Protezarea articulară, numită medical artroplastie, este o intervenție chirurgicală prin care se înlocuiește o articulație deteriorată cu una artificială, numită proteză articulară, pentru înlăturarea durerii și redobândirea funcționalității. Practic, o protezare articulară poate ajuta un pacient să scape de rigiditate și să se miște iar fără probleme. Intervenția se poate face chiar și la vârste mai înaintate. Este recomandată adresarea fără întârziere către medic atunci când apar dureri articulare, pentru un diagnostic prompt și un tratament adecvat. Cele mai frecvente intervenții de protezare articulară sunt artroplastia de șold, de genunchi sau de umăr, iar protezele folosite sunt confecționate din materiale biocompatibile.

Proteza de genunchi este indicată frecvent în cazurile de gonartroză avansată. Procedură constă în înlocuirea suprafețelor articulare degradate ale tibiei și femurului cu o proteză ale cărei componente pot fi fabricate din plastic, ceramică ori metal. Intervenția poate fi totală sau parțială, iar în urma ei, articulația artificială va funcționa adecvat, eliminând durerea. La puțin timp după intervenție, pacientul va putea merge iar, cu cârje sau cadru, urmând ca ulterior să își revină rapid, recuperând prin exerciții specifice atât mobilitatea articulară, cât și tonusul muscular. P

Protezarea șoldului, indicată preponderent în coxartroză, fractură de col femural, poliartrită reumatoidă sau în tumori, urmărește tratarea rigidității șoldului pentru îndepărtarea durerii și restabilirea mobilității articulare. Și în cazul acestei articulații, după protezarea articulară în care chirurgul ortoped îndepărtează zonele degradate ale articulației coxofemurale, pacienții pot trece rapid la o viață lipsită de durere, cu mobilitatea recâștigată.

În cazul artroplastiei de umăr, indicată în artroza umărului, în fracturile în care nu se poate reface articulația sau în lezarea tendoanelor coafei rotatorilor, tratamentul constă în protezarea umărului, cu redarea mobilității articulare. Ținând cont de faptul că aceasta este cea mai mobilă articulație a corpului uman, intervenția este una complexă, care are nevoie de o echipă medicală foarte bine pregătită, cu o cazuistică bogată la activ, precum cea de la Spitalul Clinic SANADOR.

Pacienții care suferă de dureri și dificultăți de mișcare care nu răspund la tratament și care au probleme în desfășurarea activităților de zi cu zi pot apela cu încredere la SANADOR. Echipa de chirurgie ortopedică de la Spitalul Clinic SANADOR are o experiență vastă în efectuarea intervențiilor chirurgicale complexe, precum artroplastiile, și asigură servicii medicale de înaltă calitate pacienților. Pentru asigurarea unei recuperări optime a mobilității articulațiilor după procedura de protezare, pacienții pot urma programe personalizate de reabilitare funcțională în Departamentul de Recuperare Medicală din cadrul Spitalului Clinic SANADOR.

Leave a Reply