu FMI-ul, cu datoriile facute de marlanii tai de dreapta.

   • Stai putin ca nu inteleg. PSD a guvernat din ’90 pana in ’96 cu FMI pe cap? Dar din 2000 pana in 2004, cand s-au dat cele mai mari tunuri in privatizari, tot cu FMI pe cap au fost? Dar din 2006 pana in 2008 cand au sprijinit practic guvernul Tariceanu obtinand tot ce voiau caci altfel nu mai rezista acel guvern tot cu FMI pe cap a fost? Dar in 2009 cand au format acea coalitie mult visata de Basecu PSD-PDL tot cu FMI pe cap erau tontolache? Misca-te putin ca ai adormit! Si sa nu uit. Acum nu guverneaza singuri ca nu au majoritate. Guverneaza cu UNPR care a contribuit din plin la aducerea FMI pe cap. Dar poate era mai bine fara FMI pe modelul Greciei ca si asa ii lauda Ponta pentru cum au ales ei ultima data.

 13. tot programul e o dezamagire si arata inca odata daca mai era necesar ca reprezentantii dreptei sunt niste afoni ai economiei. singura lor cale de prosperitate e hotia. vad ca sunt niste afoni pe blog care considera ca politica externa si apararea tin de presedinte. mai cititi baieti si voi constitutia si nu mai scrieti prostii. art 91 si 92 arata clar despre ce e vorba. in rest “marele” si “noul” partid liberal imbina demagogia liberala cu hotia pedelista!

  • @alexph,
   Problema de principiu și detectabilă de la o poștă este următoarea:
   Dezamagirea vine intotdeauna, dar intotdeauna, atunci când și câtă vreme ai așteptări. Și așteptările au fost mari ….aici, pe blog, să nu ne ascundem după cireș. Știu(era să zic ”știm” , dar eu nu vorbesc în numele maselor așa cum o fac unii, mulți , pe aici) și cine este dezamăgitul de serviciu, cât de mare este dezamăgirea lui, și de ce atâta vreme se caută nod în papură celor care încă mai rezista acelora care, totuși, dezamăgesc atâta. Partizanatul , bată-l vina. Ce este atât de greu de înțeles că după dezamăgirea de aici numită băsescu, nu a fost nimeni de pe eșichierul politic menajat astfel că , doar prin ricoșeu, volens-nolens, nici băsescu. Asta au făcu-o ”deontologii” care au tot sperat și mai speră, indiferent de ceea ce mai reprezintă PNL-ul astăzi, in reinvierea acestuia , a ”mortului” de care vorbesc. Este vorba de ”mortul” numit cu emfază ”dreapa românească” rezultat a trecerii peste noapte a jumatate dintre cei fuzionați de la stânga la dreapta(e vorba de PDL, desigur) și de cealaltă jumatate, turnator-istorică, care , tot într-o noapte, a trecut de un așa-zis liberalism(măcar în acte) la… populari. Urmare acestor ”suceli” (cum le spune cu îngăduință dl.Radu Tudor) s-a născut, așa cum îi spun de data asta eu, această dreaptă mizerabilă .
   Ei, dezamăgiții, nu sunt cu ăștia nici violenți, nici critici, nici cel puțin indignați. Ei sunt …doar dezamăgiți. Așa cum sunt și eu de unii de pe aici ca și de pe aiurea.

   • romanii au demonstrat in permanenta ca atunci cand incepem sa ne revenim economic facem tot posibilul sa ne punem piedici singuri si sa inlocuim aroganta decretata de presa pupincurista, dar care lupta neicusorule pentru democratie, cu hotia dreptei. nu ne-am invatat minte dupa distrugerea economica facuta de “dreapta” reprezentata de pnl- pntcd-pdl( pD) in anii 1996-2000 asa ca i-am adus din nou la putere in 2004 doar asa sa-i dam peste bot arogantului psd+nastase ca noua nu ne trebuie crestere economica. am ajuns sub domnia dreptei entuziasmati ca liberalii au adus crestere economica nesanatoasa, cu buletinul care in final q sfarsit sub domnia portocalie basista in epoca boc la un nou dezastru economic “sponsorizat” de miliardele fmi&co. vine iar “stanga” sa ne puna pe picioare, crestem iar nu numai economic dar de h, nu suntem multumiti si tinem neaparat sa-i aducem pe “terminatorii” de dreapta in fruntea tarii ca mai vrem o tura. masochism curat. cam asta e vointa prostiei populare si sa nu uitam a celor cativa ciumeti din diaspora ca deh ei sunt mai cu mot decat astia de prin tara care nu prea stiu cum e cu democratia. nu o fii ponta bun de presedinte ca e “mongol”, “plagiator” si in final “arogant” ca mentorul sau dar il prefer unui “neamt” remarcat prin tradari, furt dovedit de case in instanta, mizerii pe la primaria sibiului care se sterg acum ca doar a ajuns pres, bun cititor de hartii scrise de altii si care se remarca prin taceri intelectuale si gesturi a la basescu incluzand jignirea jurnalistilor ( apropo oare cand o sa citesc si pe site-urile pupincuriste o critica la neamt dupa o jignire gen basescu pe la parlamentul european? sau la base se pune atunci cand jigneste un jurnalism dar la “neamt” nu se pune?)

 14. D-le Tudor referitor la “aparare” trebuie sa va spun ca nu sunt un asa de bun cunoscator al domeniului ca Dvs., dar niciun “pafarist” nu sunt, adica necunoscator.
  Indiferent cine va fi la “butoanele” Romaniei, nimeni nu va putea face minuni, din mai multe motive (enumerate simplist):
  – n-ai bani, n-ai “aparare”;
  – ai distrus, n-ai … “aparare”;
  – nu ai o economie solida bazata pe productie, n-ai “aparare”;
  – n-ai scoala, adica cercetare solida (in domeniu) n-ai “aparare”;
  – n-ai relatii diplomatice solide, mai ales cu aliatii, n-ai aparare”. La acest capitol ne amagim;
  – si-n final, daca esti o tara vasala, o colonie (dupa spusele adevarate ale d-lui Serbanescu), nu vei avea si nu poti avea o “aparare” solida, bazata pe productia interna, o armata mica, bine “cladita” pe toate palierele, autonoma si bine pregatita (psihic, tactic si militar).
  Sincer nu mai doresc dezvoltarea acestui subiect, imi face rau si nu vreau sa jignesc intamplator pe cineva.

Leave a Reply