Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a afirmat miercuri că ‘mica’ Danemarcă este supusă la presiuni pentru a bloca construcţia gazoductului Nord Stream 2, dar a promis că, dacă va fi necesar, gazoductul va fi construit prin ocolirea apelor teritoriale ale Danemarcei, informează AFP.

Compania care promovează gazoductul Nord Stream 2 a propus mai multe rute posibile pentru amplasarea gazoductului Nord Stream 2 prin apele teritoriale ale Danemarcei, în încercarea de a depăşi obiecţiile ridicate de autorităţile de la Copenhaga faţă de acest proiect. Gazoductul Nord Stream 2 este criticat de SUA precum şi de mai multe state din Europa de Est, Marea Baltică şi Nordul Europei, care se tem că Nord Stream 2 va creşte dependenţa UE de Moscova.

‘Danemarca este o ţară mică şi este supusă la presiuni puternice. Depinde de ea să dea dovadă că este independentă şi îşi exercită suveranitatea sau nu. În caz contrar există alte rute’, a afirmat preşedintele Rusiei la un forum pe energie organizat la Moscova. ‘Aceasta va costa mai mult şi ne va întârzia puţin însă proiectul va fi finalizat oricum’, a adăugat Putin.

La rândul său, Viktor Zubkov, preşedintele Consiliului de Administraţie al Gazprom, a anunţat că gazoductul Nord Stream 2 este construit în proporţie de 83%, fiind amplasate conducte cu o lungime de peste 2.000 de kilometri, adăugând că proiectul a ajuns practic în apele teritoriale daneze. ‘Am avea nevoie de patru-cinci săptămâni pentru a-l termina’, în cazul în car vom obţine aprobarea Danemarcei, a adăugat Zubkov.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat că el mizează în continuare pe obţinerea acestei autorizaţii din partea autorităţilor daneze. ‘Proiectul este implementat. Ne aşteptăm la o decizie din partea Danemarcei cu privire la emiterea autorizaţiei. În mod clar, există alte opţiuni în cazul lipsei autorizaţiei, singura problemă este că proiectul va fi uşor mai scump şi va avea nevoie de mai mult timp pentru a fi implementat. Cu toate acestea, ne aşteptăm în continuare ca proiectul să fie implementat în ruta propusă, pentru care a fost solicitată autorizaţia. Nu vedem motive pentru care să fie refuzată emiterea autorizaţiei’, a spus Novak citat de Agerpres.

Grupul rus Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente. Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

PS : Sper ca Danemarca si UE sa se tina tare, sa-i faca traseul cat mai greu posibil lui Putin cu sulfurosul proiect Nord Stream 2, in care Germania face un joc la doua capete…

Leave a Reply