Serviciile secrete ucrainene se joacă cu nervii agenților secreți ruși, scriu într-o analiză CEPA Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse, și Irina Borogan, jurnalistă de investigații. 

Din punct de vedere ucrainean, există motive abundente pentru a conduce operațiuni întunecate împotriva agresorului rus. Lucrările recente ale serviciilor secrete ucrainene – inclusiv presupusa ucidere a ultranaționalistei Daria Dughina, loviturile asupra regiunii Belgorod de vest a Rusiei și, cel mai spectaculos, atacul din 8 octombrie asupra podului vital Kerci – au afectat efortul de război al Kremlinului, au rănit reputația sa internă și le-au arătat rușilor obișnuiți că nu mai pot pretinde că războiul se desfășoară într-o galaxie foarte, foarte departe.

În acest sens, planul Ucrainei a funcționat. Efectul public în Rusia a fost într-adevăr remarcabil – Putin se referă în mod regulat la asasinarea lui Dughina în discursurile sale, iar spectaculosul atac de pe pod a devenit unul dintre cele mai dezbătute subiecte din armată și din societatea rusă (altele decât mobilizarea stângace a regimului).

Criza, și aceasta este într-adevăr o criză uriașă pentru societatea rusă, prezintă întotdeauna o oportunitate pentru aventurierii societății și pentru oportuniștii ei. Acest lucru ar putea explica creșterea activității publice a lui Ramzan Kadîrov și a bucătarului lui Putin, liderul mercenarilor și fermierul de troli Evgheni Prigojin, care au fost din ce în ce mai vocali de la debutul ofensivelor militare de succes ale Ucrainei, începând din septembrie, atacând public armata și încercând să-și ridice profilul și credibilitatea în ochii Kremlinului.

Chiar și așa, asasinarea lui Dughina și atacarea Podului Kerci reprezintă o criză de proporții mai mari, întrucât aceste evenimente s-au petrecut fie pe pământ rusesc, fie pe un teritoriu anexat de Putin.

Și aceasta oferă o oportunitate celor aventuroși.

FSB, serviciu de securitate omniprezent al Rusiei, mostenitorul fostului KGB in plan intern, încearcă acum să transforme criza în avantajul său. Are teren de cucerit – reputația FSB a fost spulberată la începutul războiului, când informațiile din Serviciul nr.5 au ratat complet unitatea și capacitatea de luptă a Ucrainei. Agenția speră că poate folosi această nouă situație pentru a-și îmbunătăți poziția în ochii singurului om a cărui opinie contează – Vladimir Putin.

Generalii FSB s-au bucurat de multă vreme de imunitate față de rezultatele incompetenței lor. De exemplu, Putin nu și-a pedepsit serviciile de securitate când nu anticipau atacurile teroriste. Aceasta este acum o tradiție veche, care datează de la începutul anilor 2000, când Lubianka descria cu hotărâre fiecare critică primită drept un atac al liberalilor finanțați de Occident care încercau să distrugă statul rus – o versiune pe care Putin a acceptat-o ​​întotdeauna la valoarea nominală.

Întrucât nici moartea lui Dughina și nici distrugerea parțială a podului nu au provocat o criză politică, FSB este pentru moment ferit de furia lui Putin. În plus, FSB nu asigura protecția Dughinei și tatălui ei ultranaționalist și nici nu era responsabil de securitatea podului – acesta din urmă a fost încredințat Rosgvardiei.

Generalii FSB știau, de asemenea, că Putin le va accepta argumentele cu privire la motivul pentru care atacurile au avut succes – la urma urmei, ei au fost instruiți în aceeași școală, scrie stiri.tvr.ro. Este ușor să ne imaginăm conversația dintre directorul FSB Bortnikov și Putin despre pod – o mulțime de pălăvrăgeli despre puternicele agenții de spionaj occidentale și despre ajutorul pe care se presupune că îl oferă ucrainenilor ca să atace Rusia. De la atacuri, Putin a repetat el însuși aceste argumente în public. (Este demn de remarcat faptul că oficialii americani citați de New York Times au spus că nu au fost avertizați în avans cu privire la cazul Dughina și i-au avertizat pe ucraineni după aceea.)

Este foarte clar că atacul asupra podului l-a înfuriat pe Putin și că se simte amenințat când vede că administrația sa nu poate modela evenimentele. El va cere cu siguranță asigurarea că totul este de-acum sub control.

Acest lucru îi oferă o portiță FSB-ului. După asasinarea Dughinei, FSB a intrat imediat în acțiune: atentatul cu bombă nu a fost doar investigat în timp record, dar rezultatele au fost prezentate publicului într-un mod foarte dramatic, inclusiv înregistrări video CCTV. Agenția a afișat din nou o viteză uimitoare cu investigația despre pod. A existat și de această dată o anchetă FSB la fel de rapidă.

Agenția își pune accentul pe activitatea în domeniul securității interne. În aceeași zi cu explozia, FSB a publicat un videoclip cu un bărbat cu două rachete sol-aer portabile Igla de fabricație rusă, în regiunea Moscovei, descriindu-l drept agent ucrainean. În ciuda mai multor lacune semnificative în versiunea FSB a evenimentelor, ar putea avea o brumă de adevăr – ORU (Operativno-Rozysknoye Upravlenie sau Departamentul de Căutare Operativă) al Serviciului pentru Protecția Sistemului Constituțional și Combaterea Terorismului, este unul dintre cele mai capabile departamente din cadrul FSB. Și serviciile secrete ale Ucrainei au lansat cu siguranță operațiuni pe pământ rusesc.

FSB, desigur, joacă șah cu serviciile secrete ucrainene, trimițându-le mesajul că rețelele de agenți construite de omologii lor de la Kiev sunt sortite demascării.

Dar este și un semnal pentru Putin – noi suntem oamenii în care poți avea încredere pentru a-ți menține regimul în siguranță. A funcționat de multe ori înainte, scrie stiri.tvr.ro. Acesta este principalul motiv pentru care FSB a adunat puteri atât de enorme de-a lungul a 20 de ani de regim Putin și pare să funcționeze și acum.

Siguranța podului Kerci, o structură de o vastă semnificație simbolică și militară, a fost acum predată de Putin FSB-ului. Și nu se vorbește despre vreo consecință pentru agenție, chiar dacă trupele de frontieră, parte integrantă a FSB, au permis tuturor acestor agenți, împreună cu arme și muniții și dispozitive explozive, să intre în țară (suspectul camion-bombă din Kerci conținea până la două tone de explozibil și se îndrepta în Crimeea din Rusia.)

FSB a luat măsuri pentru a prelua un control mai mare asupra securității ruse. Acesta este un succes birocratic, dar s-ar putea să nu arate atât de inteligent dacă rețelele de spionaj ale Ucrainei sunt capabile să lovească încă o dată ținte importante.

1 COMMENT

Leave a Reply