Haos total in majoritatea PSD-ALDE. Programul de guvernare a fost modificat drastic peste noapte, in special in partea de impozitare a veniturilor.

Grav este ca ministrii intrebati de jurnalisti nu stiu despre aceste modificari. Cei de la news.ro au aflat despre modificari pe surse.

Intrebata la Antena 3, ministrul muncii Lia Olguta Vasilescu a spus ca nu a fost consultata, iar Varujan Vosganian, specialistul ALDE in materie de economie si finante, declara si el ca nu a fost consultat.

Cine a modificat programul? Ce taxe si impozite noi se introduc? Ce justificare legala este pentru supraimpozitarea muncii calificate si mai bine platite?!

Haiducia socialista de a lua mai multe impozite de la persoane mai bine calificate profesional cu venituri mai mari si a da catre cei mai slab calificati ar putea genera proteste serioase.

Sunt foarte multe intrebari la care nici macar cei din PSD nu stiu raspunsul.

Probabil Liviu Dragnea si Darius Valcov au facut de capul lor aceste modificari, fara consultarea partidului si a ministrilor. Programul si lista cabinetului sunt votate azi de Parlament.

 

Noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE, redactat odată cu formarea noului guvern condus de Mihai Tudose, conţine noutăţi majore comparativ cu programul de guvernare realizat pentru guvernul Grindeanu. În materie fiscală, execuţia bugetară modestă din primele cinci luni i-a făcut pe liderii PSD să amâne aplicarea unor măsuri promise încă din campania electorală pentru acest an, precum introducerea voucherelor de vacanţă pentru bugetari de la 1 iulie, noul termen propus fiind cel târziu finalul anului 2018, în timp ce reducerea TVA de la 19% la 18% este amânată până în 2019, adică cu un an. Programul de guvernare al noului guvern pune capăt ideii impozitului global pe gospodărie, promiţând, în schimb, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, de la 1 ianuarie 2018, odată cu creşterea salariului minim la 2.000 lei – faţă de 1.510 lei în prima variantă – şi reducerea numărului de taxe la 50, din care 10 pentru persoane fizice şi 40 pentru firme.

CODUL ECONOMIC, AMÂNAT UN AN

Una dintre primele măsuri promise de PSD în programul iniţial de guvernare, este realizarea unui Cod Economic al României, care va conţine Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înfiinţare a Societăţilor Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale şi toate celelalte legi cu caracter economic.

Înprogramul iniţial de guvernare, Codul Economic al României urma să fie dezbătut în primul trimestru al anului 2017, cu patronatele, cu Asociaţiile Oamenilor de Afaceri şi cei care desfăşoară activităţi independente în toate ramurile economiei, cu sindicatele, dar şi cu ONG-urile.

Ulterior, codul trebuia să intre în dezbatere parlamentară din aprilie 2017 şi să intre în vigoare cel târziu de la 1 iulie 2017.

Noul program de guvernare amână termenul cu un an.

“Adoptarea Codului Economic al României se va face cel târziu la 1 iulie 2018”, prevede noul program de guvernare.

Un alt act act normativ promis de PSD, numit iniţial Legea prevenţiei, a fost redenumit Legea Prevenirii, iar termenul de adoptare a fost şi el amânat pentru 1 octombrie 2017.

Potrivit acestui act normativ, o firmă nu va mai putea fi sancţionată de la prima abatere, ci va trebui mai întâi să beneficieze de îndrumare şi prevenire din partea angajaţilor Fiscului.

CREŞTERE ACCELERATĂ A SALARIULUI MINIM ŞI A PENSIILOR, IMPOZIT ZERO PENTRU MEDICI

În programul de guvernare din ianuarie, PSD primitea creşterea accelerată a salariului minim pe economie, la 1.450 lei (322 euro) în 2017 (măsură aplicată de la 1 februarie) şi apoi la 1.510 lei (335 euro) în 2018, 1.625 lei (361 euro) în 2019 şi 1.750 lei (389 euro) în 2020, aceasta fiind considerată “varianta pesimistă” a scenariului de evoluţie economică.

În noul program de guvernare, creşterea este accelerată semnificativ.

“Nivelul salariului minim brut în România, în următorii 4 ani, va fi de 2.000 lei în 2018, 2.200 lei în 2019 şi 2.400 lei în 2020. Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2.300 lei in 2018, 2.640 lei in 2019 si 3.000 lei in 2020”,arată noul program de guvernare.

La nivelul principiilor de guvernare economică, PSD mizează în continuare pe stimularea consumului, prin creşterea veniturilor populaţiei, şi a producţiei, prin reduceri de taxe şi investiţii publice.

PSD prevede în principal creşterea masivă a veniturilor bugetarilor şi a pensionarilor, propunând un grafic accelerat de majorare, cu o primă etapă de la 1 iulie 2017.

“Punctul de pensie va creşte în următorii 4 ani, astfel: la 1 iulie 2017 punctul de pensie va fi 1.000 lei, la 1 iulie 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, la 1 aprilie 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, la 1 aprilie 2020 punctul de pensie va fi 1.400 lei şi la 1 octombrie 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei”,arată documentul menţionat.

De asemenea, pensia minimă urmează să crească la 650 lei de la 1 ianuarie 2018.

În plus, PSD promite extinderea regimului aplicat în prezent în IT, de impozit zero pe venituri, şi pentru medici. “Începând cu 2018 propunem extinderea neimpozitării venitului şi pentru medici”, arată documentul.

SCHIMBĂRI ÎN NIVELUL TAXELOR. TAXĂ DE SOLIDARITATE DIN 2018

PSD schimbă semnificativ promisiunile în materie de scăderi de taxe şi de simplificare fiscală. Astfel, programul iniţial de guvernare prevedea că numărul taxelor din România urmează să fie redus la cel mult 50, măsură păstrată şi detaliată în noul program de guvernare.

“Astfel, pentru populatie vor exista cel mult 10 taxe dintre care CASS, CAS, Impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobil, impozitul pe masina, contributia de solidaritate, vignieta. Toate celelalte taxe, tarife si comisioane vor fi eliminate. Pentru agentii economici numarul taxelor fiscale si nefiscale va fi de maxim 40”, prevede noul program guvernamental.

Programul nou de guvernare amână reducerea TVA de la 19% la 18% de la 1 ianuarie 2018 la 1 ianuarie 2019.

PSD promite şi extinderea  cotei TVA de 5% pentru “vânzarea de locuinţe (cele cu o suprafaţă mai mică de 120 mp), şi pentru inputuri în agricultură, începând cu 1 ianuarie 2018”.

În prezent, România are trei cote de TVA: cota standard de 19% şi două cote reduse, de 9%, respectiv 5%, permise de Uniunea Europeană.

PSD renunţă, în programul nou de guvernare, la introducerea cotei 0% în plus faţă de cotele actuale, măsură cuprinsă în programul de guvernare din ianuarie.

Noul program de guvernare prevede, în schimb, o taxă nouă, de solidaritate, din 2018, însă nu prevede clar nici nivelul, nici scopul noii taxe şi nici cui i se va aplica.

“Vom introduce contribuţia de solidaritate începând cu 1 ianuarie 2018, dar şi o taxă suplimentară pe produsele al căror consum are un impact negativ major asupra sănătăţii populaţiei”, arată programul.

 

NOU FOND DE DEZVOLTARE AL STATULUI, PE LÂNGĂ CEL PROPUS INIŢIAL

Principala măsură pentru stimularea investiţiilor publice prevăzută în programul iniţial de guvernare era crearea unui Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), alcătuit, în principal, din companiile de stat profitabile, a cărui valoare va depăşi 10 miliarde euro la orizontul anului 2020.

Măsura este deja în întârziere, însă este păstrată în noul program.

Fondul va folosi veniturile din dividende ale acestor companii, dar va strânge fonduri şi din emisiuni de obligaţiuni sau din vânzarea de active neperformante precum case de odihnă şi hoteluri.

Cele mai mari investiţii ale FSDI, de 3,5 miliarde euro, în următorii patru ani ar urma să se realizeze în sănătate, sector în care PSD promite construcţia unui spital republican şi a opt spitale regionale.

Alte 3 miliarde de euro vor fi folosite pentru construcţia de autostrăzi şi căi ferate rapide care nu pot fi finalizate sau demarate din fonduri europene până în 2020.

Marea noutate a noului program de guvernare este crearea unui al doilea fond.

“Alături de FSDI, cel târziu în primul trimestru din 2018, se va crea un Fond Naţional de Dezvoltare (FND), care va cuprinde companii unde statul deţine participaţii şi care în prezent sunt administrate de AVAS, dar şi companii de stat care nu vor putea fi incluse în FSDI din cauza interdicţiei europene, care stipulează faptul că în unele cazuri, companiile de producţie şi distribuţie nu pot fi administrate de aceeaşi enitate, evitânduse în acest fel comportamentul de monopol”, arată documentul.

Astfel, Transelectrica şi Transgaz vor fi administrate şi deţinute de FND, iar Hidroelectrica sau Romgaz de către FSDI, iar AVAS se desfiinţează.

“Ca şi FSDI, FND va rămâne pe toată perioada de funcţionare în proprietatea exclusivă a statului român”, mai prevede documentul.

100.000 DE MAŞINI ELECTRICE ÎN 3 ANI

Una dintre promisiunile neobişnuite din noul program de guvernare este o ţintă extrem de ambiţioasă de stimulare a vânzărilor de maşini electrice prin programul Rabla.

“Vom extinde şi Programul Rabla destinat achiziţiei de maşini electrice astfel încât, în perioada 2018-2020, peste 100.000 de români să beneficieze de acest program şi să-şi achizitioneze o maşină electrică. Valoarea voucherelor pentru o maşină electrică va fi de 10.000 euro”, prevede programul.

PSD promite şi extinderea programului pentru finanţarea staţiilor de alimentare pentru maşini electrice astfel încât, la 1 ianuarie 2020, să fie funcţionale cel putin 20.000 de puncte de alimentare instalate în reţea în România.

În prezent, în România există doar câteva sute de maşini electrice şi hibrid şi câteva zeci de staţii de alimentare pentru maşini electrice.

18 COMMENTS

  1. Vă așteptați la altceva de la Dragnea? Old news…

    Iar aceste impozite oricum nu afectează votanții PSD, așadar calculul lui Dragnea e simplu.

    • Toţi, dar absolut toţi politicienii beneficiază de aceeaşi masă de manevră sponsorizată cu pomeni! Nu e vorba doar de PSD! Înţelegeţi odată pentru totdeauna! Îmi amintesc la realegerea lui băse în 2009 cum înjurau ţiganii că şi-au luat ţeapă! Dar ajutoarele veneau duble şi triple pe bandă rulantă! Portbagajele erau pline cu ajutoare prin primării de la tanti europa(ambalate în bulgaria)! Să fim serioşi!

    • Mai e nevoie de bani pentru niste armament eventual vechi ca doar nu s-a dus Iohannis la Merkel sa-si spuna bancuri cu Bula.

      Partea buna e ca prim ministrul are o singura comanda. Aia care vine prin Academie…
      Sa nu ne mai facem griji ca e cu dubla comanda.

  2. Cu alte cuvinte, e prostie curata sa fii educat si muncitor in tara asta. Mai bine prost si lenes. Si sa votezi PSD…

    • Votezi PSD pentru ca nu ai alternativa nu pentru ca e ceva de capul lor.

      Dar ar trebui sa te bucuri , uite prietenii tai securistii s-au gandit sa joace acum pe stanga pe mana PSD ca daca partidele basisto-iohaniste-securiste s-au dus de rapa….
      Nici securistii saracii nu mai au alternativa dar la o adica sunt flexibili.

      • Nu prietene votezi PSD pt ca fumezi ceva bun …pt ca altfel nu se explica cum poti sa crezi in aberatile pe care le promit… Mitul potrivic caruia PSD ul are oameni capabil sa guverneze tara a picat de 6 luni, pentru cei mai naivi ar fii trebuit sa se spulbere de tot acum o saptamana cand si-au trantit propriul guvern pe motiv de incompetenta….dupa care aduc fost ministrii cu rezultate 0 (potrivit analizei lor)…

  3. Programul noului guvern e schimbat radical cu cel cu care au castigat alegerile.Taxe noi,cresteri bombastice care vor omora mediul de afaceri(in special cel romanesc),plus masuri care nu se mai aplica…a devenit totul un haos fara precedent,acum totul se vede ca a fost o minciuna si o manipulare fara precedent acest joc electoral al PSD,joc facut cu largul televiziunilor de propaganda care acum vor baga totul sub pres.

  4. In loc sa multumim din inima (partidului) ca-n trei ani vom merge cu masina electrica si ca in cativa ani vom ajunge pe culmile vesnic inzapezite ale dezvoltarii de care nici ministri nu stiau, lumea carcotasa e suparata nevoie mare. Tocmai ce aflasem ca aia din Panama au dat gata un nou sistem de ecluze cu solutii tehnice revolutionare.

  5. Bun planul lui Dragnea iei bani din pilonul 2 și bagi in cheltuieli bugetare Ce teapa frumoasa pentru cei din pilonul 2 de pensii după 13 ani de contribuție vine unu Dragnea și peste noapte zice că desfinteaza pilonul 2 de pensii și că o sa va dea statul bani …………

  6. Are dreptate Grindeanu.Vom vedea in cateva luni care a fost motivul real al” darii afara”.
    Schimbarea programului de guvernare” lapte si miere’, in cateva luni de la alegeri.
    Supra impozitare? Dezechilibre majore in sistemul de asigurari de stat ?
    Liberalizarea tarifelor la energie fara un cotrol real al pietei de energie a baietilor destepti ?

  7. În mare, ceea ce am citit pe Cotidianul.ro arată bine mai puţin sponsorizarea leneşilor care nu au muncit nici 10-15 ani de la majorat! Ăştia sunt masa de manevră pentru alegeri! Citesc aici pe blog că profesioniştilor calificaţi li se mai introduce ”un impozit suplimentar” pentru ce? Sunt prea mulţi calificaţi şi profesionişti în ţara asta după atâta anihilare a profesiei şi profesionistului care a făcut un curs de calificare!? Se observă anularea profesioniştilor în orice domeniu?! Dacă politicienii şi numiţii în funcţii politic sunt varză…de ce nu ar fi introdusă generalizarea? Nu vedeţi că neprofesioniştii şi habarniştii au salarii uriaşe şi ceilalţi…mor de foame?
    Ei au schimbat programul de guvernare şi promit în scris salarii uriaşe în ceva timp, dar, vorba românului ”mâine mor..azi ce mai f.t”? Românul vrea să trăiască astăzi/azi şi nu cum vor politicienii, adică, tocmai din 2018! Doar nemernicii care decid vor să trăiască azi?!
    Încă o mizerie: tocmai din 2018 se măresc drepturilefinanciare ale cetăţeanului, dar, cu cât se vor scumpi utilităţile şi mări preţurile de consum pentru o calitate vehiculată ÎNTÂI şi de fapt, nici nu e calitate, e ceea ce se aruncă la gunoi: marfă declasată începând cu alimente găsite în comerţ şi terminând cu încălţămintea şi hainele din magazine! Care va fi nivelul sănătăţii şi nivelul educaţional al cetăţeanului, respectiv, elevului care încă va mai merge la şcoală?!
    Toate guvernele au avut bani la dispoziţie şi fonduri europene şi nu se vede calitatea şi cantitatea decât în cazematele în care se ascund escrocii şi mafioţii!

  8. Asadar:
    Demiti un guvern propriu pentru ca nu s-a tinut de programul de guvernare-Biblie, apoi iti arunci Biblia peste bord si apari cu un alt program de guvernare scos din baie, nevalidat nu doar de electorat, nici macar de membrii PSD. Noaptea mintii. Incep sa cred ca Dragnea are si altfel de probleme, nu doar penale si politice…

    Si iata inca o metoda prin care se pot fura alegerile, un partid, de fapt un om, schimba programul cu care s-a prezentat in fatza alegatorilor.

  9. Pai si nu e cat se poate de logic? Decat calificat si cu job, mai bine fara si asistat social privitor de codrin stefanescu. Ca doar de-acolo vin voturile

  10. din tot marele program, singura care se va raliza este : 100.000 DE MAŞINI ELECTRICE ÎN 3 ANI
    Cum asa? Pai exista TESLA, la 100 000 USD bucata.
    Adunati parlamentarii, angajatii lor, europarlamentarii si rudele lor, presedintia, securistii, personalul din ministere (mai ales interne), din consilii judetene si din primarii, consilierii, aia din AGA de la firmele de stat… sigur rezulta 100 000 de paraziti care ar trebui dotati cu masini electrice, ca benzina nu mai e buna ca se tot ieftineste si nu mai colecteaza statul suficiente accize.
    Nici nu e mult, 10 miliarde la unchiu Sam… banii ii luam de la prosti prin impozitul global, taxa de solidaritate si alte hotii de acest gen.

Leave a Reply