Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP) consideră că prin publicarea pe Facebook de către Darius Vâlcov, consilier al premierului, a fişei medicale a unui participant la protestul din 10 august s-a produs “o gravă abatere”, nu doar din punct de vedere legal, ci şi etic şi cere anchetarea şi tragerea la răspundere a celor implicaţi.

Potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES, ARPP, în calitate de asociaţie profesională naţională a medicilor psihiatri, “protestează cu fermitate împotriva unui asemenea tip de atitudine din partea unui consilier al primului-ministru şi solicită public autorităţilor competente anchetarea conjuncturii în care documentaţia medicală a ajuns în posesia persoanelor neautorizate, precum şi tragerea la răspundere a tuturor celor implicaţi”.

Asociaţia precizează că protecţia datelor cu caracter personal este un drept fundamental, consacrat prin Tratatul de la Lisabona, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care prevede că orice persoană are dreptul la protecţia datelor cu caracter personal care o privesc.

“Pacientul cu tulburări psihice are dreptul de a fi respectat ca persoană umană, fără nici o discriminare. Astfel, Legea sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002 actualizată, art. 16, prevede că persoana care este evaluată din punct de vedere al sănătăţii mintale are dreptul la confidenţialitatea informaţiilor”, precizează sursa citată.

Conform ARPP, prin publicarea documentaţiei medicale confidenţiale s-a produs “o gravă abatere, nu doar din punct de vedere legal, ci şi etic”.

“Utilizarea dispreţuitoare de către o persoană publică importantă (consilier al premierului României), cu responsabilităţi şi vizibilitate internă şi externă, a apelativului de ‘sandilău’ cu referire la persoana respectivă reprezintă o încălcare flagrantă atât a legislaţiei în vigoare, dar şi o afirmaţie profund stigmatizantă şi care are repercusiuni multidimensionale, aruncând o anatemă asupra tuturor pacienţilor cu suferinţe psihice, care au nevoie de protecţia şi respectul cuvenit din partea statului român”, relevă comunicatul citat.

Darius Vâlcov, consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului, a postat pe Facebook fişa medicală a unui protestatar din Piaţa Victoriei, eliberată în data de 19.06.2006, din care ar rezulta că acesta ar avea probleme psihice.

21 COMMENTS

  • Cand demasti farsa lui Edy cu protocoalele secrete …trebuie sa te astepti la represalii.

   De exemplu titluri usor tenendetioase cu Psihiatrii se declara ingrijorati…de-am crezut ca l-au internat si l-au declarat nebun.

   Desigur domnul RT a vrut sa faca o gluma, nu-i asa ?

 1. Pana si dragnea o sa se ingrijorese. Valc ov in treducere din latina ,,Homo homini lupus est” sau slavona ,,человек человеку волк “

 2. In lupta cu “abuzurile” Valcov a sunat la presedintele unui ONG pentru a cere documente și i-a cerut socoteală pentru că nu i-ar fi livrat un document medical:
  “Barbu este convins că Vâlcov a greșit, crezând că Asociația pentru Protecția Pacienților este o instituție de stat de la care poate obține date confidențiale medicale despre un fost pacient.”

  Nenea asta are propriul cabinet si secretara la guvern!

  Daca e adevarata si chestia cu “verisoara”, astia doi PDisti la ce apucaturi au o sa ingroape si PSDul si Romania!

 3. Ce mare ” grija ” are autorul postarii ,de membrii PSDului,de la un timp incoace( vorba aia..ordin pe unitate), postand aceste mizerii !.De ” amicii ” nelipsiti din ” peață”,nimicuța !

 4. Nu este ceva nous sub soare, sa nu te lasi de putere si sa ai 2 condamnari tot o boala psihica se poate numi

 5. Nu pot sa nu constat ca titlul este mincinos si incearca sa sugereze, insidios, ca Darius Valcov ar avea probleme psihice. Ceea ce e la fel de grav ca si fapta lui, incriminata, cu atita minie proletara, de #ARPP.
  Un pic de decenta se poate, domnule Jurnalist? Antipesedist, antipesedist, dar chiar asa?

 6. Si,ce masuri s-au luat?
  E tot pe functie, e clocaca pdl-ista care distruge psd-ul cu acceptul psd-ului!
  Inca nu ati observat de atatia ani!

 7. Ce se întâmplă de ani buni cu România depășește sentimentul de tristețe. E dramatic și pare ca normalitatea și sănătatea societății românești este pierdută definitiv.
  Privind clasa politică pare ca s-a transformat în doua găști (clanuri) ce se luptă orbește pe servicii secrete și pe rămășițele unei țări. Nu mai au bun simț, nu mai au onoare, nu mai au respect, nu au credință, de fapt, nu au România în suflet. Condusa de lideri indoielnici, mediocri, incompetenți, fără scrupule și demagogi, clasa politica arată ca o mlaștină urât mirositoare, ca o cangrena care se tot extinde devorand România.
  Societatea, din pacate, se împarte, evident și ea în doua tabere, arătând ca doua turme rătăcite,inraite și îndobitocite. Se năpustesc unii asupra celorlalti pe rețelele de socializare cu agresivitate, cu un limbaj plin de injurii. Sunt nemiloși cu cei din tabăra adversă, dar plini de îngăduință cu cei în care cred “orbește “,fără sa realizeze că nu suntem altceva decât o masa usor de manipulat.

  Oare cat aport are mass-media în toată aceasta nebunie? Oriunde privești, găsești doar trusturi care servesc unor interese.
  Oare cați jurnaliști echidistanți și profesioniști mai exista în România?

 8. Hm!!… Nu de basexu, nu de iohAnnus, nu de Orban,…. nu de Gorghiu, de… Vâlcov isi fac psihiatrii probleme… Vai mama noastra!

 9. Daca o sa murim de ceva, o sa murim de corectitudine politica.
  Omu a vrut sa demonstreze ca ala e nebun. Dar in lumea sucita de azi, asa ceva e de nevonceput, ca-i lezezi aluia de arunca cu pietre in jandarmi si indeamna alti damblagii sa vina cu copiii la proteste violente, drepturile:)

Leave a Reply