Agerpres citeaza cateva declaratii interesante ale micutului stalinist Vladimir Putin. Acesta recunoaste ca lansarea de rachete catre Siria a fost un gest de forta, un semnal pentru a fi recunoscuta capacitatea militara a Rusiei pe plan international. Dumnezeu stie incotro mai vrea Moscova sa lanseze rachete pe viitor, pe cine mai vrea sa atace.
=======================
“În principiu, toți partenerii noștri, cel puțin la nivel de experți, știu că Rusia are astfel de arme. Dar una este să se cunoască aceasta la nivel de experți și cu totul altceva este ca (celelalte țări) să se convingă că ele există cu adevărat și că sunt într-adevăr de foarte înaltă calitate. Avem specialiști foarte bine instruiți și pregătiți care să le poată utiliza în mod sistematic. Și, nu în ultimul rând, Rusia are voința de a folosi aceste arme în cazul în care aceasta corespunde intereselor naționale ale statului și poporului rus“, a declarat presedintele Rusiei Vladimir Putin, în interviul acordat jurnalistului Vladimir Soloviov.
Federația Rusă a folosit în Siria arme de înaltă precizie împotriva Statului Islamic. Flotila rusă din Marea Caspică a lansat rachete de croazieră împotriva teroriștilor, scrie RIA Novosti.
“Aceste rachete au intrat în serviciu în 2012. Raza lor de acțiune este de 1.500 km, dar acestea sunt desigur arme high-tech, de înaltă precizie. Intenționăm să reutilăm forțele noastre armate nu doar cu astfel de rachete, ci și cu echipamente moderne terestre, cu alte echipamente aeriene. Acestea sunt sisteme complexe și (…) sunt și eficiente”, a afirmat liderul rus.
La replica moderatorului că serviciile secrete americane au anunțat că unele din rachetele de croazieră ruse au deviat de la țintă și au căzut în Iran, președintele Putin a spus: “Serviciile de informații americane sunt cele mai bune din lume, dar nici ele nu știu totul”.
“Serviciile secrete americane sunt cele mai bune din lume, dar să nu aruncăm cu piatra în ele. Sunt dintre cele mai puternice, dar nici ele nu știu totul și nici nu trebuie să cunoască”, a insistat Putin, adăugând că Rusia are arme similare celor americane: nu sunt nici mai bune, nici mai rele — “sunt la fel”.
============================
Analistii occidentali au aratat ca cel putin patru din rachetele rusesti lansate catre Siria a cazut pe teritoriul Iranului, nereusind sa-si atinga tintele. 4 din 26 – ramane pentru fiecare sa aprecieze cat de eficient a fost semnalul de forta al Moscovei. Care spune clar : a fost un gest de forta, nu vreun efort antiterorist…
===========================
RUSIA A FOLOSIT BOMBE INTERZISE
Un nou tip de bombă cu fragmentare, fabricată de ruşi, este folosit în Siria, denunţă HRW
Un nou tip de bombă cu submuniţie, de fabricaţie rusească, a fost utilizat în atacurile aeriene din Siria pentru prima dată, a denunţat duminică organizaţia Human Rights Watch (HRW), relatează DPA în pagina electronică.
Bombele, concepute pentru a distruge vehicule blindate, au fost folosite în urmă cu o săptămână într-un atac aerian la sud-vest de Alep, a anunţat organizaţia nonguvernamentală (ONG) pentru apărarea drepturilor omului cu sediul la New York.
Acest tip de bombe este interzis de o convenţie semnată în 2008 de către 98 de state, deoarece are un impact larg şi tinde să lase în urmă submuniţie neexplodată, care provoacă vctime în rândul civililor atât când sunt folosite, cât şi ulterior.
Activişti din cadrul opoziţiei siriene afirmă că bombe cu fragmentare au fost folosite, de asemenea, în atacuri aeriene în apropiere de linii ale frontului la nord de Hama, în centrul Siriei, unde forţe guvernamentale siriene susţinute de către avioane ruseşti de război au câştigat teren în ultimele zile.
“Este tulburător că încă un tip de submuniţie este folosit în Siria, având în vedere răul pe care-l produce civililor în anii care urmează”, a declarat Nadim Houry, adjunctul directorului pentru Orientul Mijlociu al HRW.
Organizaţia a precizat că nu poate să confirme dacă bombele cu submuniţie folosite la Kafr Halab, la sud-est de Alep, au fost largate de către forţe siriene sau ruse.
Nici Siria şi nici Rusia nu au semnat Convenţia cu privire la armele cu submuniţie, în 2008. Astfel, ele nu se supun interdicţiilor impuse acestui tip de armament.
HRW afirmă că forţele siriene au folosit în mod repetat bombe cu fragmentare în războiul civil care devastează această ţară din 2011 încoace.
Potrivit organizaţiei, gruparea extremistă Statul Islamic (SI) a folosit, la rândul ei, acest tip de armament în asaltul asupra oraşului kurd Kobane, anul trecut.