Codrin Scutaru, secretar de stat in Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a comentat programul de guvernare al PNL ce a fost lansat azi.

Codrin Scutaru : “Am văzut că a fost lansat astăzi Programul de guvernare al PNL. Ceea ce m-a suprins la prima lectură este lipsa unui capitol destinat asistenței sociale și politicilor pentru familie. Lipsa asistenței sociale dintr-un viitor de program de guvernare poate însemna fie că nu se va acorda atenție acestui domeniu extrem de important, fie că domeniul social, în general, a fost tratat cu superificialitate. Incluziunea socială înseamnă readucerea celor care se află în situaţii de vulnerabilitate socială (persoane sărace, familii monoparentale, persoane cu dizabilităţi, romi, vârstnici etc.) în zona activă.

Soluţia pentru depăşirea problemelor sociale pentru o persoană de vârstă activă este un loc de muncă stabil. Asta facem acum prin intermediul politicilor de asistență socială. Vom introduce, cu ajutorul partenerilor noștri de la Banca Mondială, primul ajutor social care va stimula ocuparea. Lucrăm deja la acest nou ajutor social: venitul minim de inserţie, aplicabil din 2016. Acest ajutor social va integra cele mai importante ajutoare sociale care combat sărăcia de până în prezent: venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzire.

Nu pot să cred că pentru PNL nu contează asistența socială și proiecte precum venitul minim de inserție. Cred că e mai degrabă o eroare a celor care au scris programul de guvernare pe zona socială.

Românii s-au săturat ca banii din asistența socială să ajungă la oameni care nu îi merită dar déjà suntem de câțiva ani de zile de dezvoltare a mecanismelor de anti-fraudare a sistemului și de recuperare a banilor acordați necuvenit. A considera că asistența socială este pomană socială denotă o necunoaștere a domeniului.

Este fundamentală includerea în noul program de guvernare a priorităților strategice precum închiderea instituțiilor de tip vechi pentru copii și persoane cu dizabilități. Sunt pași făcuți împreună cu societatea civilă, cu sprijinul Uniunii Europene și a partenerilor internațiionali, de la care nu putem face rabat ci trebuie să mergem înainte ferm și profesionist.

În scurt timp, vom adopta Strategia națională pentru combaterea sărăciei și promovarea incluziunii sociale 2015-2020, lucrată de Ministerul Muncii împreună cu o echipă de experți ai Băncii Mondiale care este o condiționalitate ex-ante a Comisiei Europene (cuvântul incluziune nici nu e prezent în tot documentul PNL). Să înțeleg că PNL nu o va mai implementa? Nu cred, repet, cred că e doar o eroare.

M-a surprins, de asemenea, că domeniul social nu a fost abordat integrat într-un singur capitol. Sper că vor mai dori totuși să mențină un minister al muncii. Anii aceștia nu mai trebuie să fie despre dispute politice. Trebuie să fie despre politici publice. A gândi un program de guvernare care să construiască o Românie socială de dreapta fără politici sociale nu este posibil. Domeniul social ar trebui abordat în comun, transpartinic, de către sociologii și specialiștii în domeniul social din toate partidele. Cred că ar trebui să ne întânim cu toții, cât de curând, pentru a vedea care este viziunea pe zona de politici sociale a României pentru 2015-2020. Viziunea unui singur partid pe zona socială, oricât de bună, este întotdeauna insuficientă.”

18 COMMENTS

 1. astia de dreapta nu au dispozitia necesara de a face pomeni sociale ,spre deosebire de PSD care nu are bani sa mareasca alocatiile copiilor dar are bani sa faca pensii minime la toti lenesii care nu au avut un ceas de munca nicaieri . De unde ? de la amaratii care au muncit peste 20-25 de ani si carora le-au facut 5-600 de lei ,pur si simplu si-au batut joc de munca lor ca sa-i voteze toti si sigur pentru alocatii nu au bani ca pana la urma copilasii nu au dreptul la vot ,deci nu prezinta importanta .

  • Stânga nu a închis ~80 de spitale ca să mori în fața porților lor, vită băsistă!

   În timp ce clanul lui Băsescu spunea românilor anticomuniști privați, de dreapta și adevărați ca tine să strângă dracului cureaua că era criză, tocmai EI se îmbogățeau de la o zi la alta.

   Dacă prostia ar durea, tu și toți ca tine ați răcni de ați fi auziți chiar și la capătul opus al Globului!

    • Absolut corect! Astia continua sa vorbeasca de funie in casa spanzuratului! Ce ma intriga este ca nimeni nu le aduce aminte de asta cand tot pun placa aia prafuita cu taierea salariilor si pensiilor sau inchiderea spitalelor, masuri ce nu erau posibile fara sprijinul neprecupetit al UNPR si UDMR.

     • placa aia prafuita cu taierea salariilor si pensiilor sau inchiderea spitalelor

      N-ar fi fost așa de prăfuită “placa aia” dacă ai fi crăpat în fața unui spital închis de gașca de fasciști pe care o pupi în cur de când porcul de Antonescu a rupt USL-ul și Iohannis îi continuă “proiectul”, așa-i, fascistule?

      Sau cumva nu trebuie să îmi pun o astfel de întrebare fără a cere voie lui Iohannis și PDL-ului vopsit în galben?

      Cât despre UNPR și UDMR, alea au fost dintotdeauna partide “balama”, vor trăda oricând și pe oricine dacă este în interesul lor.

      Problema gravă de logică de care dai dovadă este faptul că în loc să spumegi la adresa ălora mai mulți ale căror idei au fost închiderea spitalelor, tăierile de salarii și pensii și majorarea TVA-ului, tu tot te iei de ăia mai puțini care au contribuit la “încropirea” majorității băsiste, de parcă fără PDL-iști partidele balama ar fi făcut vreo brânză…

     • Cand spun “Placa aia prafuita” nu ma refer la reaalitatea in sine tataie. Da, a fost o foarte mare eroare sa tai salarii, pensii si sa inchizi spitale si aceste masuri au generat multe drame si nu numai. Dar mi se pare culmea ipocriziei sa acuze de asta exact aia care au contribuit din plin la acele masuri. Caci niciuna dintre acele masuri nu era posibila fara sprijinul UNPR si UDMR care sprijineau acele guverne din interior avand si ministri nu cum a sprijinit PSD-ul din umbra guvernul minoritar Tariceanu. Iar acum, avand acele partide alaturi, reprezentati pana si cu ministri in guvern ba chiar aceiasi ministri din guvernele Boc, mi se pare culmea nesimtitrii sa arati cu degetul la ce au facut chiar ai tai dar sa dai vina doar pe altii. PDL a platit la alegerile din 2012 pentru tot ce au facut atunci si stai linistit ca cei ce au aplicat ordinele lui Basescu vor plati in continuare dar sa plateasca si cei ce i-au ajutat si fara de care nu se puteau luaa cele masuri. Nu sa stea in continuare la guvernare si sa turuie intotdeauna despre niste lucruri la care au fost partasi. Ba mai mult,s a ai in guvernul ce acuza masurile guvernului Boc exact acelasi ministru care aplica masurile lui Boc ca ministru doar pentru ca este nasul actualului premier si un excelent sef de mafii personale re-re-re… evaluat de fiecare data. Asta insemna PLACA PRAFUITA! Apropo! S-a tot discutat chiar si acum de acel colonel din Ploiesti ce a murit in timp ce scria o scrisoare cand i se taiase pensia. Scrisoarea respectiva nu era doar catre Basescu ci si catre Gabriel Oprea, artizanul taierii pensiilor militarilor in rezerva, cel care explica la vremea respectiva direct sau prin subordonati in interventiile lor telefonice la Antena 3 cat de normale si benefice sunt masurile lor. Si acum acuzi doar pe unii? Se cheama NESIMTIRE! Si prostie din partea celor care nu vad, sau se fac ca nu vad asta. Nu ma intereseaza PDL sau PNL cum nu ma intereseaza nici PSD sau oricare alt partid politic. Ma intereseaza obiectivitatea si bunul simt. Doar astea pot salva Romania nu ipocrizia, minciuna, lasitatea si subiectivismul. Si inca ceva. Fara aia putini care au contribuit la “incro[irea “majoritatii basiste nu exista majoritatea basista. Si unul daca era trebuie criticat nu protejat laolalta cu ceilalti caci fara el nu se putea face absolut nimic. Si da, fara PDL-isti partidele balama nu ar fi facut nicio branza dar vezi si partea cealalta a paharului. Fara partidele balama nici PDL-istii nu ar fi facut nicio branza. Iar acum branza se face cu aceleasi partide balama.

  • Si draga Ileana, copii au parinti care au datoria sa-i creasca ca doar se presupune ca s-au gandit bine cu ce ii v-a creste daca le da viata…de ce sa-si assume statu aceasta obligatie…si eu am copii dar nu statul ia crescut nici Ceausescu si nici nu am avut 2 ani platiti de stat pt. cresterea copiilor ci doar 2 luni….si nu mai striga nimeni ca nu ii ajunge alocatia, desi era obligatoriu sa faci copii pe vremea aceia

   • Nu te mai chinui sa le explicit ca nu pentru alocatie e bine sa faci copii si nu statul trebuie sa ii creasca. Pentru asta o fac doar romii si saracii care fac copii pe banda rulanta ca sa ia alocatiile. De copii sa se ocupe statul caci de, e nevoie de masuri sociale.

  • Pentru informare corecta: pensia minima/venitul minim garantat a fost introdusa de ‘mult prea cinstitul’ guvern Boc. Daca va pastrati comentariul…

   • Da, de guvernul Boc insemnand PDL+UNPR+UDMR. Asa ca nu ma mira ca a fost pastrata si de guvernele Ponta. Inclusiv aberatia cu limitarea contributiei la pensie doar asa ca sa uniformizam pensile viitoare in loc sa ia acum, cand se plang ca nu intra bani la fondul de pensii cat mai mult de la cei cu salarii foarte mari, majoritatea in sectorul privat. Asta este cea mai mare aberatie. Sa contribuie la fondul de pensii cu aceeasi suma si unul care are 3 salarii medii pe economie si unul care are 30 de salarii medii pe economie doar ca sa le calculezi pensia la aceeasi valoare a punctului adica sa nivelezi pensile pe principiu comunist. Daca tot mergi pe principiul contributivitatii de ce nu iei acum cat trebuie sa iei fara plafonare si sa le dai cand ies la pensie cat au contribuit? Rezolvi totusi o parte din problema actuala a fondului de pensii de stat. Caci pana la urma cei cu contributie limitata pun o parte din ce pierde statul la fonduri private si tot iau pensii suficiente cand le vine randul. De pierdut doar statul pierde. Asta ti-o spun din proprie experienta.

 2. Asta face dreapta de cand s-a infiintat ea dreapta. Dreapta cu ciocoii, stanga cu oamenii sarmani. Asa ca, programul PDL-ac nu este o noutate pentru unii dintre noi. Doar pentru altii de prin nord-vest.

 3. program social la pdl-epre (mai nou pnl-lepre)???? programul lor de guvernare ar trebui sa poarte ca titlu” cum putem fura mai mult fara sa ne prinda; sau daca ne prind sa fie cam peste 10 ani ca merita, facem 1-2 ani de puscarie dar raminem cu “meleoanele”!!!!!!! 10 ani de puscarie fac doar “fraierii” care ne critica si vor sa ne dea in git!

  • Că vor fura din nou, se știe, dar obiectivul lor principal este să treacă destul timp încât să se prescrie tot ce au făcut între 2004 și 2014.

   • DIN 2004 AM AVUT GUVERNUL TARICEANU 4 ANI + GUVERN PONTA 3 ANI + 1 AN GUVERN BOC +PSD LA GUVERNARE PRIN 2010 CAND PONTA ERA MINISTRU IN GUVERNUL BOC

    • Dacă tu crezi că “afacerile” PDL-iste de genul Marmosim a lui Videanu au stagnat din cauză că nu au mai avut guvern din 2012, ești cel puțin naiv.

     Alde Videanu, Duță și Blejnar (toți fotografiați la sediul ACL la cele două tururi de alegeri prezidențiale) au băgat mulți bani în campania neamțului cel cinstit și, desigur, ne-retrocedator de proprietăți către FDGR, iar acum vor să își recupereze “investiția”, că doar n-au făcut-o pe gratis și din dragoste de țară…

 4. Pe astia din PNL,infestati cu cei din PDL,ii doare la basca de asistenta sociala.Au injghebat un asa zis program,scremut dupa mai multe luni,dar gandul lor era la functii,la avantaje,la contracte bune de jumulit.Pe parcurs daca nu le iese jucaria trec imediat la taieri si reduceri de locuri de munca,dupa care se vor bate cu cazmaua in piept ca au salvat tara.

  • Pai daca tara a vrut presedinte de “dreapta”. Nu le pasa de ajutoare sociale.
   Sau ma rog asa cel putin ne-a spus votul ala minune care a rasturnat totul miraculos…vai de steaua noastra ca sa citez din fostul dictator cel ce cunoaste serviciile si ce minuni pot face ele cand vor. Dar nu vor cica…e timide ele…

 5. Sunt ferm convins ca sunt foarte multi care saluta in felul lor primitiv si grobian aceasta “scapare” a fituicii numita program de guvernare al noului PNL. Iar eu le-as pune o intrebare foarte simpla: Ce va face sa credeti ca sunteti capabili sa supravietuiti (nu pomenesc a prospera caci deja este extraordinar de mult pentru ceea ce pot multi dintre ei) intr-o lume a competitiei extreme, unde cei invinsi sau ghinionisti sunt pur si simplu exterminati prin metoda infometarii si ostracizarii sociale? In Romania tema sociala este o tema extrem de actuala. Iar partidele care ignora aceasta tema in final sunt condamnate la disparitie. Cel putin noi, daninii le vom asigura multora dintre ele finalul, inclusiv noului PNL. Abia astept momentul cand ii vom macelari efectiv in deceniul urmator in marile batalii politice ce vor veni, pe toti cei care vor sa concureze cu noi.

Leave a Reply