Rusia este deschisă dialogului cu Ucraina, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să accepte “noile realităţi teritoriale” generate de ofensiva rusă, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, informează AFP şi Reuters.

În timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a îndemnat la un armistiţiu în Ucraina, Vladimir Putin “a reiterat că Rusia este deschisă unui dialog serios, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să se conformeze cererilor binecunoscute şi exprimate în nenumărate rânduri şi să ţină cont de noile realităţi teritoriale”, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Înainte de aceasta, un comunicat al preşedinţiei turce informa că liderul turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis joi, într-o convorbire telefonică, omologului său rus Vladimir Putin că eforturile de pace în războiul ruso-ucrainean ar trebui să fie susţinute de o încetare unilaterală a focului şi de o ”viziune privind o soluţie corectă”.

În timpul convorbirii sale cu Erdogan, Vladimir Putin a denunţat din nou “rolul distructiv al ţărilor occidentale” în conflict, din cauza livrărilor lor de arme, cruciale pentru efortul de război ucrainean.

Şeful statului rus a acuzat Occidentul că “îndoapă regimul de la Kiev cu arme şi echipamente militare şi îi furnizează informaţii operaţionale şi de ţintire”.

Moscova a revendicat în septembrie anexarea a patru regiuni ocupate cel puţin parţial de armata rusă în Ucraina – în pofida unei serii de eşecuri militare pe teren -, după schema anexării Peninsulei Crimeea, în martie 2014.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski refuză să negocieze cu Vladimir Putin, insistând asupra eliberării pe cale militară a tuturor teritoriilor ocupate.

Membră a NATO, Turcia nu s-a asociat sancţiunilor împotriva Rusiei şi încearcă să menţină o poziţie de mediator între Kiev şi Moscova. De asemenea, Turcia joacă un rol-cheie în acordul ce permite exportul de cereale ucrainene, scrie Agerpres.

Leave a Reply