„Domnu Radu, văd că ziceţi acolo la televizor în fiecare zi ceva despre nemernicii ăştia care ne-au adus în sărăcie şi disperare, dar văd că nu se întâmplă nimic. Spuneţi bine, uneori trebuie să daţi mai tare în ei că nu ştiţi ce viaţă grea avem. Dar scăpaţi-ne de ei, că vorbim în fiecare zi şi nimic.” Acest mesaj tip îl primesc în fiecare zi aproape, în diferite forme de comunicare. Îmi spun oameni pe stradă sau la piaţă, printr-un spital atunci când ajung în această vale a plângerii financiare numită sistemul de sănătate, în email-uri ori pe facebook sau blog. Din sutele de mesaje ce vin săptâmânal, peste 70 la sută au conţinutul redat mai sus. Evident, di­feră modul de exprimare, limbajul, gradul de cultură. Dar esenţa asta este.

Îmi dau seama că majoritatea oa­menilor cară în spinare o disperare fără precedent. Au probleme de să­nă­tate, ei şi copiii lor, cu locurile de mun­că, sunt apăsaţi de presiunea in­fer­nală a împărţirii câtorva sute de lei noi pe o lună întreagă pe în­tre­ţi­nere, medicamente, utilităţi de existenţă minimală. E sport extrem ce fac mulţi dintre ei. Unii rezistă fizic, alţii cedează. Dar cei mai mulţi dintre ei sunt profund afectaţi psihic. Sunt demoralizaţi şi deprimaţi în forme atât de grave, încât situaţia este realmente dramatică. Există cu siguranţă şi câteva procente de fericiţi ai sorţii, care-şi pot permite un trai de­cent. Numărul acestora scade însă dramatic în (de)favoarea îngroşării păturii sărace şi abrutizate de lipsuri. Constat cu dramatism că pe fondul acestei stări, încă un val de criză şi mai puternică ar putea înmulţi gesturile disperate şi groapa în care ne afundăm.

Oamenii cei mai apăsaţi nu sunt supăraţi atât pe criza economică şi efectele acesteia. Ceea ce-i disperă este nepriceperea gravă, cinismul şi lipsa oricărui bun simţ naţional din partea actualei puteri. Figurile principale din instituţiile statului ridică tensiunea majorităţii. Se amplifică exponenţial reacţiile necontrolate, înjurăturile de-a dreptul şi vorbele necontrolate în spaţiile publice. Oamenilor le poţi pretinde minimă decenţă, dar n-ai cum să le temperezi revolta. Argumentele sunt corecte şi nervozitatea lor perfect justificată. Cu peste 70 la sută din populaţie enorm de nemulţumită, decontul se apropie şi va fi cu siguranţă drama­tic. Înţeleg de ce puterea de azi face mari eforturi, aproape disperate, să măs­lu­ias­că intenţia de schimbare solidă care domină societatea românească. Mulţi dintre ei vor fredona melodia ad-hoc: „Drumurile noastre toate/ La Jilava duc deodată”.

Golănia regionalizării şi hoţia pre­lungirii abuzive a mandatului ale­şilor locali prin amânarea localelor sunt doar două din faptele penale pe care actuala putere vrea să le să­vâr­şeas­că. În legătură cu prima ches­ti­u­ne, există deja decizii definitive ale justiţiei prin care Guvernul Boc a fost înfrânt şi există obligaţia susţinerii unui referendum în judeţele Vrancea şi Constanţa. Din păcate nici unul din oamenii importanţi ai opoziţiei n-a ştiut să marcheze această victorie importantă, a justiţiei împotriva mafiei politice. Opoziţia unită sub sigla USL, deşi are 60 la sută în sondaje, nu marchează deloc la capitolul comunicare cu electoratul revoltat şi dornic de schimbare.

Oamenii simt asta şi cei 70 la sută de care vorbeam spun în egală măsură că nu mai vor să-i voteze pe actualii guvernanţi, dar nu-şi regăsesc mari speranţe în opoziţie. Asta nu e vina nimănui, decât a politicienilor extrem de comozi şi total lipsiţi de viziune ai USL. Acest uriaş conglo­merat va câştiga cu siguranţă alegerile doar din cauza scârbei nemărginite provocată de Băsescu şi gaşca lui. Ei vor pierde pentru mulţi ani şi greu vor mai putea reveni, dat fiind răul făcut cu bună ştiinţă pe fondul aroganţei incompetentului clasic.

Mai sunt 8 luni pâna la alegerile locale şi 12 luni până la cele parlamentare. Timpul este foarte scurt. Dacă USL nu se mobilizează să-şi cupleze forţa politică uriaşă cu ne­mulţumirea maselor în special prin co­municare solidă – nu prin muţenie şi absenţă publică – să nu se mire de surprize de proporţii ca în 2009. Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă.

 

11 COMMENTS

 1. Imi permit sa te contrazic: puterea nu sucomba, ci ne omoara pe noi. Opozitia da, doarme in papuci, pentru ca isi inchipuie ca prietenii lor de la putere vor intelege ca trebuie sa se infrupte prin rotatie din bogatiile Romaniei. Nu, puterea nu sucomba. Ea se intareste, noi insa sucombam, pe capete. Care de saracie, care de boala, care de inima rea si tot asa. Dar cui ii pasa? Nimanui…

 2. Eu nu mai sunt sigur de USL. Saracia nevoile si incompetenta crasa din toate sectorele de activitate romanesti vor sfisia natia romana. Cu parere de rau spun asta domnule Tudor. Anii ne-au dovedit ca exista o patura sociala atit de lacoma (securisti, scriitori, lingai de partid, milionari de carton, cocalari si curve de TV) care nu fac altceva decit sa stopeze orice efort pentru un nivel de trai mai decent si o economie mai solida. Romanii sunt lasati de izbeliste de proprii guvernanti, parlamentari sau presedinti. Clica asta pretinde sa fie aleasa democratic dar nu joaca dupa reguli democratice. E un haos total din cauza analfabetismului politic si jigodizmului serviciilor. Sa vii sa spui ca serviciul tau a facut hariti cu infractorii dar tu serviciu sa nu faci nimic pentru asta? Atunci de ce mai discutam!

 3. Draga Tudor cand o intelege oare poporul asta ca nu vine nimeni sa le dea ,, pleasca ” vorba unuia din PDL
  izbavirea. Lasa-i Tudore sa stea in cur pe scaun la televizor si sa se planga pana cand o veni ,, cineva sa-i scape de astia”, ca la urmatorul tur sa se duca degraba dupa ce au primit sacosa sa-si exercite ,, dreptul constitutional ” de a vota in favoarea cui i-a mai aruncat o ciozvarca.
  Eu pe astia ii urasc din ficati si nu ma pot gandi decat ca cel putin jumatate dintre ei ( ca Basescu nu putea fura 5 mil de voturi) l-au votat pe incrucisator.
  Acu daca ii intrebi nu l-a mai votat nimeni.
  Uite asa mi-a disparut mie avantul de ,, sindicalist”.
  Acu daca l-au ales sa se spele cu el pe cap si acu mi-e mila doar de mine si de mama. Mi-e rusine ca traiesc alaturi de ei, cat mai sunt chiriasa in tara asta si nu vad nici un viitor alaturi de acest popor de mamaliga.

 4. De fapt adevarul este ca populatia noastra e demna de tot rasul.Da,guvernul Boc e incompetent,face numeroase abuzuri;dar de ce brava noastra populatie nu iese in strada sa protesteze contra acestor abuzuri.Opozitia nu poate face mare lucru daca oameni nu ies in strada.De fapt romanii sunt extrem de lasi.Ei nu stiu altceva decat sa se vaite,dar cand ar trebui sa treaca la actiune atunci se feresc cu totii.Ba mai mult,ii voteaza tot pe cei ce le-au facut rau,daca li se da cativa mici sau alte alimente (na la alegerile din Neamt).In loc sa va luati de opozotie,voi ziaristii ar trebui sa analizati mai bine comportamentul romanului simplu,a romanului care injura peste tot puterea,dar care tot cu ea voteaza daca i se da ceva de mancare.

 5. In acest moment avem la Federatia Bolnavilor de Cancer din Romania urmatoarea statistica: peste 500 000 de bolnavi diagnosticati si aproximativ 200 de oncologi (in toata tara, incluzand rezidentii). Desigur, statistica este fluctuanta, de unii se milostiveste Dumnezeu si-i iarta de viata, de vot, de recensamant, de lacrimile de zi cu zi. Ma doare cumplit cand Dv., jurnalistii, permiteti invitatilor sa compare jegul guvernarii cu “cancerul”, “tumora cancerigena”, realizez ca va imaginati prin aceasta raul suprem.
  L-ati intrebat vreodata pe dl Crin Antonescu de cate ori a fost la IOB? Uite-asa, in vizita, fara camere de luat vederi, fara presa, fara tam-tam. Daca as putea sa-l trezesc din somn, l-as planta in fata panoului de la intrare, sa vada desenele copiilor facute in spital. Este singurul dus care l-ar mai aduce printre oameni. La fel pe dl Ponta. Mai ales ca sunt tati. O fi Basescu Zeus, dar Olimpul este mare si cuprinde si pe opozanti (parca a fost si o revolta candva, dar si acolo Olimpianul a pus piciorul in prag, le-a scos dosarele de la naftalina, a fulgerat de doua-trei ori si toti s-au cumintit).

  USL doarme pentru ca exista senzatia ca deja au castigat, dovada ca nu au citit “Arta razboiului”.

  Maria Calin, bolnav de cancer si incapatanat sa traiasca

 6. Nemiscarea USL-ului imi aminteste de atitudinea partidelor istorice din timpul WW II .
  Sa ne fereasca Dumnezeu de adancirea (programata) a crizei si de declansarea unor curente extremiste.
  Fie vorba intre noi, chiar daca PDL este cel mai mare cancer politic de dupa ’89, o reinviere modernizata a practicilor comuniste din anii ’50, nu cred ca USL poate purta stindardul “schimbarii” pentru noi.
  Poate ca numai pentru ei.
  Solutii reale, pe termen lung, pozitive pentru romanii din Romania, NU vad.
  Aparte de eventuala trimitere a tuturor politicienilor la sambieni, cum citeam deunazi la camionagiu…

 7. pe scurt,”puterea” recte basitii astia imbecili si manelisti sucomba de boi ce sunt ,au distrus tara si poporul in ultimul hal deaia sucomba.usl,multi deacieasi teapa cu basitii, stau si asteapta sa-si dea duhul, iar romanii ..pupa moaste.

 8. Din punctul meu de vedere, nici dacă USL câştigă alegerile viitoare nu trebuie să se împăuneze şi să-şi trâmbiţeze victoria. Acest colos politic (?!) cu picioare de lut şi orgolii care nu pot fi ascunse sub preş ar putea avea câştig de cauză doar pentru că românul, ca de obicei, va alege răul cel mai mic.

 9. Da, Opoziţia, pe lângă faptul că “moţăie”, are mari probleme de comunicare. Într-adevăr, la Constanţa şi Vrancea Justiţia a decis organizarea de referendumuri împotriva desfiinţării judeţelor. Nu am văzut nici un mesaj public tratat da, ca o VICTORIE A NORMALITĂŢII ÎMPOTRIVA ABUZURILOR BĂSISTE.
  Mai mult, văd fel şi fel de “convulsii” în interiorul USL-ului şi nu văd nici un fel de măsură USL-istă care să blocheze “migraţia” de primari USL-işti spre UNPR, de regulă. Deci, în felul ăsta, Opoziţia n-are absolut nici o şansă să faca 51 % la alegeri, care de fapt trebuie să fie vreo 75 % MINUS 10 -15 % FURT PDL, ca în final să rămână un 55 % de-o majoritate USL-istă.
  Am mai spus şi o repet – DICTATURĂ BĂSISTĂ SCRIE PE NOI PÂNĂ PRIN VREO 2020 – c-o fi sau nu “luminată” cum prevedea d.na Udrea, asta-i altă “mâncare de peşte”. Poate “luminată” cu Udroiaca … premier ???

 10. La tară lucrurile sunt si mai grave, membri USL nu se vad , de la judet nu apar de loc ,iar in Moldova dl. ministru Oprea a racolat toti primarii psd.
  Activitatea org. de la tara e zero, şi nu stiu daca in campanie vor reusi să recupereze. Acum e momentul sa atraga in partidele din opozitie oamenii nemultumiti de la sate, dar vorbind cu ei nu la televizor că acestia nu se uită
  Daca un lider cat de cat cunoscut ar veni la sate să ia legatura cu profesorii, pensionarii, micii fermieri, ar putea sa-i atraga fara zahar si ulei dar ei vin la televizor si se miră si ei de ce arata presa

 11. Am cautat un articol care sa aiba cit de cit legatura cu link-ul pe care voiam sa vi-l trimit. Poate ca ar fi o idee buna sa aveti o pagina (moderata, desigur) unde sa se poata posta mesaje care nu au legatura cu cel mai recent subiect.

  Link-ul trimite la un articol referitor la un studiu recent care face o clasificare a sistemelor de pensii din 16 tari: http://www.advisorone.com/2011/11/07/top-10-countries-with-best-retirement-systems

  Ce e extrem de interesant, e ca Polonia e pe locul 8! Apropos de competente…

Leave a Reply