În pragul campaniilor electorale care se vor derula pe doi ani – 2019, europarlamentare şi prezidenţiale, şi 2020, locale şi parlamentare – Adrian Năstase a făcut, pentru psnews.ro, o analiză concisă a situaţiei PSD în faţa primelor runde de alegeri, din 2019, iar din cele spuse reiese clar situaţia dificilă în care se află acum partidul condus de Liviu Dragnea. Fostul lider PSD şi premier al României acuză o anumită degringoladă a conducerii partidului, lipsa strategiilor pentru campanii, printre altele. De asemenea, Năstase nu exclude posibilitatea ca anumiţi membri importanţi ai partidului care nu se vor regăsi pe listele pentru europarlamentare să plece din formaţiune. În plus, spune Adrian Năstase, şansele candidatului Klaus Iohannis pentru un nou mandat cresc proporţional cu lipsa de iniţiative, contacte şi legături în plan extern a conducerii PSD.
“Intrăm în doi ani electorali şi am impresia că PSD-ul va avea dificultăţi pentru că nu are strategiile bine puse la punct. Spre exemplu, nu are clarificată lista pentru europarlamentare: sunt foarte mulţi cei care aşteaptă să fie pe liste, cei care nu vor fi pe lista cu primii 10, să spunem, vor fi dezamăgiţi şi poate că vor căuta şi alte soluţii. Avem alegerile prezidenţiale la sfârşitul anului şi PSD-ul încă nu are o strategie şi nu are nici candidat pentru alegeri. Iarr aceste alegeri vor influenţa alegerile parlamentare şi pe cele locale de anul viitor. Aşa încât, iată că partidul pare, cumva, că în acest moment ar trebui să accelereze pregătirile. Or, este luna ianuarie, o lună în care de obicei un partid funcţionează mai degrabă în sala de antrenament, şi nu s-au întâmplat foarte multe lucruri. Liderii lipsesc din ţară sau din Bucureşti, n-au avut loc întâlniri ale organizaţiilor de partid în teritoriu, deci nu apare încă, astfel, o strategie clară pentru sesiunea parlamentară din februarie. Deci, sunt unele probleme, în opinia mea – poate eu sunt oarecum demodat în abordare – în disciplina organizării partidului şi o bună planificare, disciplina în organizaţii, clarificările ideologice, relaţiile cu partenerii din străinătate, mai ales în condiţiile alegerilor europarlamentare, chestiunile legate de dinamica preşedinţiei la UE, mai ales în condiţiile în care în Marea Britanie lucrurile sunt atât de complicate, toate lucrurile acestea ar fi necesitat o furtună de idei care să facă agenda publică pentru perioada aceasta. În schimb, stăm şi discutăm despre subiecte mărunte, sigur, semnificative în cotidian, poate, dar fără semnificaţie politică şi lucrul ăsta cred că este negativ.”
Izolat pe plan extern
În ceea ce priveşte relaţiile externe ale PSD, succinta analiză a fostului preşedinte al partidului reliefează o izolare cvasitotală a PSD în UE şi în alte zone strategice. Această izolare a PSD nu este benefică, în schimb, actualului preşedinte al României, Iohannis reuşind să puncteze anul acesta în favoarea obţinerii unui nou mandat la Cotroceni. “Este nevoie de contacte personale la nivel european, internaţional, şi adeseori anumite blocaje, care par de politică de stat, ţin mai degrabă de anumite resentimente personale, de chestiuni mai mărunte, de lipsa de comunicare la nivel de lideri. Din acest punct de vedere, într-adevăr, cred că o încurajare a unor contacte personale ar trebui să fie făcută. Şi lucrul acesta, într-un fel, a fost lăsat, într-o mare măsură, pe seama preşedintelui Iohannis şi, în măsura în care PSD-ul este în război cu Iohannis, chestiunea asta nu face decât să-i acorde un avantaj pentru alegerile prezidenţiale.
Iată, spre exemplu, faptul că va avea loc la Sibiu întâlnirea Consiliului European, sigur că lucrul ăsta va conta pentru alegerile prezidenţiale şi pentru alegerile europarlamentare. Sigur că, ştiu eu, e adevărat că e vorba de calendar, poate că mai puţin la alegerile europarlamentare nu prea are cum, dar în ceea ce priveşte vizita Papei Francisc, organizată într-un moment preelectoral şi mai ales pe zona catolică, pe care preşedintele Iohannis o reprezintă în România. De aici, din nou un avantaj. Lucrurile astea toate se adaugă şi ele se rostogolesc într-o anumită direcţie.”