In ciuda unor proteste consistente si a pozitiei PNL de a refuza proiectul exploatarii la Rosia Montana, PSD lasa porti deschise si da sperante companiei Rosia Montana Gold Corporation.

Presedintele Comisiei pentru Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor, Florin Iordache de la PSD, spune ca sansele de a se face exploatarea miniera de la Rosia Montana au crescut, intrucat comisia parlamentara speciala pe acest subiect poate corecta greselile din proiectul trimis de Guvern.

“Rolul acestei comisii, din care vor face parte 21 de oameni, e sa vina cu un proiect de lege viabil”, a declarat Iordache pentru Ziare.com.

Intrebat daca asta inseamna ca exploatarea de la Rosia Montana are sanse tot mai mari sa se faca, deputatul PSD a raspuns: “Sigur. Ati vazut, si PDL a spus “nu-l vrem asa, dar vrem exploatarea”. Iar noi am obtinut un proiect mai bun decat cel negociat de PDL, redeventa a crescut de la 4 la 6%”.

69 COMMENTS

 1. Eu nu stiu cum de mai poate conduce acest psd in sondaje dupa cate ticalosii si cate tepe a tras poporului roman incepand cu iliescu, nastase si terminand cu ponta. Ce se intampla oare cu noi? Era cat pe ce sa aiba soarta pntcd-ului dar a fost resuscitat de aceasta alianta facuta pe valul anti-basist si anti-pdl-ist al populatiei. Si vad ca nu conteaza cat ne-au mintit, cat ne-au dezamagit, si in trecut si acum, ei sunt mereu favoriti in sondaje. Cum va explicati aceasta ciudatenie?

   • Cata spaga au luat toti sefii si se sefutii ce au condus si conduc DNA(ANI), DIICOT, Parchetul General daca in toti acesti ani, de la derularea contractului cu RMGC pana in prezent, institutiile mai sus mentionate nu s-au sesizat in legatura cu toate falsurile si ilegalitatile comise care sunt cuprinse in acest dosar???? Dar sefii din SRI si SIE cate sute de mii de dolari s-au bagat in conturi prin tarile calde??? Numai asa se explica de ce toate instituiile mai sus mentionate tac si nu iau nici o masura vis-a-vis de toate acuzatiile de mita pe care politicienii si le arunca intr-o veselie unii in capul altora si fata de dovezile concrete semnalate in presa a incalcarilor legilor romane de catre cei de la RMGC si reprezentanti ai statului care au dat si semnat aprobarile fara coperire legala.

    • Gelu? Spaga se ia in politica si in niciun caz in servicii, pt. ca e riscul nu neaparat de a-si pierde serviciul “de top”, ci acela de a ajunge in puscarie pentru o ilegalitate comisa …………. chiar daca este si pentru un lider, o asemanea ilegalitate nu se comite! Pentru Basescu traian, care e seful lor se poate comite o asemenea ilegaliate de catre SRI, cum s-a si comis deja, banuiesc, acum vreo 2 ani……… nu afirm! Dar, acum ca nu mai are putere, acest basinos de la Cotroceni….de ce nu mai iese ca boul ca si atunci cand avea serviciile? Nu e prost, prieteni, e doar un bou fraier, puscariabil, in curand! Ponta……… esti procuror de profesie, sa-ti spun eu cateva capete de acuzare ale nenorocitului, Basecu Traian? Ce zici de GENOCID asupra poporului roman? Iti va invoca criza mondiala? Pardon, el cum s-a imbogatit in criza asta mondiala? Fiicele lui, adica………? p.s. Vezi vilele lor de milioane de euro! De unde au acesta cacate milioane de euro? Imi provoci scarba, Ponta, esti un incompetent ca procuror si prim ministru! Hai sictir, Ponta!Ne-ai dezamagit, cacatule!

   • Nimabe, mai schimba placa asta cu logica ca incepi sa fii agasanta. Daca nu poti sa scrii ceva, mai bine lasa-te si lasa-ne! Am inteles ca pentru tine cei care-i venereaza pe ponta si psd-ul au logica. Nu trebuie sa te repeti intruna. Am inteles din prima.

 2. avem de-a face cu doua grupari antiromanesti, RMGC grupata in spatele Beny Steinmetz care finanteaza cu bani negri si a primit astfel sprijinul lui Tonta ,a mafiei PSD-iste si mare parte a trustului Intact,si pana nu demult au avut sprijinul Macacului si al pedeleprei,care insa dupa ce le-a fost taiata finantarea de catre israelian au trecut alaturi de Ana Pauker ,Patapievici,Mungiu Pipidi,televiziunile basiste si restul de porcine,inclusiv ONG-uri care se adapa din troaca lui Soros in solda acestuia.oricare dintre aceste doua mafii ar pune mana pe zacamantul de la RM ar face-o in contra intereselor Romaniei,romanii s-ar alege cu dezastrul economic si ecologic fara nici-un beneficiu pt.noi.acest proiect trebuie sa fie facut numai de catre statul roman si romani,astfel vom vedea un nou Bechtel mosit de discipolii ocultilor care ne-au saracit de peste 2 miliarde de euro in schimbul a 50 km de autostrada ,si aia aflati deja in reparatii.declaratia antiromaneasca si facuta in deplina cunostinta de cauza a lui Xerox ca vom avea de platit despagubiri de miliarde de euro a fost tocmai de a asigura RMGC ca isi vor scoate un profit imens chiar daca proiectul nu se va face.ma-sa vitrega a putregaiului Sova este unul din avocatii care reprezinta interesele Gabriel Resources si prin care se va vira parandaratul catre mafia ros-albastra a USL-ului

  • “Domnul Ponta, cel cu multiple funcţii şi personalităţi pe măsură, care, azi semnează un act ca premier, mâine îl condamnă ca deputat, apoi îl acceptă ca şef de partid, este neutru ca şef USL şi este indecis ca soţ, are o mare problemă, scumpa sa soţie cea pentru care şi l-a făcut pe Turcescu duşman şi pe domnul Sârbu socru, se va afla în mare cumpănă dacă Daciana se va lega în lanţuri pe motiv de Roşii. Ce va face el atunci? Ca cetăţean îi va spune că e dreptul ei, ca şef de partid îi va da un vot de blam, ca deputat va trebui să i se supună şi alăture pentru că ea este deputat european, ca soţ nu va face nimic cum nu face nici ca premier, dar va trebui să dea ordin jandarmilor să o ridice. Mare dramă mare.

   Cam în aceeaşi situaţie se află şi iubitul Crin, care are şi el diferenţe de opinii cu scumpa sa jumătate, dar la el lucrurile sunt mai clare. El spune pe faţă că între mofturile nevestei şi datoria faţă de ţară, el face dragoste cu ţara, asta spus aşa civilizat. Măcar unul din marii oameni de stat cam ştie ce ar face la o adică.

   Nu în aceeaşi situaţie se află domnul Şova, marele ministru al marilor proiecte ale lui Ponta. Domnia sa nu are probleme de familie, deşi ar fi trebuit să aibă şi nu numai de familie. Domnul Şova, fiul unui ”obscur” critic literar Coman Şova căsătorit cu o doamnă Ana Diculescu , devenită prin căsătorie şi Şova deci mama vitregă a marelui ministru, prieten şi coleg de facultate al primului ministru.

   Doamna Ana Diculescu Şova, este o doamnă avocat de succes, de foarte mare succes, ceva ce avocata ”televiziunilor” şi a lui Becali doamna Paula Iacob nu o să ajungă niciodată pentru că dânsa apără în procese cămătari şi profesori violatori, în timp ce doamna Şova prin firma la care este senior partener are ca şi clienţi, firme mari, cu ştaif, cum ar fi Otto Wolff Handelgesellschaft GmbH, Thyssen Krupp Steel AG. Firma, deja foarte cunoscută în piaţa afaceriştilor, a luat bineînţeles şi procese în România. Întâmplător sau nu, două din firmele pe care firma doamnei Şova le-a reprezentat şi le reprezintă se numesc Bechtel şi Roşia Montană Gold Corporation. Nu e aşa că este o coincidenţă?UPDATE Roşia Montană. Familia Şova este unită. Reacţia NNDKP economic

   Nu este aşa că tot o coincidenţă este şi faptul că firma Bechtel a reuşit să obţină în negocierile cu guvernul reprezentat de ministerul marelui Şova nişte despăgubiri pentru hatârul de a rezilia contractul?

   Nu e aşa că tot o coincidenţă este şi faptul că acum acelaşi minister şi ministru va negocia şi contractul cu RMGC în varianta în care Parlamentul nu va vota proiectul sau va apărea ceva nedorit?

   Nu e aşa că acum se explică şi declaraţia lui Ponta că va trebui să plătim ca şi în cazul Bechtel apărat tot de doamna Şova o sumă de bani în caz de nereuşită?

   Nu este aşa că este o coincidenţă faptul că domnul ministru Şova nu a găsit actele originale ale contractului Bechtel aşa cum acum nu se găsesc nici toate actele sau nu se pot prezenta fiind confidenţiale? Dar de când actele de familie au devenit confidenţiale? Ar mira pe cineva să găsim numele Şova pe ambele părţi ale actelor adiţionale? Ar mira pe cineva să găsim numele doamne Şova şi ale firmei sale pe documentele care ”nu se găsesc” sau ”sunt confidenţiale” ? Bineînţeles că ar fi doar o coincidenţă.

   Eu nu ştiu, dar oare în cazul acesta, unul din cei doi nu trebuia să se revoce şi să se retragă din negocieri şi reprezentare pentru conflict de interese măcar aşa moral, dacă nu legal?

   Ce spune domnul ministru Şova? Am văzut că domnia sa nu are nici o jenă să spună că susţine proiectul Roşia Montană. Păi da, că doar nu e nebun să intre în conflict cu mama, fie ea şi vitregă, că nu e soţia şi nu îşi poate permite să strice ploile firmei mamei.

   Ce răspunde domnul Şova aici? Dar domnul Ponta?

   Dar ca să nu trecem prea uşor peste minerit, să amintim şi faptul că acum firma canadiană El Dorado Gold Corp., mama mare a RMGC ,a mai încercat şi mai încearcă să facă exact ce încearcă să facă acum la Roşia Montană, dar în nordul Greciei, la Skouries Halkidiki. Promisiuni de locuri de muncă, lapte, miere, primari mituiţi, publicitate. Până s-au prins grecii cum stă treaba. Şi cum grecii când se supără nu ţin cont de nimic, s-a lăsat cu foc, intervenţii în forţă, arestări, aruncătoare de grenade. Tot mine, tot de aur, tot cianuri, tot poluare, tot firma canadiană. Protestele continuă şi în ziua de azi. Asta ca să nu creadă cumva românii că numai ei sunt nebuni şi ”nu-şi cunosc interesele”.

   Protestele în Grecia au loc şi acum pentru că grecii nu se lasă cu una cu două.

   La noi, membrii guvernului ies pe rând pe post să ne explice ce pierde România, dacă nu se dezvoltă proiectul, şi ce câştigă, dacă se dă voie la proiect. Eu zic să se spună şi ce pierde România dacă începem proiectul şi ce câştigăm dacă nu dăm aviz proiectului în această formă sau în aceste condiţii. De ce se pune probleme pe o singură parte. Hai să vedem avantajele şi dezavantajele în ambele variante, nu avantajele proiectului şi dezavantajele respingerii, pentru că nu este corect şi echidistant.

   Deşi nu sunt adeptul pariurilor, sunt gata să bat palma că, până la urmă, avizele se vor da, contractul se va semna, pentru că nu e aşa, nimeni nu vrea scandal şi în familia Şova, nimeni nu vrea ca tânărul Şova să fie dezmoştenit sau firma doamnei Şova să piardă procesul sau contractele cu firma de aur.”

   • Excelent comentariu! Din pacate, exploatarea la RM are sanse mari sa se intample pentru ca sunt prea multe personaje din psd cu interese in aceasta afacere.

 3. Din toti de la A3 ati mai ramas cu like de la mine doar tu Radu Tudor si Razvan Dumitrescu,in rest niciunul, m-au banat, pentru mine nu mai exista stiri de la A3,daca ma banati si voi…e bine si multumesc.Audiente cu spor la telespectatori !

  • eh, haide si tu Sfidator,acuma……… nu mai fi atat de radical, caci Antena3 este una singura si in functie de tema emisiunii……….. ei mai provoaca obtinerea de parereri de la noi! N-ai de ce sa te superi, pentru ca asta este profesia unui jurnalist: de a obtine informatii indiferent de mijloacele utilizate! Daca tie ti-au adus atingere, te rog eu sa nu te superi, dar asta le este profesia ………. si mie mi s-a intamplat, scuze fatza de tine nu-si vor cere, din lipsa de timp! Bucuria ta ar fi aceea ca acel comment al tau a fost luat in seama de niste reporteri profesionisti, cum sunt cei de la Antena3, da? Deci, esti de apreciat “Sfidator”, ca mesajul tau a starnit intertesul reporterilor Antena3 Felicitari!

 4. Ce mai conteaza, bani, interese, compromisuri, combinageli, smecherii, afaceri romanesti, hotii legalizate, complicitati…ce mai vreti ?

 5. Păi până când? – Poezie scrisa de Marin Neacsu

  Flămând şi gol te-ai cocotat
  Ministru, ai ajuns bogat
  Apoi primar necontestat,
  şi preşedinte revocat
  si suspendat .

  Copii ţi i-ai aranjat
  Prin parlament îndepărtat
  Pe frate l-ai făcut magnat
  Cu braţ de de fier superdotat.
  Şi înarmat.

  Poporul care te-a votat
  l-ai înjurat şi l-ai scuipat
  batjocorit şi neglijat.
  Copiilor doar pumni le-ai dat
  dar ai negat.

  De hoţi tu te-ai înconjurat
  S-au pus cu toţi pe adunat
  Pe jefuit şi escrocat
  Şi morţii ni i-au dezgropat
  Şi despuiat.

  Cu alţi hoţi te-ai coabitat
  v-aţi înfraţit şi aţi jurat
  să vindeţi tot cui v-a lăsat
  şi v-a pus şefi pe la palat
  şi ne-aţi trădat.

  Voi singurei v-aţi mandatat
  Şi aţi scos ţara la mezat
  Euro-regionalizat,
  privatizat şi demolat
  pe cine-aţi întrebat?

  Acum mai nou v-aţi şi certat
  Pe aur cianurizat
  Pe şpaga celui ce-a semnat
  Contract ascuns, ca om de stat
  Dar nu ca deputat.

  Vă bateţi joc, ne-aţi înglodat
  În datorii şi ne-aţi luat
  Tot ce-am avut şi noi păstrat
  De la străbuni. Şi ne-aţi lăsat
  Pământ secat.

  Copilul meu a învăţat,
  Sistemul mi l-a educat
  Să scoată bani doar din furat
  Din învărteli şi escrocat
  politizat.

  Ciocoi pribegi, aduşi de vânt
  Fără onoare şi cuvânt
  De-aveţi cu iadul legământ
  Şi credeti că acest pământ
  E doar al vostru
  Vă-nşelaţi,

  Priviţi în jur şi număraţi
  La toţi cei jefuiţi de voi
  rămaşi săraci, plini de nevoi,
  la cei pe care i-aţi minţit,
  trădat, lovit şi jefuit,
  la cei cam 70 la sută,
  la amărâţi, la marea mută,
  la câinii de pe străzi pustii
  ce vă mănâncă din copii
  cum voi mâncaţi mâncarea lor
  şi nu vă pasă de popor.
  Priviţi la haina ruptă-n coate
  La noua “Universitate”
  Se-adună iarăşi oameni mulţi
  Venind din văi venind din munţi.
  Se-aud conştiinţe fremătând
  Şi voci de aur întrebând :

  când voi contracte aţi semnat
  Şi pe bani grei v-aţi angajat
  să daţi pământul cui l-aţi dat
  pe cine dracu’-aţi întrebat ?
  Nu v-aţi gândit nici o clipită
  Că ţara nu e părăsită,
  Că mai trăim şi noi pe-aici,
  O mare mută de furnici
  Că vom veni aşa săraci
  Şi vă vom scutura de draci ?
  Nu v-aţi gândit un pic măcar
  Că n-au pierit chiar în zadar
  Nici Decebal şi nici Mihai
  Doar pentru-o mână de mălai?
  Ei au murit toţi apărând
  Această mână de pământ
  Şi-aşa o să murim şi noi
  Plini de dureri plini de nevoi,
  Dar nu vă vom lăsa pe voi !

  • hai nene, lasa-ma, a reinviat porcul Paunescu in tine ?
   nu sintem aici la clubul pensionarilor din USL, sa citim poezii comuniste

 6. Avem de-a face cu o clasa politica neserioasa si impostoare in privinta a ccea ce ar fi trebuit sa fie coloana vertebrala a unei natii! Romania, cea de bine, ce-o mai fi ramas din ea, este reprezentata doar de petecul acesta minunat de pamant, de individualitatile ramase sau pleacate, de cativa oameni de cultura, de olimpicii romani, de sportivi, de cei care isi vad de traba si fac performanta oriunde pe mapamond, de un post TV si jurnalistii lui, de oamenii aceia manevrati politic, terfeliti si disponibilizati, de taranii de care te miri cum de mai rezista cu gospodarii lor, de capsunari, de copiii lor ramsi cu bunicii!Am vazut o clasa politica ajunsa la guvernare pe un val antibasist, care deja a dezamagit mare parte a celor care i-au votat! Punctual vorbind despe Rosia Montana, am vazut declaratiile incoerente ale liderilor politici, controversele lor si balbaielile lor! Daca acesta este nivelul la care clasa politica se prezinta in fata poporului, a lipsei lor de respect fata de Romania, eu nu mai vreau sa aud de ei, nu mai vreau sa-i vad! De se va ridca aceasta natie vreodata, din somnolenta ei, voi fi alaturi!

 7. Astia de la PSD au fost formati la “scoala fesenista” si sunt unsi cu toate alifiile.Ei au vrut sa faca proiectul RM si sa-si aroge merite in cazul in care nu ar fi aparut, IN VIITORUL apropiat/indepartat ,probleme grave si au vrut sa-i bage pe liberali la inaintare(sa nu uitam ca in anii 90 unii pesedisti doreau desfiintarea partidelor istorice pentru a transforma,partial au reusit,FSN-ul in PARTID STAT), ca in cazul unei catastrofe(poluare mediu in cazul unor situatii de necontrolat…inundatii,infiltrarea cianurilor in sol-roci clcaroase penetrabile- pe sute/mii de Kilometri patrati…)sa acuze ca si liberalii au votat proiectul in parlament.Sa nu uitam ca si acum sunt infiltratii pe zeci de kilometri din bazinele de cianura existente( f mici in raport cu bazinele ce se vor face adica diferenta dinte o picatura si un ocean)Poate ca ar fi bine ca Dna. europarlamentar Daciana, sa se lege cu lanturi de gardul parlamentului ,de acum,sa nu mai astepte toate masinatiunile celor care sunt indiferenti la soarta romanilor si ROMANIEI.Astia n-au decat un Dumnezeu:setea de PUTERE/AVERE si VACA KOBE.

 8. Cica asa ar fi ordin de la Merkel. O sa fie o mare abureala si o sa fim prostiti pana la urma. Sper sa ma insel.

  • Guvernarea la misto se lauda cu redeventa aia miniscula.

   Pai daca e s-o iau asa la misto, basistii au negociat 4% si uselistii 2%. 1-0 basistii

  • De ce nu se schimba legea care da redeventa?

   Ca tot nu m-am lamurit, e o abreala asta cu redeventa negociata. Poti schima legea si nu mai negociezi. Mie imi suna a abureala negocierea asta.

   • redeventa este o texa,un impozit sau ce?cum sa pretinda astia sa fie batuta in cuie??sa cerem ca polonezi 80 la suta si pa.

  • depinde citi iesim in strada si cit de hotariti o sa fim…

   Duminica in Piata Universitatii la proteste impotriva mafiei corporatist-securiste pt cine nu a aflat inca

 9. Și cu ce mă încălzește pe mine că redevența a crescut de la 4-6 din moment ce Oradea va fi otrăvită de cianuri iar munții Apuseni vor fi distruși?Orice amânare duce la noi negocieri ca la piață care toate vor duce la despăgubiri mai mari de plătit pentru ROMÂNIA pentru o companie ticăloasă care cred că pot sfida legile oricărui stat.Doar că ai foarte mulți bani nu înseamnă că totul poate fi cumpărat!

 10. ” … sansele de a se face exploatarea miniera de la Rosia Montana au crescut, intrucat comisia parlamentara speciala pe acest subiect poate corecta greselile din proiectul trimis de Guvern.”

  Este o observatie absolut abearanta, demna de Ubu Roi. Corecta greselile? Asta dovedeste negru pe alb ca cei din guvern nu au citit nici un fel de documentatie legata de acest proiect.

  In primul rind trebuie inceput cu EIA, raportul de mediu scos de RMGC/Gabriel. Si, baietii au fost siguri sa puna la dispozitie 91 de volume, daca nu ma-nsel. Volumele puse la dispozitie sint ne-structurate, cu info editata in folosul companiei, cu lacune in privinta analizelor apei, superficial structurate si avind un ton de PR la capitole tehnice. Riscurile reale ale cianurarii si efectelor ei este minimalizat. Problema exproprierilor este bagata sub pres. Si, din Raportul de Mediu (EIA) lipseste un CD de la analiza completa data de analistii de la Fluvio. Acest CD contine absolut tot raportul de la Fluvio, Dar RMGC nu l-a pus la dispozitie niciodata, oricit de multe cereri au fost facute. In EIA, raportul Fluvio este editat masiv.

  RMGC nu a facut niciodata in 14 ani o analiza pertinenta asupra apelor din regiune, dar a facut pe banii Romaniei, analize de apa pt. alte orase din tara prin noua statie de epurare.

  RMGC nu a facut un studoi independent, absolut independent pt. mediu, asa cum este standard pentru Raportul de Mediu.

  Trebuie refacut raportul de mediu si monitorizat de o comisie speciala formata de specialisti si membri specialisti ai opozantilor proiectului.

  Dupa aceea se poate re-discuta proiectul in guvern. Exista rapoarte de la ASE, de la Alburnus care nu au fost luate in consideratie de guvern. Eu personal, cred ca specialistii au frunzarit documentatia. DE studiat… mai greu, pentru ca asta inseamna sa munceasca si asta-i mai greu.

  Dupa un adevarat Raport de Mediu se va calcula suma necesara garantiilor de mediu si, trebuie sa inceapa de la USD$ 4 bilioane. Un iaz de decantare mic se asigura in Canada si US la $ 2 bilioane. Dar in Romania, iazul va avea 8 km radius. Duh? They play stupid on purpose, ca nu gasesc o expresie similara in romaneste. In Canada, in fiecare an se duc $1.2 – $1.5 pe an pentru inghetarea unui iaz de decantare mult mai mic din Yellowstone peovince. Pentru cit timp va exista planeta.
  Altfel, cianura va infiltra apa freatica si riurile. Cam 1/3 din Canada va dispare.

  Opozitia la proiect a fost de la bun inceput, nu a aparut asa, peste noapte. S-au facut studii independente de Alburnus, ASE, Academie, Arhitectura. S-au trimis aceste studii la guvern. In toti anii acestia s-au facut multe studii de organe competente din opozitie. Si? Ne trezim acum cu afirmatii de-a dreptul nesimtite ori ne-informate ca opozantii au rasarit peste noapte. Daca traiesti in Romania si asta iti ocupa tot timpul, pai, ai macar decenta sa te informezi inainte de a face asemenea declaratii penibile si a te considera sufocat de opozantii acestui proiect. Sper ca opinia publica asupra froiectului sa nu fie modelata de smecherasi de miezul noptii cu limbaj gretos.

  Jocurile politice sint de o aberatie colosala, unele mimeaza situatia din ’89-’90. Paienjenis tesut pe fata care insulta foarte adinc pe fiecare roman in parte. Speculatii care o data afisate, devin afirmatii comform tacticii de dezinformare. Interes personal infasurat in celofan de interes national, pictat cu interes de partid, stropit cu interes pentru oamenii tarii, etc.. Jenant. Oare oamenii astia nu ai nici un fel re rusine?

  Si, un alt exemplu de idiotenie crasa a politicienilor care iau decizii pentru viitorul Romaniei si a romanilor. Inundatiile, care sint frecvente si care se vor inmulti pentru ca vremea se va schimba la nivel global. In aceste conditii guvernul aproba exporarea/exploatarea gazelor de sist pe 2/3 din teritoriul tarii. Da? Pai numai nebunii ori prostii pot lua asemenea decizii. La o inundatie mult mai mica toate cele 600 de substante toxice din puturile de fracking vor fi vii la suprafata.

  Nu exista colaborare intre ministere, departamente. Totul se face fara cap. Absolut fara cap.

  • Dar tu Iulia, ai citit proiectul Guvernului? Mie imi pare ca nu si doar ai sarit in sus. Daca stai si judeci la rece, fara idiotenia cu otravitul cu cianuri (e idiotenie pentru ca in acest moment iazurile cu cianuri de la Rosia Montana exista, sunt de pe vremea vechilor exploatari si au o concentratie mult mai mare decat vor avea cele din exploatarea RMGC conform contractului; e idiotenie pentru ca proiectul tocmai prevede ca aceste iazuri vechi vor fi ecologizate) principal problema este daca vrem sau nu sa luam decizia exploatarii zacamantului de acolo sau nu. Toata problema la asta se reduce. Ii lasam sau nu sa exploateze? Pentru ca altfel toate argumentele de o parte sau alta a baricadei sunt aproape la fel de isterice. Si cu mintea rece si limpede ar trebui sa adunam plusurile si minusurile si sa vedem daca si ce ne convine si apoi sa decidem: exploatam sau nu in conditiile negociate? Ce ar mai trebui sa negociem ca sa ne convina sa exploatam, ce nu ne convine in niciun fel si deci nu vom exploata deloc.
   Din pacate in loc sa avem in societatea noastra o dezbatere adevarata, cu argumente pro si contra pe seama careia sa putem decide in cunostinta de cauza noi ne isterizam pe strazi: unii o dau cu cianura si istoria de parca pana acuma acolo ar fi avut doar iarba verde si santiere arheologice (si nu cianuri concentrate si distrugeri de vestigii) iar altii mesteca lozinca locurilor de munca de parca doua mii de slujbe pentru 1-2 ani si 800 pentru inca alti 7-8 ar salva din saracie zona aia (in loc sa manifesteze si sa se zbata sa obtina alte surse de slujbe in zona care sa le permita sa aiba un viitor, caci mineritul de la RMGC nu le asigura decat o agonie prelungita)
   Domnule Radu Tudor, dumneavoastra ati inteles cumva de ce suntem noi romanii asa de isterici? Ca eu unul, sincer, nu pricep deloc.

   • Se pare ca este complet eronat ca ar exista lacuri cu cianuri la Rosia Montana. Si va-ntreb si eu cum ati întrebat-o pe Julia : “v-ati informat înainte de a lectii altora?”

 11. high frequency active auroral research program-HAARP,arma meteorologica folosita de licurici, activa pentru a 2 a oara in romania.sa nu uitam iarna ciudata de anul trecut care a franat protestele din bucuresti,acum inundatiile pe zone restranse ca sa distraga atentia de la proteste anti coorporatia care doreste sa ia pe nimic aurul si wolframul din romania.sa nu uitam lobby-ul facut de ultimii 4 ambasadori ai licuriciului in favoarea lui rmgc.normal,ancilarii sistemului ticalosit vor lua in ras aceasta ipoteza…
  cat despre psd,acesta face inca un pas in refacerea fsn,alianta cu pdl.
  ponta,dor un ignobil din masa amorfa de pesedisti ignobili dornici de inavutire cu orice pret,chiar cu pretul tradarii intereselor poporului roman.care popor?!:)

  • daca cineva mergea in germania cu o astfel de magarie de proiect cam ce se intampla cu ei si lobysti lor?

  • :)dcnews prezinta aceleasi informatii legate de HAARP,dar ii prezinta pe ursi ca ar fi vinovati!ponta spune ca apa a venit “din nicaieri”

   @paris,germania este tara independenta,romania nu este nici macar la nivel de colonie,este o tara cucerita…demonstratiile din piata au si un motto: “sa ne recucerim tara”

   • @gold co, la cat de perfizi sunt cei care vor sa ne ingroape in cianuri pot fi si cei care formateaza vremea cu ajutorul Haarp-lui.

 12. Parlamentarii nu se mai pot apara prin afirmatia “PAI, N-AM STIUT” – incepand de astazi.

  Azi am depus atat la Camera Deputatilor cat si la Senat, catre toti parlamentarii, un document cu dovada de primire, care include fragmente din declaratia Academiei din vara anului 2004, cu privire la proiectul exploatarii de aur din Rosia Montana.

  Motivul pentru care am ales un document mai vechi este tocmai pentru a sublinia faptul ca problemele principale legate de acest proiect sunt foarte limpede cunoscute de multi ani, dar totusi politicienii au decis sa le ignore, din motive numai de dansii stiute.

  Scopul acestui document este de a anula o eventuala aparare pe principiul “Pai, nu stiam…”, in cazul in care unele dintre temele exprimate de Academie se adeveresc.

  Textul documentului urmeaza mai jos:

  Înstiintare adresata membrilor grupului parlamentar al Partidului Social Democrat.

  Domnule / Doamna Deputat,
  Având în vedere dezbaterile curente privind proiectul exploatarii de de la Rosia Montana, va aducem la cunostinta câteva paragrafe din Declaratia Academiei Române în legatura cu acest proiect, adoptata în cadrul adunarii generale a membrilor Academiei Române din 16 Iulie 2004.
  Pericolele acestei exploatari erau cunoscute de multi ani, iar în toata aceasta perioada factorii de decizie au preferat sa le ignore.
  Acesta înstiintare constituie un document cu valoare legala, ce va putea fi folosit ca proba, alaturi de dovada de primire, în eventualitatea unui proces juridic legat de urmarile aprobarii
  unei exploatari bazate pe folosirea cianurilor în procesul tehnologic.
  Prin aceasta se elimina posibilitatea unei aparari bazata pe necunoasterea consecintelor, pentru cei care au aprobat sau promovat, sub orice forma, continuarea acestui proiect.
   – “Exploatarea proiectata pentru o perioada de 17 ani nu reprezinta o solutie de dezvoltare durabila, pe termen lung, problemele sociale si economice ale zonei ramânând nerezolvate sau agravându-se dupa aceasta perioada.
  – Numarul locurilor de munca în perioada operationala a exploatarii (…) este nesemnificativ în raport cu nevoile locale, care ar cere o solutie de durata, bazata pe resurse regenerabile.
  - Beneficiul economic al Statului Român (…) este nesemnificativ în raport cu consecintele proiectului.
  - Stramutarea si reamplasarea fortata a persoanelor care refuza sa-si vânda proprietatile risca sa antreneze Statul Roman în procese la Curtea Drepturilor Omului de la Strasbourg, cu consecinte greu de evaluat în prezent.
  - Exploatarea la suprafata în patru cariere deschise si crearea unui bazin de acumulare a reziduurilor în spatele unui baraj de 180 m înaltime mutileaza grav peisajul zonei si este în contradictie cu legislatia europeana (de exemplu Conventia Europeana a Peisajului
  ratificata de România prin legea 451/2002; directivele UE nr.85/337/CEE, 2001/42/CE, 80/68/CEE, 94/43/EEC).
  - Experienta din România (Baia Mare) si din alte tari arata ca barajele de acumulare construite din roca sau pamânt sunt nesigure în conditii extreme si pot produce accidente grave (chiar si atunci când depoziteaza doar saramura si nu rezidii toxice).
  - Folosirea cianurii de sodiu pentru solubilizarea aurului si depozitarea în bazin deschis a Folosirea cianurii de sodiu pentru solubilizarea aurului si depozitarea în bazin deschis a
  rezidiilor tehnologice continând resturi de cianura, produsi de “neutralizare” a cianurii (cianati, tiocianati) si complecsi ai metalelor grele cu cianura, a caror toxicitate nu este
  înca complet cunoscuta, creeaza motive serioase de îngrijorare, chiar daca ar fi aplicate tehnologiile curente cele mai avansate asa cum promite proiectul.
  - Proiectul vine in contradictie cu o serie de alte articole ale legislatiei europene si nationale de protectie a mediului.
  - Nu exista garantia ca la terminarea operatiunii firma investitoare va putea asigura costurile de închidere a exploatarii si de refacere a mediului afectat. Reziduurile ramase dupa exploatare (halde de steril, bazinul de decantare) prezinta un pericol permanent si implica mari cheltuieli pentru stat mult timp dupa închiderea exploatarii, dupa cum se cunoaste din experienta similara a altor tari.”

  Ca adaugire, potrivit documentarii noastre, va atragem atentia ca un baraj înalt de 180 de metri (mai mult decat dublul inaltimii hotelului Intercontinental din Bucuresti), care sa reziste sute de ani fara pericol de accident, este o lucrare imposibila. Spre deosebire de alte baraje, acesta nu ar permite deversarea preventiva a lacului din spatele sau, pentru ca nu exista loc unde sa se poata muta temporar un lac cu sute de milioane de metri cubi de elemente toxice. In alte tari se cheltuiesc miliarde de dolari pe an pentru tinerea sub control a unor surse de poluare lasate în urma de exploatari mult mai mici, dar care au folosit tehnologii
  asemnanatoare. Dupa încheierea proiectului de la Rosia Montana, România va ramâne PERMANENT cu o cheltuiala de ordinul miliardelor de dolari pe an pentru neutralizarea poluarii, daca acest lucru va fi chiar posibil. În cazul în care barajul, construit într-o regiune cu roci slabe si cu numeroase formatiuni karstice, va ceda, rezultatul va fi o zona de desert întinsa pe câteva sute de kilometri în reteaua hidrografica, inclusiv distrugerea Deltei Dunarii si
  a zonelor riverane din patru tari vecine. Se vor pune în pericol vietile a milioane de oameni.

  Consideram ca prin prezenta înstiintare ati fost informat/a asupra pericolelor potentiale ale unui asemenea proiect. Va invitam sa va documentati în continuare si sa decideti în cunostinta de cauza.
  Cu deosebit respect,

  Jon-Ioan Grieg, Regizor film Costa-Teodor Scortan, Politolog

  • Iulia poti sa-ti ti documentul si sa-ti faci o poza cu el.Daca acest document este asa de “stiintific” ca si parerea sefului Academiei romane atunci ne-am ras.Cred ca l-ai vazut pe domnul acesta sustinind ca la Rosia Montana se poate exploata aurul in conditii de eficienta economica sapind in subteran. Noaptea mintii nu alta !

 13. ”Hai că-i bine”.

  S-a dat ordin pe unitate și s-or fi împărțit și niște jumări. De data asta Ponta va zice… Ce?… ”Votez legea ca parlamentar dar nu o mai promovez ca prim-ministru”?

  Întrebarea e: dacă PSD dă șanse exploatării, ce șanse mai are PSD?

  • pe cuvant daca mie-mi pare rau.efectele acestei execurii in masa o vor simti marea masa a imbecililor si cretinilor din generatia mea ,asa zisii capitalisti de rit basescian,pe care i-am auzit vomitad de nenumarate ori “ca da domne’,ca trebuie sa muncesti pe bani cat mai putini si cat mai mult,ca asa e-n capitalism,si fara beneficii sociale”.sa-i vad cand vor iesi la 80 de ani la pensie si la 85 care va avea norocul sa traiasca si vor ramane fara venituri ce vor face?sa-si aduca atunci aminte de tembelismul lor si de lipsa lor de reactie civica la toate ticalosiile legiferate de cloaca asta pestilentiala numita clasa politica

 14. Recunosc,comentariile mele nu au fost deosebit de politicoase,dar asta s-a intimplat ca urnarea dispretului pe care il manifestati permanent la adresa noastra,a telespectatorilor.Avem dreptul la opinie,iar aceasta, avem dreptul sa o facem cunoscuta, asa cum este ea.Nu este nimeni obligat sa suporte manipularile dumitale si mai ales,ale Danei Grecu,impuse cu istericale insuportabile. Nu ne mai credeti chiar asa de prosti si nu ne recomandati sa schimbam canalul.Noi PLATIM ca sa va putem vedea,iar daca va putem vedea,avem si dreptul sa ne exprimam asa cum ne pricepem fiecare dintre noi.Cind ati meritat-o,v-am apreciat fara nici o retinere,dar nu aveti dreptul sa-mi blocati interventiile pe Fb,chiar daca acestea nu va sunt pe plac.Voi gasi alte cai de a face cunoscuta atitudinea dumitale.Pina una,alta,iti spun SA-TI FIE RUSINE!!

   • Da, nici mie nu-mi place Dana Grecu, este o proasta increzuta, pune intrebari si nu lasa pe nimeni sa raspiunda, dati-o afara de acolo ca va face imagine proasta!
    De Radu Tudor imi place foarte mult , este un patriot si om adevarat!
    Si acum va intreb , si eu, ce s-a intamplat cu ANTENA 3 de a luat-o la vale,razna, nu mai este ce a fost , este manipulata puternic, iar voci ca ale lui Mircea Badea si Victor Ciutacu au luat-o rau pe aratura , vorbesc total aiurea! Cine se cred ei de rad de poporul roman, si se cred ca numai ei castiga banii in mod cinstit pe cand mie mi se pare ca acum au fost platiti tot de la RMGC, gras, sa le sustina proiectul si aberatiile. Nici un copil de 4 ani nu crede ca aceste locuri de munca cerute de mineri ar astupa catastrofa imensa produsa in Apuseni si intoxicarea a milioane de oameni. Merita 500 de locuri de munca prost platite?

 15. va fi aprobat proiectul guvernului cu anumite modificari care vor fi trambitate propagandistic. nimic nou sub soare pt clasa noastra politicia, dar rebeliunea va continua pt. ca asa nu mai merge!!!

 16. Bineinteles ca acest proiect se va aproba, dar nu dintr-o preocupare aparte fata de drama sociala a localnicilor sau a patrimoniului cultural, ci mai degraba din ratiunile economice ale companiei canadiene.

  Daca doriti sa va formati o parere obiectiva si sa cunoasteti resorturile unui astfel de gheseft, va recomand articolul aparut in 2005 in The New York Times -Behind Gold’s Glitter: Torn Lands and Pointed Questions. Va redau cateva extrase din articolul mentionat:
  Cyanide is not the only option. But it is considered the most cost-effective way to retrieve microscopic bits of “invisible gold.”
  Mining companies say they are meeting a demand and that this kind of gold mining, called cyanide heap leaching, is as good a use of the land as any, or better.

  Un documentar interesant este si cel realizat de The New York Times in cooperare cu Frontline “The Curse of Inca Gold” care releva implicarea la cel mai inalt nivel in stat cu iz de servicii secrete, coruptie/mita
  http://www.pbs.org/frontlineworld/watch/player.html?pkg=404_peru&seg=1&mod=0
  Redau cateva cifre dezvaluite la momentul filmarii acestui reportaj.
  – investitii de aproape 2 miliarde USD
  – productie de aur realizata in valoare de 7 miliarde USD
  – costuri alocate pentru mediu 100 milioane USD

  Personal ma preocupa mai mult componenta economica si cea de mediu. La ora actuala, participatia statului de 19.31% in proiectul Rosia Montana si Bucium este absolut jenanta si posibil mascheaza multa coruptie.
  Exploatarea din Peru are, de exemplu, urmatoarea participatie:
  Newmont Mining: 51.35%
  Compañia de Minas Buenaventura, S.A.(statul peruvian) 43.65%
  International Finance Corporation: 5%
  sursa: Wikipedia

  RMGC SA este o societate pe actiuni, total netransparenta in a furniza date financiare proprii relevante, altele decat cele puse la dispozitie pe site-ul Ministerului Finantelor. Actul constitutiv, convocari ale Adunarii Generale a Actionarilor, hotarari AGA, componenta Consiliului de Administratie sunt o enigma.

  Asa cum se prezinta datele la ora actuala resping categoric acest proiect si nu imi doresc ca parlamentarii pe care i-am votat sa-l gireze.

 17. Acum logic,este democratie in tara noastra?,de ce intreb, pentru ca,atita timp cit toate afacerile,institutiile oricare ar fi, sunt conduse de la centru-Bucuresti,inseamna ca presedintele si primul ministru sunt 2 afaceristi pe spatele tarii,primarii localitatilor,prefectii si consilierii locali sunt de fapt,consilierii nr.1 si nr.2-3-4 ai celor 2 scaunari ai tarii.Se spunea ca se descentralieaza totul, cind de fapt, totul este sub cheia celor 2-ei incuie-ei descuie,iti iau totul si iti dau cu portia daca vor.Cei 2 dovedidu-se de fapt,dirlugele tarii si noi restul,slugile lor.Cred ca voi de la A3 trebuie sa va intoarceti cu fata la populatie si cu coada ochiului la politicieni,la modul real,sa nu mai faceti intelegere politica cu niciun partid politic, ca ramineti doar cu ei,numeni nu va va mai sari in ajutor.Se ajunge mai rau ca pe timpul lui boc1-2-3-4-5…,veti vedea curind.

 18. Domnule Radu Tudor,datorită unui regres tehnologic,folosesc tehnologie primitivă ce nu îmi permite să folosesc întreaga capacitate de comunicare prin internet.
  Un prieten de a lui Mircea Badea s-a sinucis.Să înțeleg că Mircea nu e de acord și l-a înjurat pe prietenul care s-a sinucis?Sau care-i faza?
  Nu de alta dar nu am putut deschide link-ul cu tehnologia actuală

 19. Ce imi plac toti astia revoltati de atitudinea lui Ponta si de tot PSD-ul in general. Acum un an erati in stare sa-l pupati pe Ponta si in bas de bun ce era si cum voia el binele tarii. Acum nu mai stiti cum sa-l injurati. Trebuia sa cascati ochii si urechile mai bine inainte sa puneti stampila nu sa luati de bun tot ce vi se baga pe gat prin antene. Regretele sunt intotdeauna tardive.
  Un singur lucru s-a schimbat in bine. Acum un an toate mesajele mele anti Ponta postate aici erau cenzurate. Acum vad ca s-au mai “liberalizat” opiniile.

  • Putini oameni l-au simpatizat pe ponta si pe securistii lui si acum un an si acum. Daca nu ar fi fost dorinta puternica a poporului de a scapa de basescu si de camarila lui, ponta si psd-ul ar fi fost acum istorie, dar neavand alta solutie am fost nevoiti sa alegem aceasta blestemata alianta desi eram constienti ca tot ce inseamna psd pute. Ghinionul nostru, bafta lor.

  • lacul de decantare din film este totusi super ok fata de ce vor astia la rosia montana adica un fel de vidraru cu baraj cam la fel dar care nu prea are de ce sa se tina.rocile in zona sunt calcaroase.apoi apele ceanurate vor trece prin rocile de acolo fara prea mult efort.dovada galeriile existente in care se infiltreaza apa la fiecare ploaie.

 20. Stimate Domnule Radu

  Va rog sa ma scuzati nu am putut intra la emisiunea dumneavoastra sa ii spun doamnei Cecilia Senteszi Director Proiectare thnica la RMGC

  Exista si solutii alternative fara Cianura sotia mea este indianca nativa americana si am ramas uimit cum exploateaza ei Aurul si Argintu din minereu APA-FOC SI UN MINEREU NATURAL care este si in Romania , stramosii nostri Dacii foloseau acest Minereu natural care nu este toxic, exista dar trebuie descoperit

  Va multumesc pentru atentie

 21. Zacamant nou, in zona Rovina, pe teritoriul comunelor Criscior, Bucuresci si Buces

  O importanta investitie in minerit, ce este prevazuta a fi demarata peste patru ani, ar putea crea circa 2.000 de locuri de munca in judetul Hunedoara.

  Investitia va fi facuta de o companie canadiana ce a descoperit importante rezerve de cupru si aur in partea de nord a judetului Hunedoara, in zona Rovina, si este interesata sa inceapa exploatarea acestora prin trei mine, doua de suprafata si una de subteran.

  Exploarare prin flotare, fara cianuri

  Exploatarea ar presupune investitii de pana la 1,2 miliarde de dolari in 20 de ani

  Prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu sustine ca, potrivit estimarilor facute de specialisti, potentialul zacamantului este de peste o suta de tone de aur si 100.000 de tone de cupru, iar exploatarile vor fi deschise de Compania Samax Romania, parte a grupului canadian Carpathian Gold. “Zacamantul de la Rovina contine cantitati importante de aur si cupru, 120 de tone de aur si 100.000 de tone de cupru. Canadienii de la Samax, o firma romaneasca cu capital canadian, au facut prospectiunile necesare si au gasit cantitati importante de aur si cupru. Exploatarea de la Rovina se va gasi pe raza a trei comune: Criscior, Bucuresci si Buces si va fi o investitie de mare amploare, pe parcursul a 20 de ani se va investi intre 850 de milioane de dolari si 1,2 miliarde de dolari, cu crearea a 600 de locuri de munca in exploatarea propriu-zisasi inca 1.400 de locuri in servicii”, a declarat prefectul Sorin Vasilescu.

  Prefectul judetului a mai spus ca metoda de exploatare a acestor zacaminte nu va folosi cianurile, minereul extras in cariera si in subteran urmand sa fie prelucrat primar prin sistemul de flotare, iar concentratul obtinut va fi unul de cupru cu aur.

 22. Buna dimineata!
  Va rog sa ma lamuriti. Am incercat sa inteleg cum poti “sa decizi” si apoi “sa faci dezbateri”. Parca exista o lipsa de logica. Parca e o gluma. Si sa mai si pretinzi ca e normal.

 23. ar fi o mare satisfactie sa le creasca speranta de viata psdistilor cianuristi, la nivel individual sau de grup, faptic sau figurativ, de la 4% la 6%, nu?
  Ei bine, asa sa le dea Dumnezeu!

 24. Ca populatia tarii sa inteleaga ca sistemul fesenisto-basisto-mafiot vrea cu ORICE PRET,cu ORICE RISC exploatarea aurului trebue sa prezentati ZILNIC la TV aceste documente(date in comentariile de mai sus-VEZI comentariu IULIA) cat si filmul “exploatarii similare din Peru” si astfel le va pieri orice chef “acestor smenari” sa ne mai traga in teapa..In aceste conditii trebue explicat minerilor de la RM ca” PROBLEMA RM” nu este NUMAI PROBLEMA LOR(a catorva mii de oameni),ci este O PROBLEMA NATIONALA(a catorva milioane de oameni).Trebue inteles CLAR ca majoritatea romanilor vor extragerea aurului de la RM dar in conditii DE SECURITATE/DE PROFITABILITATE pentru intregul popor roman si nu in conditii de risc MAJOR de mediu iar in final romanii se aleg cu mediul distrus si cu praful de pe toba.

 25. O intrebare simpla. Garanteaza cu toata averea personala ministrii care sunt de acord cu proiectul in caz de dezastru ecologic? De asemnea actionarii si directorii societatii garanteaza cu toata averea personala actuala si viitoare in caz de dezastru ecolocic? Daca sunt asa de convinsi ca totul este OK sa dea o declaratie in fata notarului si sa se dea o sentinta definitiva si irevocabila la ICCJ ca (inclusiv Primul Ministru), parlamentarii care voteaza pentru si directorii si actionarii de la RMGC vor plati cu toata averea personala (inclusiv ceea ce instraineaza de acum si pana cand se produce dezastrul) si poate ma conving ca nu este nici un pericol.
  Daca imi spuneti ca sunt prea dur va raspund ca daca ei sunt convinsi ca totul este sigur nu au de ce sa se teama. Nu se produce dezastrul sunt linistiti sa se bucure de averea obtinuta din acest aur

Leave a Reply