Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat luni, 23 aprilie, un raport favorabil, cu 13 voturi pentru, 9 împotrivă şi două abţineri, asupra propunerii legislative referitoare la măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, stabilind ca persoanele condamnate, cu pedepse de până la 5 ani de închisoare, să poată beneficia de executarea pedepsei la domiciliu sau executarea fracţionată a pedepsei în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat.
Sunt excluse de la aceste măsuri persoanele care au comis infracțiuni cu violență, recidiviștii, precum și cei care au fost condamnați pentru luare de mită, dare de mită și trafic de influență.
Proiectul, iniţiat de PNL, a fost modificat de deputaţii PSD şi ALDE. Aleşii UDMR s-au abţinut. Legea ajunge miercuri la vot în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Potrivit proiectului, măsurile intră în vigoare la 30 de zile după publicarea legii în Monitorul Oficial.
in proiect a fost eliminată obligativitatea brăţării electronice pentru cei care execută pedeapsa la domicliu. “Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucrători anume desemnați de către MAI cu sau fără brăţară electronică”, prevede proiectul.
Potrivit amendamentelor depuse de PSD şi aprobate de comisie, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse de judecătorul de supraveghere a executării pedepsei conform Legii 254/2013, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenţie cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.
Judecătorul de supraveghere a executării pedepsei va dispune aceste măsuri pentru persoanele condamnate la o pedeapsă de până la 5 ani, care au efectuat fracţia de 1/5 necesară pentru luarea în discuţie a regimului de detenţie. Măsurile alternative nu pot fi dispuse în cazul deţinuţilor care au săvârşit abateri disciplinare, mai prevede textul adoptat, la propunerea PSD, scrie stiripesurse.ro