Armata Română a operaționalizat primul sistem de rachete PATRIOT din cele 7 achiziționate din SUA. 

Operaționalizarea primului sistem certifică integrarea în sistemul național de apărare antiaeriană și antirachetă al României și în sistemul NATO. 

România are în procedură de achiziție 7 sisteme de rachete PATRIOT. Patru dintre ele sunt deja în România, celelalte 3 sunt preconizate a fi livrate în 2027, după ce producătorul american Raytheon și-a asumat unele întârzieri.

Ca parte a procedurilor de operaționalizare, Regimentul 74 PATRIOT a efectuat recent o amplă operațiune de dislocare a bateriilor de rachete PATRIOT în câmpul de luptă din România.

Dislocarea tuturor bateriilor a avut loc simultan, în diferite locuri impuse de o anumită situație tactică, spun surse militare.

Specialiștii Regimentului 74 PATRIOT au efectuat un marș într-o coloană autopropulsată la o distanță de aproximativ 200 de kilometri față de unitatea de bază.

Aspectul esențial al dislocării este reprezentat de conectarea la Sistemul Național de Comandă și Control și trecerea sistemului în stare operațională, lucru ce presupune reducerea semnificativă a timpului de reacție și scurtarea lanțului decizional, în situații de criză, spun surse militare.

Dislocarea unei baterii PATRIOT în câmpul de luptă oferă o capacitate semnificativă de descurajare și apărare împotriva amenințărilor aeriene. Sistemul este conceput să intercepteze și să distrugă o gamă largă de amenințări, inclusiv rachete balistice tactice, rachete de croazieră și aeronave inamice.

Comandamentul Aerian al NATO (NATO AIRCOM) a salutat printr-un comunicat operaționalizarea primului sistem PATRIOT din România.

https://ac.nato.int/archive/2024/romanian-patriot-battery-demonstrates-readiness-and-operational-capabilities

BATERIA ROMÂNEASCĂ PATRIOT DEMONSTREAZĂ PREGĂTIREA ȘI CAPACITATEA OPERAȚIONALĂ

RAMSTEIN, Germania – O baterie a Regimentului 74 PATRIOT al Forțelor Aeriene Române a efectuat un exercițiu de desfășurare pe 13 martie 2024, dovedind capacitatea operațională și reziliența și subliniind disponibilitatea de a angaja potențiale amenințări aeriene.

Desfășurarea cu succes a bateriei PATRIOT subliniază angajamentul ferm al Forțelor Aeriene Române de a îmbunătăți capacitățile de apărare și de a proteja spațiul aerian național și NATO.

Batalionul 1 al Regimentului PATRIOT a executat desfășurarea unei baterii Patriot ca parte a programului de antrenament și exerciții continuu. În urma alertei pentru echipa de luptă a bateriei, unitatea a efectuat o mișcare rutieră de desfășurare de 200 de kilometri. Simultan, toate unitățile de luptă ale regimentului au efectuat mișcări în diferite locații desfășurate, arătându-și abilitățile de a stabili pregătirea operațională într-o manieră bine coordonată și sincronizată.

Exercițiul a implicat toate procesele de desfășurare, de la debutul misiunii, mobilizarea rapidă a echipei, respectarea protocoalelor operaționale, integrarea fără probleme și conectarea la Sistemul Național de Comandă și Control.

Regimentul 74 PATRIOT, aflat în subordinea Statului Major al Forțelor Aeriene, are în dotare rachete de tip PAC-2 GEM-T, PATRIOT Advanced Capability-2 missile, destinate combaterii țintelor de tip avion, elicopter, precum și rachete de tip PAC-3 MSE, PATRIOT Advanced Capability-3 missile, destinat luptei antirachetă.

#Romania
#Patriot
#NATO

Apărarea Integrată Aeriană și Antirachetă (IAMD) NATO oferă o capacitate extrem de receptivă, robustă, critică în timp și persistentă pentru a atinge nivelul dorit de control al aerului, în care Alianța este capabilă să-și desfășoare întreaga gamă de misiuni în timp de pace, criză și conflict.

Adaptarea NATO IAMD ia în considerare toate amenințările aeriene și cu rachete, inclusiv cele reprezentate de gama de capabilități în creștere și evoluție a Rusiei, precum și amenințările aeriene și cu rachete din ce în ce mai diverse și provocatoare din partea altor actori statali și nestatali, de la vehicule aeriene fără pilot (UAV) la capabilități sofisticate de rachete, cum ar fi rachetele hipersonice.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, Aliații au luat măsuri suplimentare pentru a consolida IAMD NATO. Aceste măsuri sunt o demonstrație puternică a solidarității și hotărârii Aliaților.

IAMD NATO este implementat prin Sistemul integrat de apărare antiaeriană și antirachetă NATO (NATINAMDS), o rețea de sisteme naționale și NATO interconectate, compusă din senzori, mijloace de comandă și control și sisteme de arme.

 

3 COMMENTS

  1. “Dislocarea tuturor bateriilor a avut loc simultan, în diferite locuri impuse de o anumită situație tactică, spun surse militare.”
    Daca am inteles bine:
    – un sistem = o baterie = un camion care poarta 4 rachete;
    – doar unul dintre cele 4 sisteme e acum operational;
    – sistemele sunt imprastiate in diverse locuri tinute secrete.

Leave a Reply