Legea salarizării unitare va aduce o creștere medie a salariilor cu 56%, dar vor fi și bugetari care vor avea salarii mai mici, respectiv 3% dintre angajații cu salariile mari, de 14.000 de lei, a declarat marți Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, la postul public de televiziune, scrie Agerpres.
Ministrul a precizat că există intenția ca săptămâna viitoare să fie făcute publice salariile astfel încât fiecare bugetar să știe de unde pornește și unde va trebui să ajungă în 2022.
“La ANAF, pentru că înțeleg că acolo este o problemă, de altfel mâine ministrul Finanțelor Publice se va întâlni cu sindicatele din Finanțe ca să discute și despre Legea salarizării și despre sporturi, la funcțiile de conducere era o problemă, în sensul că salariile sunt foarte mari, 14.400 de lei fără sporuri”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.
Aceasta a explicat că angajații din alte ministere, care sunt pe același palier, cu aceeași pregătire profesională, unii aveau salarii de maximum 7.000 de lei.
“Ca să ajungi până la 14.000, noi am făcut niște creșteri, ne-am dus până la 12.000 lei, dar nu puteam nici măcar în 2022 să îi prindem cu cei 14.000 de lei în această schemă, pentru că altfel ieșeam din anvelopa bugetară de 32 miliarde de lei pe care o aveam la dispoziție până în anul 2020 și 43 miliarde cât este calculat până în anul 2022. Și atunci ne-am gândit, peste o anumită limită este clar că nu se poate trece, și atunci scăderile la ei sunt în jur de 1.000 de lei”, a spus ministrul Muncii.
Ea a dat ca exemplul salariul unor angajați din ANAF: secretar general — 14.244 lei, în prezent, director general — 14.129 lei, director general adjunct — 14.009 lei, inspector șef, trezorier șef, șef administrație financiară 14.009 lei.
Ministrul Muncii a mai precizat că sindicatele au cerut un amendament conform căruia niciun salariu în plată să nu fie scăzut, însă a fost respins.
“Astăzi în Comisia de Muncă s-a cerut din partea sindicatelor un amendament prin care să se introducă în Lege prevederea că niciun salariu care este aflat în plată la ora actuală nu scade. Și am spus nu putem să facem așa ceva pentru că acesta înseamnă dezechilibrarea sistemului și după 2022”, a afirmat Lia Olguța Vasilescu.
Acesta a subliniat însă că angajaților cu funcție de execuție din finanțe nu le scad salariile, ci a mai fost introdus un spor de 15% prin lege.
De asemenea, ministrul a afirmat au fost aduse o serie de amendamente la Ordonanța 2 pe care guvernul a datțo în acest an și au fost majorate cu 20% începând cu 1 iunie salariile pentru angajații de la ARBDD Delta Dunării, agențiile de Mediu, Garda de Mediu, OPC, OPC, IMM-uri.
Eu n-am nici un fel de salariu,sunt un Free Salary deci pot avea o parere echidistanta…Orice crestere sau scadere(doamne fereste) e valabila daca ai si sustinere economica….Daca platesc un an cel mult doi (pana la prezidentiale sa am cu ce sa ma laud acolo) dupa care ce sa vezi “nu mai sunt bani,e criza in toata lumea ” nu ai rezolvat nimic dimpotriva m-ai pus sa si traiesc bine,pe picior mare,am fost si eu smecher vreo doi ani dupa care brusc m-am intors la statutul de amarat ? Pai asta se digera cam greu spre deloc…Mai e varianta imprumuturilor masive,adica transfer neajunsurile celor de azi catre generatiile viitoare,o sa munceasca aia saracii de-o sa capieze pentru o shaorma pe zi si-un abonament la cablu.De aia zic,un pic de responsabilitate daca e cu putinta,plecati de la premisa ca Basescu le-a dat teapa profesorilor in 2008 cu acel +50 % nu le-a dat nimic a castigat si in 2009 cam pe aceleasi promisiuni ca din gura e relaxant sa dai orice dupa care si-a scos pe masa acel -25%…N-a fost cu + a dat cu – asta-i viata….Asa vor sa faca si domniile voastre ?
Eu zic sa #rezisti cu Free Salary pana devin amarati din nou.
O harneală de nedescris. A venit luxemburghezul libidinos și a împărțit în dreapta și-n stânga pupături. S-a asigurat că nu facem pe nebunii precum cei din grupul de la Vișegrad și suntem în continuare cu axa Berlin-Paris. Pentru a doua oară clasa politică ne-a vândut. Pesedeul este forțat să renunțe la LSUB (Legea Salarizării Unitare Bugetare) dar n-o poate face pe față și atunci aduc în discuție subiecte care zgândăre diferite categorii de bugetari, astfel încât să dea vina pe sindicate pentru amânarea la Paștele Cailor a legii. LSUB este sortită să rămână veșnic în stadiul de proiect, pentru axa Berlin-Paris este inadmisibil să se mărească salariile în sectorul bugetar deoarece acest fapt ar duce automat la mărirea salariilor în sectorul privat și s-ar micșora profiturile fabuloase pe care le obțin companiile transnaționale tocmai pe seama salariilor minuscule, salahoriale din România.
Domne si daca e atat cat spune tovarasa Olguta, de ce naibii fac Finantele greve chiar in timp ce vb, trei zike la rand, spunand ca cf noii legi salariile se diminueaza?
Pt sefii aia 15 de au salarii mari? NU CRED!
Deci e clar ca ori aia care ies in strada din finante(multi, cu studii in finante), ori Olguta (membra de partid), minte. Nu se pot ambele!!
Si asta e nimic. Sa vezi dupa ce intra legea aia cu neimpozitarea la sursa si nu o sa mai fie bani deloc la buget, ce haos si lipsa de salarii o sa fie!
Legea asta spune practic ca anaf (dupa ce ca nu reusea sa controleze agentii economici), va trebui sa controleze miloane de angajati, nominal, astora revenindu-le sarcina mai nou sa plateasca impozitele pecsalarii
Asa dobitoci mai rar am vazut la carma unei tari. A, daca in loc de Republica ne-am numi sincer Colonie, da, ar avea sens tot ce se intampla
Păi cum să controleze bre vreun inspector de la ANAF vreo multinațională, că a doua zi ar avea 2 dosare deschise la DNA, pentru abuz în serviciu și pentru purtarea necorespunzătoare a cărării pe partea stângă?!
Nu asta era discutia
Sti tu vreun inspector ANAF care a incercat sa controleze o multinationala si i s-a deschis dosar penal? Sa fim seriosi cazurile cu multinationale se rezolva la nivel inalt, foarte inalt la nivel de ambasade, sefi de guverne si sefi de tari.
Sigur că da. Ambasadele calculează ce impozit trebuie să vireze statului român o companie!? Mai sunteți mulți, băă!?
Multinationalele isi platesc impozitele, cel putin alea pe care e in stare statul sa le faca si nu le da beneficii sau derogari.
Problema inspectorilor ANAF nu e DNA-ul, ci avocatii si contabilii cand e vorba de multinationale, la fel si la alte firme mari care nu sunt neaparat conglomerate multinationale. Insa astia ar trebui sa aiba mai mult probleme cu Consiliul Concurentei si Protectia Consumatorului, nu cu ANAF.
ANAF ar trebui sa se duca acolo unde stie toata lumea ca se face evaziune prin bazaruri, complexe comerciale, prin piete, prin porturi, prin gari de marfa ETC in principiu pe unde isi desfasoare samsarii, bisnitarii, traficantii, falsificatorii etc. activitatea !
Sigur că da. Consiliul Concurenței și Protecția Consumatorului colectează impozitele de la multinaționale!? ANAF-ul n-are nicio treabă! Ce fumezi moșule, că vreau și eu!? De la UE ar trebui să luăm fonduri nerambursabile de 4 miliarde de euro anual dar în același timp se scurg din România anual profituri nefiscalizate (evaziune) de vreo 40 miliarde de euro. Cu formula asta sărăcim din ce în ce mai mult, an de an, cu toată harneala aia de statistică cu creștere economică.
Sa se uite Olguta pe cererile celor din finante pt ca nu e vorba de salariul sefului scazut de la 14500 la 14000 !
Angajatii cer si ei sporuri ca in alte domenii, vor salarii in provincie la fel ca in capitala, nu cu 35% mai mici, vor platite orele suplimentare si transportul la controale, vor angajari pe posturile inghetate ca sunt prea putini.
De asta au si dat legea in Parlament, ca ministrul si guvernul sa se spele pe maini si sindicatele sa negocieze eventual cu opozitia.