Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret care îi obligă pe membrii formaţiunilor paramilitare să depună jurământ faţă de Rusia, la fel ca soldaţii din armata regulată, la două zile după presupusa moarte a şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, informează AFP.

În virtutea acestui decret publicat pe site-ul guvernului, aceştia trebuie să jure “fidelitate” şi “loialitate” faţă de Rusia şi “să urmeze cu stricteţe ordinele comandanţilor şi superiorilor”.

De asemenea, ei se angajează să “respecte cu sfinţenie Constituţia rusă”, “să îndeplinească cu conştiinciozitate sarcinile care le sunt încredinţate” şi “să apere cu curaj independenţa ţării şi ordinea constituţională”.

Acest decret se referă la persoanele înrolate combatanţi voluntari, cele care “contribuie la îndeplinirea sarcinilor atribuite forţelor armate ruse” şi la alte “organisme şi formaţiuni militare”, inclusiv la forţele teritoriale de apărare formate în timpul conflictului din Ucraina.

Deşi mercenariatul este interzis prin lege în Rusia, sunt tolerate activităţile “companiilor militare private” care oferă oficial servicii de “securitate”, dintre care Wagner este cea mai mare şi cea mai cunoscută.

Textul a fost semnat la două luni după ce mercenarii Wagner au încercat pentru scurt timp să mărşăluiască spre Moscova într-o revoltă menită să-i înlăture pe rivalii lui Prigojin din sistemul de apărare, o rebeliune condamnată de preşedintele Vladimir Putin ca o “înjunghiere în spate” trădătoare.

Se presupune că Prigojin a murit după ce un avion care îl transporta de la Moscova la Sankt Petersburg s-a prăbuşit miercuri seara, în avion aflându-se, de asemenea, mâna sa dreaptă, Dmitri Utkin, şi alţi responsabili ai grupului Wagner.

Vineri, Kremlinul a declarat că sugestiile şi speculaţiile occidentale potrivit cărora şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a fost ucis la ordinele sale sunt o “minciună absolută”, scrie Agerpres.

1 COMMENT

  1. Si ce daca a dat lege, da legi pe banda rulanta ca in Romania dar nu se respecta sau nu se aplica ad-literam. Cat despre avionul prigojin explodat, mai vezi si aici ce spune Jaluznai https://youtu.be/QwoSCV8etYA?si=X6EkeLY9qmWptLUb
    Cat despre BRIC sau cum se numeste, s-au adunat, au duscutat, s-au relaxat sau enervat, dar, cum s-a intamplat cu contractele pe armament in parteneriat livrate de rusica, totul a scazut pana la maximum 30% pentru ca, se vede eficienta lor in ukraina. La fel cu ‘bric’ intalnirea e de moment, o plimbare si raspuns la invitatia rusa, pentru ca, nu a putut putin sa se deplaseze, dar, daca da coltul putin, se alege praful de ‘bric’-ul rusnac. O sa calculez anul si poate luna cand se va cara rusnacul pe aleea cazematelor subpamantene. Pana atunci, sunt cativa capi risnaici care dispar peste noapte, valva sub nicio forma. P.s. de cativa ani spun ca 2023 si 2024 va fi dezastru in Romania si chiar e vizibil.

Leave a Reply