Partidul Social Democrat (PSD) a obţinut cele mai multe voturi, duminică, la scrutinul parlamentar, când până la ora 21,00 se prezentaseră la urne 5.793.135 de alegători (31,84%).

Potrivit exit-poll-ului realizat la ieşirea de la urne de CURS – Avangarde, pentru ora 19,00, PSD a obţinut, la Senat, 30,6% dintre voturile exprimate, iar la Camera Deputaţilor – 30,5%.

Pe poziţia a doua se află Partidul Naţional Liberal, cu 29,1% din voturi la Senat şi 29% la Camera Deputaţilor, fiind urmat de Alianţa USR PLUS, care a obţinut 16,4% din voturi la Senat şi 15,9% la Camera Deputaţilor.

UDMR a obţinut 5,7% la Senat şi 5,7% la Camera Deputaţilor, Partidul Mişcarea Populară – 5% la Senat şi 5% la Camera Deputaţilor, iar Pro România are 5% la Senat şi 5% la Camera Deputaţilor, conform exit-poll-ului. Totodată, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a obţinut 5,3% la Senat şi 5,2% la Camera Deputaţilor.

După anunţarea rezultatelor exit-poll-ului, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că prin votul de duminică românii au arătat că este nevoie de o schimbare.

“Prin votul de astăzi, românii au arătat că este nevoie de o schimbare. Aş dori să le mulţumesc tuturor românilor care au avut încredere în noi şi au votat PSD, aş dori să le mulţumesc românilor că au sancţionat această batjocură la adresa lor în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei, închiderea şcolilor, închiderea pieţelor, închiderea bisericilor, intrarea în faliment a mii de societăţi cu capital românesc şi a sute de mii de şomeri în ultimele şase luni. Este nevoie de un guvern capabil, care are soluţii, care ştie să rezolve adevăratele provocări ale românilor şi le mulţumesc în mod deosebit românilor care au mers la vot, pentru că şi-au învins teama în ceea ce priveşte viaţa lor, dar au înţeles necesitatea ca acest Guvern Orban să plece acasă”, a spus Ciolacu.

La rândul său, liderul liberalilor, premierul Ludovic Orban, a declarat că PNL este “câştigătorul acestor alegeri”.

“Ce vedem la televizor sunt rezultatele unui exit-poll sau unui sondaj de opinie. Decizia au luat-o românii prin prezenţa la vot şi rezultatul îl vom cunoaşte după procesul de numărare a voturilor. Având în vedere că în cercetările sociologice nu sunt cuprinse voturile din intervalul 19,30 – 21,00, din diaspora, luând în considerare marja de eroare, PNL consideră că este câştigătorul acestor alegeri, atât câştigătorul moral, cât şi câştigătorul la finalizarea procesului de numărare a voturilor”, a afirmat Orban.

Dacian Cioloş, copreşedinte USR PLUS, a susţinut, la închiderea urnelor, că alianţa a demonstrat că este o forţă politică matură, care poate rezista şi poate creşte în competiţiile cu vechile partide.

“USR PLUS este acum o forţă politică matură, care a dovedit că poate rezista şi poate creşte într-o competiţie directă cu vechile partide. Vom avea în Parlament o echipă solidă de deputaţi şi senatori. Foarte probabil, un număr dublu faţă de cel pe care l-am avut până acum”, a arătat Cioloş.

Conform datelor anunţate de Biroul Electoral Central, prezenţa la vot pe ţară la scrutinul parlamentar a fost, duminică, până la ora 21,00, de 31,84%, adică 5.793.135 de alegători. În mediul urban s-au prezentat la urne 3.125.700 de alegători, iar în rural – 2.667.435. Un număr de 70.899 de alegători au votat cu urna mobilă.

De asemenea, peste 262.000 de cetăţeni români au votat în străinătate, până duminică, în jurul orei 22,00, ora României, la alegerile parlamentare. Potrivit site-ului Autorităţii Electorale Permanente, 21.329 dintre aceste voturi au fost exprimate prin corespondenţă, scrie Agerpres.

 

3 COMMENTS

  1. Sa amintesc ceva desi am scris argumente cu mult timp inainte, ceva care niciunii nu ati observat! La momentul tariceanu/alde-psd au pierdut alegerile! Tariceanu s-a pozitionat la Ponta in proRomania!, ce s-a intamplat? Au pierdut alegerile si nu din cauza lui Ponta! Halimosul alergator dupa functii in alegeri de grup acest tariceanu, trage in jos la fel ca somon, orban, base, paratrantorul de lux, arafat plus destui, incat vor fi eliminati din politica inclusiv partidele din care fac parte! Acum au primit o palma cu piciorul pnl si paratrantorul de la cetateni, cetateni care nu ii mai suporta pe tv sau sa ii auda vorbind! De ce sa nu guverneze daca au fost validati de cetateni prin vot? Trebuie sa il scuipe obligatoriu pe inaltul plop si dupa, mai vedem! Cat despre turism electoral strainezia, au fost carati cu masinile proprietate neavand decat optiunea unica: ori usr ori aur.

Leave a Reply