Comisia de muncă a Senatului a respins, miercuri, articolul 22 din Legea salarizării care prevedea acordarea unui spor de 15% pentru persoanele cu handicap vizual grav sau accentuat, după ce senatorii opoziţiei au propus acordarea respectivului spor pentru toate tipurile de handicap, nu doar pentru cel vizual.

Articolul 22 al legii salarizării, respins miercuri de comisia de muncă a Senatului, prevedea că ”pentru activitatea desfăşurată de persoanele cu handicap vizual grav sau accentuat, în cadrul programului normal de lucru, se acordă un spor de 15% din salariul de bază / solda de funcţie / salariul de funcţie / indemnizaţia de încadrare”.

”Credeţi că merită doar persoanele cu handicap vizual? Sau toate persoanele cu handicap? Creăm o discriminare între tipurile de handicap. Cei care au handicap vizual beneficiază, cei care au alte tipuri de handicap nu vor beneficia”, a intervenit senatorul PMP Dorin Bădulescu.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a explicat că nu a vrut să introducă o discriminare a persoanelor cu handicap prin acordarea unui spor pentru acestea.

”Aşa a fost prevăzut şi până acum în legislaţie. Am considerat că persoanele care au dizabilităţi trebuie să fie integrate, să nu se facă niciun fel de discriminare faţă de celelalte persoane. Ele beneficiază prin Codul fiscal de cu totul alte avantaje (…) Considerăm că nu vrem să facem o altă formă de discriminare. O persoană fără un picior poate să lucreze foarte bine la un birou, nu e niciun fel de problemă”, a susţinut Olguţa Vasilescu.

”Eu taman sunt un om fără un picior, nu vreau să cred că n-a fost o înţepătură din partea dumneavoastră, doamna ministru”, a spus senatorul PMP Dorin Bădulescu.

”Nu, pe cuvânt de onoare. Habar n-aveam”, şi-a cerut scuze Vasilescu.

Senatoarea USR Florina Presadă a formulat amendamentul prin care sporul de 15% la salariu era acordat tuturor persoanelor cu handicap grav sau accentuat, dar propunerea sa a fost respinsă prin votul senatorilor PSD.

”Am înţeles că în legislaţia din România nu am introdus încă termenul de dizabilitate. Eu zic să păstrăm termenul de handicap tocmai pentru a avea un punct de referinţă legal şi să eliminăm «vizual» din textul articolului. Pentru că acolo spunem clar «handicap grav sau accentuat». E foarte simplu”, a spus Florina Presadă.

După respingerea amendamentului USR, toţi senatorii opoziţiei (PNL, USR, PMP), dar şi reprezentantul UDMR, s-au abţinut la votul pe articolul 22, înregistrându-se doar 5 voturi ”pentru” din partea senatorilor PSD. Drept consecinţă, întreg articolul 22 a fost respins, scrie news.ro.

 

3 COMMENTS

 1. Au refuzat ei sa scoata gaselnita lui Ponta din codul fiscal cum ca cei fara venituri nu pot beneficia de asistenta medicala gratuita sau mai bine zis subventionata…guvern social-democrat n-am ce zice,fac economii probabil ca nu-i ajung banii doamnei Firea pt paranghelii

  • Din pacate psd si-a pierdut identitatea doctrinară la fel pnl-ul, stânga democratie sociala sprjinul acordat clasei de mijloc micilor oameni de afaceri,celor defavorizați,bătrânilor copiilor,clasei muncitoare atentia deosebita accordata respectării si promovării drepturilor angajaților,reducerea inegalitatiilor si inechitatii sociale…toate astea sunt concepte straine psd-ului.
   Eu nu merg la vot,doar un om prea bun si de prea multa buna-credința sau un diot s-ar mai duce vreodată la vot..
   Ps eu nu am inteles de a noi studenții sa beneficiem de mersul cu trenul gratis (eu nu vreau sa vulnerbilzez si mai mult o companie importanta precum cfr)de ce nu introduc mai bine un program pt oferirea unei mese sau doua calde pe zi pt copii din familiile sărace pt ai sprijin ii sa-itrimita la scoala sau mai bine suplimentara locurile la tratamente pt bătrâni în stațiuni

 2. Avea dreptate Dana Grecu, cum sa promiti salarii cand tu nu ai bani de indemnizatii pt mame ?

  Acum e la fel si cu sporurile pt nevazatori.

  La inceputul anului a fost cu limita de 5 salarii. S-a amanat impozitul pe locuinte, din cate stiu si aia cu 0% pe publicitate. Se vrea eliminat 2% din impozitul pe venit pt donatii.

  In fiecare saptamana cate o gaselnita pt ca se cauta bani, economia a crescut cu 5,7% dar incasarile doar cu 0,8%, in programul de guvernare scriind ca vor creste cu 15%.

Leave a Reply