In negocierile cu PNL si UDMR, PSD revine cu ideile prafuite ce se regasesc prin sertarele socialiste de vreo 20 de ani. Una dintre ele : impozitarea progresiva.
Este binecunoscut ca economia Romaniei are unul din cele mai ridicate niveluri de impozitare pe munca din Europa. Aproximativ 40% dintr-un salariu brut se duce pe impozite luate de stat. Iar cota unica a fost una din putinele masuri bune luate de dreapta si pastrate de stanga in ultimii ani. Cum configuratia asta revine la putere, ar fi normal sa fie pastrata.
Ca sa inteleaga si PSD, cota unica (16%) inseamna asa :
La un salariu de 1000 lei (mic, pesedist, sarac) cota unica e 160 lei.
La un salariu de 10000 lei (mare, de dreapta, bogat) cota unica e de 1600 lei.
De la “armetica” am invatat ca 1600 e de 10 ori mai mare decat 160. Deci, in termeni reali, unul cu salariu mare varsa la bugetul statului de 10 ori mai multi bani decat unul cu salariu mic. Deci despre ce nedreptate vorbeste PSD?!
Daca se va modifica si cota unica, (ce a generat crestere economica si in guvernele PSD) la cat de brambura e sistemul de impozitare al Romaniei, investitorii vor fi descurajati, economia va suferi, vor fi mai putini bani la buget. Asta se doreste?
De ce sa reparam ceva nu merge, cand se poate strica ceva ce merge, nu-i asa?
Si mai e ceva : decat sa sustii ideea primara si invechita “sa marim orice venit”, mai bine am face si noi, dupa 30 de ani, cai ferate moderne, autostrazi, spitale noi si digitalizare. Daca se fac toate astea, regiunile istorice ale Romaniei vor prospera, iar salariile si pensiile vor creste natural. Dar daca se doresc numai pomeni electorale, tara va ramane tot pe ultimul loc in UE la infrastructura si cu o populatie frustrata, asteptand mereu cate o marire din mila politicienilor, nu din cresterea sanatoasa a economiei tarii lor.
In loc sa priveasca inainte, PSD se tot uita in urma sa vada ce greseli din trecut ar putea repeta de cate ori revine la guvernare.