Criza din Ucraina a relansat temerile tradiționale ale României cu privire la o agresiune străină și a relansat strategia țării de a deveni mai independentă din punct de vedere energetic. Bucureștiul este îngrijorat de evenimentele din Moldova vecină, unde regiunea separatistă Transnistria se află sub influență rusă, și de evenimentele din Marea Neagră. Ca o țară înconjurată de mari puteri, principala provocare geografică a României este să rămână unită și să limiteze influența străinilor, apreciază agenția Stratfor, preluata de Agrepres. Strafor a postat recent un video de două minute intitulat “Provocarea geografică a României”.

https://www.stratfor.com/video/romanias-geographic-challenge

Iata transcriptul integral potrivit Stratfor.com

Romania is located in southeastern Europe, north of the Balkan Peninsula and on the western shore of the Black Sea. The Carpathian Mountains divide Romania into three parts. To the south is the Wallachian Plain, the core of contemporary Romania where its capital, Bucharest, and its old oil center, Ploiesti, are located. East of the Carpathians is the Moldavian Plain, where the city of Iasi sits, which is an important economic and cultural center. To the northwest of the Carpathians is Transylvania, a more rugged, hilly region.

None of the three parts are easy to defend. Transylvania was occupied by the Hungarians in several stages starting in the 11th century, and then fell under Ottoman and Austro-Hungarian rule. Wallachia and Moldavia were constant battlegrounds for the Ottomans, the Habsburgs and later the Russians.

After becoming a nation-state in the late 19th century, Romania had a precarious existence, balanced between foreign powers. Romania spent most of the 20th century trying to find its balance with monarchy, authoritarianism and democracy. During the Cold War, Romania was ruled by a Communist dictatorship loosely aligned with the Soviet Union. Like most of the former Soviet satellites, after the fall of communism, Romania aligned itself with NATO and the European Union.

The crisis in Ukraine has reignited Romania’s traditional fears of foreign aggression and its strategy to become more independent on energy. Bucharest is worried about events in neighboring Moldova, where the breakaway region of Transdniestria is under Russian influence, and in the Black Sea. As a country surrounded by large powers, Romania’s main geographic challenge is to remain united and limit the influence of foreigners.

14 COMMENTS

  1. E, da! Asta chiar ar fi o provocare! In sensul aceasta, am vazut ca se titreaza pe toate posturile pe burtiere, de ce e bine sa ne imprumutam din nou la FMI, ca cica pentru ca am avea de castigat ca imagine a tarii! Adica, ni se transmite noua populatiei mesajul (manipularea prin toate posturile de propaganda de la SRI), cum ca e cel mai bine ca sa fim datori pe generatii, ca asa vom beneficia de o imagine mai buna a tarii in afara! Adica, e o buna reclama sa te prezinti drept sclav! Ceva de gen. Ba nene, pe toti golanii de la SRI, populatia Romaniei oare cand o sa-i ia la alergat pe strada? Totusi…

    • Părerea dumneavoastră faţă de FMI este împărtăşită de mulţi români, unii dintre ei în poziţii înalte. Ultimul oficial care a exprimat o intenţie privind terminarea acordului cu FMI a fost Darius Vâlcov. Dar între timp au apărut informaţii despre ce a făcut acum 5 ani…. Ghinion!

      • Da. Pai lui slatineanul oltean descurcaret in viata de Valcov, i-au dat patriotii neamului din SRI direct cu lingourile de aur in cap. Alea de le stransese si el avere de la dar de nunta, ce a avut-o el cu marea jurnalista/politician/aburitoare/dezaburizatoare acoperita Lavinia Sancru, care mananca si-aia la spanac zi lumina pe postul acela flagrant al SRI numit Realitatea! Realitatea prostiei cel mult, poate…

  2. dar am vazut ca si guvernul,respectiv Min. de finante agreeaza un nou contract cu FMI.Dar nu am inteles cum sa limitezi influenta strainilor .Care straini?De fapt ce urmareste aceasta Stratfor ?ce vrea sa spuna cu provocarea geografica a Romaniei?vin sa ne invete geografie sau ce ?in Moldova de acum doua zile este balamucul cu Transnistria ?in mareaclor incercare de a-si consolida pozitiile la granitele cu fostele tari din CAER nu este de vise rele sa incerce sa puna labele rusii si pe Moldova ,si sa vedem ceva similar cu actiunile din Ucraina .Deci astia ar fi strainii ?ce poti sa le faci la astia ,asa de unii singuri ca eu cred ca astea cu ajutorul NATO raman la stadiul de declaratii .

  3. Cand ne schimbam mentalitatea, sa ajutam pe cel de alaturi, sa le facem munca mai usoara, sa ascultam ce are de spus vecinul, sa privim in ochi persoanele cu care dialogam, …. atunci vom intelege ce inseamna UNIREA ROMANILOR, apoi privind in urma la ce-am realizat, putem sa vorbim pentru a da sfaturi ❗
    Marea noastra putere sta in: UNIREA TUTUROR ROMANILOR !!!
    TREBUIE SA NE TREZIM DIN AMORTEALA !!!

  4. Internetul e pentru oamenii care se ascund dupa monitor, sau care se ascund de fapt de realitate. O constatare facuta de-a lungul timpului, adica net-ul e pentru dilii, distrusi si nasparlii. Complexati in general. Bafta!

  5. Daca atunci cand ne referim la limitarea influentei straine ne gandim numai la Rusia gresim. Ar trebui sa ne gandim in egala masura la S.U.A. si U.E. Desigur ca Romania are nevoie de aceste structuri dar si acestea au profitat de pe urma Romaniei. Va trebui sa facem efortul de a ne ridica la nivelul acestor state. Va trebui sa ne dezobisnuim de a tine fruntea plecata. Romania trebuie tratata in mod egal de celelalte tari, cu respect. Si acest respect inseamna de fapt si reducerea influentei straine pentru ca nimeni nu-si creaza o sfera de influenta daca nu are si de profitat.

  6. Ultima frază din articol este grea. Una este să auzi că România se învecinează cu o mare putere, respectiv Rusia, şi alta să ţi se spună că România este înconjurată de “mari puteri” şi să ţi se sugereze să limitezi influenţele străine. Cînd ai folosit pluralul, este clar că ai inclus cel puţin şi Turcia. Articolul a apărut sub egida unui institut din SUA, o mare putere care evident nu face parte dintre cele care înconjoară România, dar are un parteneriat strategic cu ţara noastră. Cred că intenţia autorului a fost să aducă din nou în atenţie acest parteneriat.

  7. Austria taie padurile din Ardeal – asta ati prezentat duminica seara la “In Premiera”. Si ca presedintele a respins in forma actuala legea silvica, care ar putea face exploatarea mai echitabila pentru romani, dar supara pe austrieci. Domnia sa sau consilierii sunt sensibili(zati) la argumentele companiei austriece; de ce?

  8. Provocarea Romaniei suntem noi insine, strainii profita de noi, de lipsa coloanei vertebrale a celor ce ne conduc. Intotdeauna “pestele de la cap se impute.

  9. Poate fi luat si ca un avertisment: daca vrem sa ne pastram unitatea, am face bine sa limitam influentele externe! Fiind un site de analize geo-stragice politico-militare apropiat de politica americana, probabil ca sugestia lui se refera la consolidarea cooperarii euro-atlantice, prin finalizarea “curateniei generale” aplicata clasei politice autohtone si punerea cu botul pe labe a agentilor de influenta apartinand ursului de la rasarit. In absenta insa a unei masive infuzii de capital ulterioare, care sa impulsioneze piata muncii autohtone si sa reabiliteze infrastructura precara, nu prea vad cum s-ar putea mentine nici unitatea statului, nici fidelitatea euro-atlantica.

  10. Bine ca este interesata o agentie, si guvernantii, nu! Sa fie limitata influienta strainilor si, sau mai ales in economie. De ex. de ce era nevoie ca forma Holtzindustrie care nu si-a gasit loc acasa la ea in Austria, sa vina sa taie codrii din Rpomania? Nu mai avem fabrici de mobila romanesti, sau romanii nu mai stiu sa prelucreze lemnul? Are cineva un raspuns?

Leave a Reply