Decizia de azi a Germaniei are un caracter istoric. E pentru prima oara cand cea mai puternica economie a Europei si unul din cei mai importanti membri NATO se hotarareste sa creasca semnificativ cheltuielile militare. Este un semnal puternic pentru Rusia si exact ceea ce nu-si dorea Vladimir Putin.

 

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat că Germania va creşte cheltuielile militare la “mai mult de 2%” din PIB pe an şi va debloca un pachet excepţional de 100 de miliarde de euro pentru a-şi moderniza apărarea, informează AFP şi dpa.

Lumea a intrat într-o “nouă eră” odată cu invazia Rusiei în Ucraina, a afirmat duminică Olaf Scholz în timpul unei sesiuni speciale a Bundestag-ului.

El a precizat că armata germană va primi de la bugetul federal 100 de miliarde de euro pentru investiţii şi proiecte de armament, într-un context în care finanţarea forţelor armate germane constituie de mai multă vreme un măr al discordiei între Berlin şi Washington.

În acelaşi timp, cancelarul german a anunţat construirea a două noi terminale pentru gaz natural lichefiat, la Brunsbüttel şi Wilhelmshaven (nordul Germaniei), în răspuns la conflictul ucrainean.

După invazia rusă din Ucraina, Germania a suspendat certificarea proiectului Nord Stream 2, care ar urma să aducă gaz natural rus via Marea Baltică, aminteşte dpa.

În plus, Germania intenţionează să renunţe la producerea energiei nucleare până la finele acestui an, ceea ce îi determină pe observatori să se întrebe cum îşi va acoperi cea mai mare economie a Europei necesităţile de energie, notează agenţia de presă germană.

Cancelarul Scholz s-a declarat pe de altă parte duminică deschis la discuţii cu Rusia, fără a omite să ameninţe cu noi sancţiuni occidentale împotriva Moscovei.

“Nu vom refuza să discutăm cu Rusia. Chiar şi în această situaţie extremă, este de datoria diplomaţiei să menţină deschise canalele de discuţie”, a subliniat el în Bundestag, adăugând că occidentalii îşi “rezervă dreptul de a impune” noi sancţiuni Moscovei.

În Ucraina, “oamenii nu-şi apără doar patria. Ei luptă pentru libertate şi pentru democraţia lor. Pentru valorile pe care le împărtăşim cu ei”, a mai spus el, potrivit AFP preluata de Agerpres.

 

Ministrul britanic de externe evoca un scenariu de cosmar pregatit de Rusia

4 COMMENTS

 1. Radu, am auzit in seara asta o incredibila veste dar si eroarea despre care, ori nu stiti, ori nu va amintiti. Ai spus ca presedintele elvetiei s-a “conformat” sau alaturat celorlalte tari pentru sanctionarea…! Ok.
  1. Eroarea: stiai ca sunt 7 reprezentanti ai fiecarui canton care prin rotatie este reprezentantul la nivelul tarii si nu presedinte?
  2. Ati mentionat verbal despre hotararea privind desecretizarea nu stiu ce antic! Eroare crasa! Inca din ianuarie/februarie 2016 au dat lege pentru desecretizari, am scris la momentul respectiv pentru ca Romania a amanat desecretizarile pana in toanna lui 2017 si tot nu s-a aflat nimic pentru ca nu a existat interes juridic sau statal, fiecare tara daca era interesata, trebuia sa faca cerere pentru solutionare! Elvetia nu are obligatia sa dezvaluie live conturile sau bogatia clientului, este prevazut in contract si dupa golirea contului, justitia, statul sau orice om care dovedeste prin acte motivele serioase pentru care ii este strict necesara informatia despre un oarecare individ! Iti inchipui cat se pot imbogati escrocii pe baza dezvaluirilor live direct de la sursa fara motive serioase?

  • Ignazio Cassis
   The President of the Swiss Confederation in 2022 is Ignazio Cassis from the canton of Ticino. He was elected on 8 December 2021. The president’s department in 2022 is the Federal Department of Foreign Affairs (FDFA). The last time it had that honour was in 2014 when Didier Burkhalter was president.

  • despre punctul 2, cand apar elemente concrete despre criminalitate si infractiuni grave in spatele celor care detin conturi, se blocheaza. sunt zeci de cazuri in justitia europeana si mondiala

 2. Upsss, Radu, totul e negociabil, ori programat mai tarziu sa uite lumea, ori servicii contra servicii ca intre mari afaceristi. Am citit si vazut in zona atat de multe incat nu mai am cuvinte. Daca Iti amintesti, acum cativa ani s-a gasit o escrocherie, ceva spalare de bani sau sponsorizare isis, in presa scria ca e inchisa banca, sigilata, si, urmatoarea zi eram in zona, am cautat sa ma conving de adevar, la fel si cu firma de materiale sanitare tot din halvetica, banca avea program normal, angajatii lucrau normal, in celalalt caz aproape de granita, ciuciu firma, ditamai cladirile hoale cu afisaj “inchiriere si numar telefon”! Nu e bascalie!

Leave a Reply