Pentagonul anunta testarea cu succes azi in Oceanul Pacific a unei rachete SM3 destinata sistemului american antiracheta (US BMD) ce va fi instalat anul viitor in Romania. 

lake_eire_sm3b1a_launch


The Missile Defense Agency, the U.S. Navy, and sailors at the Aegis Ashore Missile Defense Test Complex and Pacific Missile Range Facility (PMRF), successfully conducted the first flight test involving components of the Aegis Ashore system.

During the test, a simulated ballistic missile target was acquired, tracked, and engaged by the Aegis Weapon System. At approximately 7:35 p.m. Hawaii Standard Time, May 20 (1:35 a.m. EDT, May 21), the Aegis Weapon System fired a Standard Missile (SM)-3 Block IB guided missile from the Vertical Launch System. Several fire control and engagement functions were exercised during the test. A live target missile launch was not planned for this flight test.

The primary purpose of the test, designated Aegis Ashore Controlled Test Vehicle (AA CTV)-01, was to confirm the functionality of Aegis Ashore by launching a land-based SM-3. The Aegis Ashore system uses a nearly identical configuration of the Vertical Launch System, fire control system, and SPY-1 radar currently in use aboard Aegis cruisers and destroyers deployed around the world.

This flight test supports development of the Aegis Ashore capability of Phase 2 of the European Phased Adaptive Approach, planned to begin operations in Romania in 2015.

Background

Potrivit Raportului privind revizuirea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice (Ballistic Missile Defense Review Report), publicat de Departamentul american al Apărării in 2010, sunt avute în vedere patru faze de realizare :

 • Faza I-a:

Protejarea unor porţiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfăşurarea unui sistem radar înaintat (destinat detectării rachetelor lansate, încă din faza ascendentă a traiectoriei acestora) şi a unor interceptori SM3-IA amplasaţi pe nave. Prima etapă a demarat la 7 martie 2011, prin trimiterea în Marea Mediterană a navei USS Monterey, echipată cu sistemul Aegis, respectiv prin operaţionalizarea unui radar în Turcia, la Kurecik.

 • Faza a II-a (orizont de timp 2015):

Extinderea protecţiei Aliaţilor NATO prin operaţionalizarea unei noi generaţii de interceptori SM3-IB (care să poată fi lansaţi de la sol), amplasaţi într-o bază terestră, respectiv la Deveselu. Se prevede ca sistemul care va fi amplasat la Deveselu să atingă capacitatea operaţională în trimestrul IV 2015.

 • Faza a III-a (orizont de timp 2018):

Extinderea acoperirii sistemului la toate statele membre NATO din Europa, prin introducerea  în exploatare a unei noi versiuni a interceptorului SM3, care urmează a fi amplasat într-o bază terestră, în nordul Europei (Redzikowo, în Polonia).

De ce scut antiracheta in Romania?

Ca urmare a evoluţiilor politice şi tehnologice, riscurile legate de posibile ameninţări cu rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune au crescut. Nu numai state, dar şi actori non-statali posedă sau pot intra în posesia unor astfel de tehnologii militare. Ca membru NATO, România este obligată să acţioneze, în baza Art. 5 din Tratatul de la Washington – a principiului apărării colective -, oricând un membru al Alianţei este supus unui atac armat.

Operaţionalizarea cât mai rapidă a sistemului antirachetă va întări securitatea naţională atât direct, prin protecţia pe care o asigură întregului teritoriu naţional, cât  şi indirect, deoarece sistemul va avea un rol important de descurajare, în măsură să diminueze riscurile legate de eventuale atacuri cu rachete balistice. Rolul de descurajare va îndepărta riscul de atac împotriva oricărui teritoriu Aliat, cu privire la care, în virtutea calităţii de membru NATO şi a obligaţiilor pe care le implică Art. 5 al Tratatului de la Washington, şi România are responsabilităţi.

Sistemul antirachetă EPAA este un sistem strict defensiv, neîndreptat împotriva cuiva anume. El apără împotriva oricărui atac, din partea oricui, cu rachete cu rază scurtă sau medie de acţiune sau, în faza finală, intercontinentale. În textul Acordului se menţionează în mod explicit faptul că sistemul va fi utilizat numai pentru scopuri de autoapărare, în conformitate cu prevederile Cartei ONU.

Pe teritoriul României vor putea fi instalate trei baterii, adică 24 de rachete interceptoare SM-3.

 

26 COMMENTS

 1. asta e stire radio erevan…scutul de la deveselu a fost eficient impotriva rachetelor el nefiind instalat…radule mai taie din ele dale dreacu…

   • Mai usor cu pianul pe scari, americanii au testat numai racheta interceptoare nu si doborarea unei rachete balistice tocmai ca sa dea apa la moara aplaudacilor de peste mari si tari sa cada de placere pe spate. Si n-au testa sistemul in conditii reale tocmai pentru ca testul sa nu iesuieze si sa-i imbolnaveasca de inima pe mioriticii ce au CIA si alte chestii amerloce in sange.

 2. 1.Americanii ne vor păzi de ruși numa în zona Deveselu.
  2.Scutul anti-rachetă ne apără și de rachete nucleare?Dacă nu,la ce bun investiția?
  3.Câți români s-au angajat la Deveselu și contribuie la acest scut?

  • Scutul anti-racheta bucuria nebunilor. A nebunilor deoarece acestia refuza sa se intrebe in capul cui vor cadea resturile unei rachete cu ogive nucleare, chimice sau bacteorologice distrusa in spatiul aerian al Romaniei??? Ca sa nu mai punem la socotela ca scutul de la Deveselul transforma Romania intr-o tinta perfecta de atac din partea Rusiei in cazul unui conflict militar Nato-Rusia.

 3. Târziu,dar v-ați dat și dumneavoastră seama domnule Radu Tudor că promițând vice-premierilor țărilor importante,gaze de șist,explorate și exploatate în zone populate dar și zone de mediu importante pentru funcționarea nurmală a climatului României,atâta timp cât au și vor avea loc proteste mai dure,nu vei ajunge președintele țării!
  Să analizăm și discursul și gândirea lui.America promovează aceste exploatări(în ciuda dezastrului pe care l-au suferit oamenii din apropiere)
  Păi America,a promovat și Războaiele Mondiale(iar aici nu aveți cum să mă contraziceți având în vedere și cariera dumneavoastră,și ați văzut și ați auzit multe la viața dumneavoastră de până acum) Deci cu gândirea asta vrea micul premier să ajungă marele președinte al României…
  Sunt curios…Biden l-a întrebat-propus lui Ponta gazele de șist sau el a început cu hai să vorbim despre gaze?

   • De aproape un an urmăresc poziția dumneavoastră despre gaze de șist și o subscriu.Târziu v-ați trezit despre domnul Ponta în ansamblu

    • are antonescu alta pozitie fata de exploatarea gazelor de sist si lumea nu a inteles? eu unul nu l-am auzit sa ciripeasca ceva pe tema asta,dar sa mai si critice sau sa se opuna cumva.vorbeste despre tot felul de trasnai dar in legatura cu gazele de sist,pauza…hai,macar o varianta,o sugestie ceva acolo…

  • la critica ne pricepem toti.cu ce sa inlocuiasca astia gazu’ mai ales la iarna daca se poate intampla sa nu mai vina nimic de la rusi?.tu poate ai pomi si gard de scanduri bune de bagat pe foc.sa vedem cum combatem cand o sa avam frig si facruri mari la gaze si cand nici iesitul in strada nu mai foloseste la nimic.

   • nu sunt de acord cu exploatarea gazelor de sist la noi in timp ce altii se protejeaza “ecologic” mizand pentru acum pe rezolvarea problemei gazalor prin “tavalirea” romaniei si a altor fraieri din estul europei astfel incat ce se poate exploata si prin occident sa le aiba pentru nevoile lor locale mai tarziu cand noi vom fi varza. UE,in mod “dezinteresat” ne obliga sa dam drumul la exportul de gaze si sa liberalizam pretul lor(ceea ce inseamna scumpire si va duce la eliminarea saracului consumator roman care sa dea europei gaze si petrol,sa puna tara la bataie dar el poate sa moara).lucrurile sunt clare.basescu,ponta,antonescu,toti rad cu europa,rad cu americanii dar nici unul nu pune problema cum a pus-o norvegia.aia inseamna independenta energetica.vine dom biden asta sa ne indemne sa ne facem tevi(tupeu subtil) asfel ca ei sa isi rezolve interesele lor,altfel nu poate sa plece marfa.vorbim de bombardiere si rachete,de rusofili si rusofobi,vorbim de conflicte etnice dar nimanui nu-i pasa cu adevarat de nationalitati, adevaratele batalii sunt pe resurse.ele sunt prezentul si mai ales viitorul.este inca bine ca lumea crede ca ue s-a extins asa de grija de noi si de ce dragalasi le sunt romanii.

    • Americanii sunt pracmatici vis-a-vis de bani si de aceea vor sa infesteze solul, apa si aerul cu rezidurile rezultate in urma exploatarii gazelor de sist tocmai ca Romania sa piarda uriasul potential agricol ce poate ca in cazul unei agriculturi si zootehnii bine gandite si coordonate sa hraneasca 100 de milioane de oameni lasand locul astfel marilor corporatii agro-industirale americane sa umple segmentul respectiv pe piata agricola mondiala.

 4. Asta despre care spui, poate a avut succes, dar, această,,rachetă” pentru europarlamentare şi nu numai, va avea eşec total. Alianţa asta PSD-UNPR-PC cade singură în plasă, 100% eşec cu asemenea clip de campanie(numai turismul electoral îi va salva, ca şi pe cei, foşti PDL): http://www.dcnews.ro/alegeri-europarlamentare-2014-ponta-clip-de-campanie-cu-draga-crin-postat-pe-facebook_443832.html
  Nici nu-şi închipuie că Antonescu va fi votat şi Ponta va fi ocolit!!! Ce gîndire!!! Asta e dovada că Ponta depinde cel puţin 50% de alţii, este vulnerabil din mai multe puncte de vedere, că nu poţi avea încredere în Ponta pentru a-l vota întro funcţie înaltă de conducere a statului. Cum de Antonescu nu se bagă în scandaluri, jigniri, mahala şi-i lasă pe Ponta şi Băse să se bălăcărească cum vor, de rîsul curcilor!!!

  • antonescu si-a facut scandalul si mahalaua,acum isi trage sufletul.mai arunca cate o tampenie si apoi sta sa cugete daca a zis bine sau nu.acum vedem ca ponta si basescu coabiteaza prin tragere de suturi in timp ce antonescu are in suflet un asa de mare antibasism incat il lasa…mut.

 5. E doar o întrebare, şi anume: cînd părţile au semnat în CARTA ONU pentru apărare comună, era scris cu litere şi distrugerea unei naţii, a unei ţări apărate sub masca afacerilor???(asta se întîmplă de cîţiva ani de zile în forţă şi sub presiunea minciunilor), chiar, impunerea unui preşedinte fără voinţa poporului respectiv…

 6. PONTA A FACUT SESIZAREA LA CCR PENTRU A FI RESPINS – DOAR IN SCOP ELECTORAL – COABITAREA MERGE UNSA –

 7. Este un articol pentru specialişti. Cei care doresc să aprofundeze să dea un click aici -http://www.mda.mil/news/14news0003.html- Pe mine mă îngrijorează altceva:”Nu numai state, dar şi actori non-statali posedă sau pot intra în posesia unor astfel de tehnologii militare”. Jocurile politice şi militare sunt extrem de complexe, greu de urmărit şi este greu de elaborat o prognoză. Şi ce am subliniat mai sus este foarte grav. Răspunderea politică este imensă, cu mult peste circul electoral existent. Ca s-o spun mai franc, ne place scandalul dâmboviţean dar dacă a-ţi şti că fata Împăratului Roşu e pe verde… Vom trăi şi vom vedea!

 8. Doua puncte:
  Putin a declarat recent ca “s.antiracheta” este o arma ofensiva, nu defensiva, si va fi tratata ca atare; deci vom avea arme indreptate constant contra Bucurestiului. Sa facem abstractie de propaganda din pamfletele nato: Este sau nu o arma de atac?

  Dollarul se sprijina nu pe aur ci pe pentagon, americanii sunt o natie belicoasa, satisfacuta cand vad straini care o incaseaza in cap si peste bot, si voteaza candidatul lor prez.care da cu clusterele prin alte tari, mai ales ca n-au avut mai deloc mizeria razboiului desfasurat pe propriul teritoriu, au uitat cum e. Daca ei aprind focul aici la noi… ii va durea in cot de un eventual pustiu atomic in Balcani.

 9. America prin intervențiile sale în politica internă românească nu luptă împotriva corupției ci o susține și controlează la nivel înalt prin sprijinirea sau propunerea conducătorilor de stat sau structuri. Acest amestec nu reprezintă independența organismelor statului de drept, ci dependența sau subordonarea acestora de Washington.

  Concret, prin stricarea relațiilor economice și politice cu Rusia nu ne salvăm energetic, nu devenim independenți,ci doar ne oferim resursele energetice firmelor americane, care ne vor vinde nu gazul lor, ca rușii, ci propriul nostru gaz, otrăvind pământul, distrugând agricultura și sănătatea, secătuind resursele, punând generațiile viitoare cu fundul la bariera rusească.

Leave a Reply