Rusia continua minciunile grosolane la adresa Romaniei prin vocea presedintelui sau, Vladimir Putin. Scutul de la Deveselu n-are nici o legatura cu vreo arma nucleara. Si Rusia stie foarte bine acest lucru, de vreme de emisari ai postului de propaganda si dezinformare Russia Today au fost primiti sa filmeze chiar in baza de la Deveselu in ziua inaugurarii. Dar minciuna e doua natura a Rusiei. Ne-am obisnuit sa foloseasca aceste metode pentru a justifica o inarmare ce incalca tratatele internationale.

Statele Unite au ignorat în mod flagrant prevederile Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) prin amplasarea de sisteme terestre de lansare a rachetelor în România şi Polonia, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, cu ocazia discursului său privind Starea Naţiunii.

“Întâi, (SUA) au început să dezvolte şi să utilizeze rachete cu rază de acţiune intermediară pe care în mod înşelător le-au catalogat drept ţinte pentru apărarea antirachetă. Apoi au început să pună amplaseze lansatoare Mk-41 în Europa, capabile să utilizeze rachete Tomahawk cu rază de acţiune intermediară”, a declarat preşedintele rus, potrivit agenţiei de ştiri TASS, citata de Mediafax.

“Prin toate acestea, Statele Unite au ignorat în mod flagrant dispoziţiile cuprinse din articolele 4 şi 6 ale Tratatului INF”, a completat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin se referă la instalarea lansatoarelor terestre Mk-41 în cadrul Sistemului Aegis Ashore din Europa pentru presupuse sarcini antirachetă. Rusia susţine că aceste lansatoare permit utilizarea în scop ofensivă a rachetelor de croazieră Tomahawk.


Alianţa Nord-Atlantică a respins miercuri ca ‘inacceptabile’ ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin, care a spus că ia în calcul desfăşurarea de rachete capabile să lovească ‘teritoriile unde se află centrele de decizie’ ale NATO, relatează DPA.

‘Ameninţările Rusiei de a lua ca ţintă aliaţi (din cadrul NATO – n.r.) sunt inacceptabile’, a transmis într-un comunicat purtătorul de cuvânt adjunct al NATO, Piers Cazalet.

‘NATO nu are nicio intenţie de a desfăşura noi arme nucleare terestre în Europa’, a adăugat el.

‘Cerem Rusiei să se concentreze pe revenirea la respectarea Tratatului privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF)’, a spus Piers Cazalet.

Afirmaţiile făcute de Rusia că sistemele NATO de rachete din Europa de Est încalcă tratatul ‘sunt o încercare flagrantă de a distrage atenţia de la nerespectarea’ de către Moscova a INF, a adăugat el.

‘Apărarea antirachetă a Alianţei este pur defensivă’, a mai declarat Piers Cazalet.

‘Sistemele Aegis Ashore din România şi Polonia respectă pe deplin Tratatul INF’, a spus purtătorul de cuvânt adjunct al NATO.Nave din cadrul Grupării Navale Permanente a NATO de Luptă Împotriva Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group) au intrat în Marea Neagră în 19 februarie.

Forţele Navale române vor găzdui în perioada 01-08 martie exerciţiul ”Poseidon 2019” care are ca scop creşterea interoperabilităţii navelor NATO în misiuni de neutralizare a ameninţărilor subacvatice. La exerciţiu participă nave militare din trei ţări riverane Mării Negre şi nave militare din alte state NATO.

Din gruparea navală SNMCMG-2 mai fac parte nave militare din Bulgaria (vânătorul de mine BGS Tsibar), Germania (nava de realimentare FGS Werra) şi Turcia (dragorul de mine TCG Akcakoca).

Dragorul maritim „Lt. Lupu Dinescu” a plecat duminică, 17 februarie, din portul militar Constanţa, pentru a se integra în SNMCMG-2, care desfăşoară acţiuni specifice în Marea Neagră, pentru asigurarea securităţii colective a NATO pe flancul estic.

Gruparea navală va vizita Varna (Bulgaria) în perioada 22-25 februarie, înainte de a se îndrepta spre portul Constanţa.

De la anexarea Crimeii în 2014, NATO şi-a sporit prezenţa în Marea Neagră. Prezenţa grupărilor maritime ale NATO în Marea Neagră a crescut în 2018 la un total de 120 de zile (în trei etape), în comparaţie cu 80 de zile (în două etape) în 2017.

SNMCMG-2 este una dintre cele patru grupări navale permanente ale NATO, care reprezintă forţe maritime multinaţionale integrate, alcătuite din nave din ţări aliate sub comanda continuă a NATO pentru a îndeplini o gamă largă de misiuni, cum ar fi: desfăşurarea de exerciţii militare, prezenţă de descurajare şi, nu în ultimul rând, desfăşurarea de misiuni operaţionale.

Activităţile grupărilor navale permanente ale NATO demonstrează hotărârea Alianţei de a promova solidaritatea şi de a consolida relaţiile între statele membre şi naţiunile partenere.

Concomitent cu intrarea SNMCMG-2, în Marea Neagră a intrat şi distrugătorul american USS Donald Cook. Distrugătorul va face o escală în portul ucrainean Odessa pentru pregătirea exerciţiului Sea Breeze 2019. Un grup de nave din cadrul Flotei Ruse din Marea Neagră, între care corveta Orehovo-Zuevo şi nava de cercetare Ivan Hurs, a început marţi o misiune de supraveghere a distrugătorului american USS Donald Cook.


‘Rusia va reacţiona imediat de îndată ce ameninţarea împotriva sa va deveni reală şi-şi va orienta armamentul nu doar asupra ţărilor unde SUA îşi vor instala rachetele, ci şi asupra asupra Statelor Unite’, a avertizat Vladimir Putin în discursul rostit în faţa Adunării Federale (parlamentul bicameral), potrivit TASS.

Acest avertisment intervine după ce Washingtonul şi-a suspendat participarea la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), care interzice rachetele sol-sol cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km, acuzând Rusia de încălcarea prevederilor acestui document semnat în 1987. Moscova a răspuns într-un mod similar şi, dacă între timp părţile nu se vor răzgândi, tratatul va deveni caduc în luna august.


Organizaţii şi instituţii din Europa, inclusiv din România, au fost vizate de atacuri cibernetice ruse, în perspectiva scrutinului europarlamentar, anunţă compania americană Microsoft, dar Moscova a negat orice implicare în aceste acţiuni informatice.

“În curând, milioane de europeni vor merge la vot pentru scrutinul Parlamentului European şi pentru alte alegeri naţionale. Credem că este esenţial ca organizaţii care susţin procesul democratic să aibă acces la sisteme de ultimă generaţie în materie de securitate cibernetică, dat fiind că am observat şi continuăm să observăm eforturi ale naţiunilor şi ale altora de influenţare a alegerilor în democraţii din întreaga lume, inclusiv din Europa”, anunţă Microsoft într-un comunicat postat pe un blog al companiei, precizând că va implementa sistemul Microsoft AccountGuard în noi pieţe din Europa.

“Am observat cu toţii atacuri cibernetice şi campanii pentru dezinformare în scrutinul prezidenţial desfăşurat în Franţa în anul 2017, iar liderii europeni au avertizat recent că atacurile vor continua în Europa în 2019. Experţii Microsoft au observat recent acţiuni vizând instituţii democratice din Europa (…). Aceste atacuri nu se limitează la campaniile electorale, ci vizează frecvent institute de analiză şi organizaţii non-profit active în domenii asociate democraţiei, integrităţii electorale şi politicilor publice, entităţi care sunt adesea în contact cu oficiali guvernamentali. Spre exemplu, Microsoft a depistat recent atacuri care au vizat angajaţi ai Consiliului german pentru Relaţii Externe (German Council on Foreign Relations), ai filialelor din Europa ale Institutului Aspen şi ai Fondului german Marshall”, precizează compania.

5 COMMENTS

  1. putin este fraier.ar trebui sa umple crimeea,kaliningrad-ul si cuba cu vls-uri navale 3r14 uksk(care lanseaza rachete de croaziera biryuza) si sa spuna ca fac parte dintr-un sistem defensiv anti-racheta bazat pe rachetele antiaeriene 9m96e.sa vedem ce ar mai spune americanii si nato.cat despre vizita RT la deveselu mentionez ca mk41 nu arata ca o rampa de lansare volhov sau kub,cu rachetele la vedere.pana in momentul lansarii nici dracu nu stie ce rachete sunt in el.

Leave a Reply