Radioterapia în tratamentul oncologic multimodal
Radioterapia, adică tratamentul cu radiații, este o parte importantă a unui tratament pentru cancer, putând fi indicată înainte sau după o intervenție chirurgicală, de multe ori concomitent cu chimioterapia, imunoterapia sau terapia țintită, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare pacient în parte de comisia oncologică multidisciplinară – Tumor Board.
Tratamentul cu radiații poate fi recomandat pentru a distruge sau încetini creșterea celulelor tumorale, pentru a reduce dimensiunea unei tumori, pentru a preveni recidiva, dar poate fi utilizat și în scop paliativ, pentru ameliorarea simptomatologiei, atunci când vindecarea nu mai este posibilă.
Există mai multe tipuri de radioterapie. O procedură de radioterapie internă sau de brahiterapie implică amplasarea sursei de radiații în interiorul corpului – chiar în tumoră sau în apropierea acesteia. Această metodă are avantajul unui tratament țintit, cu protejarea țesuturilor sănătoase din vecinătate.
Tratamentul prin radioterapie externă folosește un accelerator liniar pentru a îndrepta fascicule de radiații către zonele afectate de boală. Există mai multe tehnici de radioterapie externă, cea mai avansată fiind stereotaxia. Terapia prin stereotaxie poate implica una sau mai multe ședințe și permite administrarea unui tratament local foarte precis, cu doze mari de radiație, pentru distrugerea celulelor neoplazice și afectarea minimă a celor sănătoase. Această metodă de tratament poate fi recomandată inclusiv în cazul unor metastaze sau pentru tumori inoperabile.
La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții au acces la investigații avansate pentru diagnosticul și stadializarea cancerului și la metode moderne de tratament, în funcție de indicația stabilită de Tumor Board. Toate procedurile de radioterapie sunt precedate de simulare CT, pentru deplina siguranță a pacienților. P