Premierul maghiar Viktor Orban a postat miercuri pe contul său de Facebook o imagine a globului pământesc de dinainte de Trianon pe care apare harta Ungariei mari, care îngloba și Transilvania. Postarea e însoțită de un text care face referire la examenele de istorie ale elevilor.

Inițiativa lui Viktor Orban vine la doar o săptămână după scandalul din România declanșat de adoptarea tacită în Camera Deputaților a unui proiect de lege inițiat de UDMR pentru acordarea de autonomie Transilvaniei. Președintele Klaus Iohannis a respins categoric proiectul și a acuzat PSD de înțelegeri subterane cu UDMR. La rândul său, PSD s-a mobilizat și a picat la vot în Senat proiectul.

Guvernul maghiar derulează mai multe politici publice prin care încearcă recuperarea ”națiunii maghiare”. O recentă reformă a materiei predate în școlile din Ungaria prezintă, profund ideologizată, prezintă Transilvania drept casa maghiarilor.

Oficialii guvernamentali maghiari utilizează de câțiva ani în mod constant această hartă. În iunie 2019România și Slovenia au condamnat publicarea pe site-ul abouthungary.hu, gestionat de cabinetul premierului Viktor Orban, a unei hărți reprezentând ”Ungaria Mare” din care statele vecine ”rup” fiecare câte o bucată, România fiind reprezentată ca luând Transilvania. În decembrie 2019Viktor Orban a stârnit furia premierului Croației, Andrej Plenković, după ce liderul maghiar a prezidat o ședință a FIDESZ cu harta Ungariei Mari pe fundal. Spațiul Ungariei istorice cuprindea și bucăți din actuala Croație, iar acest mesaj transmis indirect de liderul de la Budapesta a fost catalogat drept ”o provocare” de către omologul său de la Zagreb. La finalul lunii aprilie 2020, un ministru maghiar a acordat un interviu pentru BBC având pe fundal aceeași hartă, scrie g4media.ro

 

4 COMMENTS

 1. Extrem de grijuliu si CATIFELAT prezentati contributia chiriasului de la Cotroceni! Oare de ce?
  Hai sa fim seriosi: daca iohahahanis nu s-ar fi bagat in seama singur, cu scopul evident de a mai cistiga o bruma de capital politic, n-ar fi existat absolut niciun scandal. Proiectul ar fi picat ORICUM in Senat, CAMERA DECIZIONALA. Si chiar daca, presupunind prin absurd, ar fi trecut si de Senat, proiectul ar fi fost picat de CCR.
  In fine, daca iohanes era destept (ghinion!) lasa sa curga, pina ajungea legea la el, si ar fi intors-o in Parlament pozind, cu zimbetul lui scrisnit, in “salvatore de la patria” si-ar fi iesit pe toate televiziunile sa ne spuna: “vedeti? daca nu eram eu …”
  Si mai faceti o greseala nepermisa unui jurnalist cu ceva experienta: iohanis nu a acuzat PSD de intelegeri cu UDMR; de-a lungul timpului, toate partidele au facut intelegeri cu UDMR, ci pe Ciolacu de intelegeri cu Viktor Orban. Trebuie sa mai explic care-i diferenta?
  De ce faceti aceasta “confuzie voita”? Ca sa mai atenuati gafa impardonabila a celui care crede tot mai tare ca “leta semoa”?
  Si Ceausescu a crezut, dar nu l-a ajutat foarte tare …

 2. Greseli gramaticale? E o gluma, banuiesc. Oricum, raspunsul este in maniera pur comunista a anilor ’70: Cind aia erau incoltiti cu o chestie la care n-aveau ce raspunde, ricanau: “da’ ce, voi nu-i exploatati pe negri?” E o mostra tipica de “dialogul (ab)surzilor 🙂

Leave a Reply