Instanţa supremă a decis definitiv, joi, ca primarul Constanţei, Radu Mazăre, să fie arestat preventiv, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi respectiv câştigarea unei licitaţii.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au admis, astfel, contestaţia procurorilor împotriva deciziei de cercetare în libertate a primarului Constanţei.

Astfel, magistraţii au emis, joi, un mandat de arestare preventivă de 30 de zile pe numele lui Radu Mazăre şi al omului de afaceri Sorin Strutinsky.

Radu Mazăre urmează să fie dus în Arestul Poliţiei Capitalei. Strutinsky este deja încarcerat, pe numele său fiind emis un alt mandat de arestare preventivă, într-un alt dosar.

În 18 martie, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa supremă a decis ca primarul Constanţei să fie cercetat în libertate, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi respectiv câştigarea unei licitaţii, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky.

Tot atunci, judecătorul a respins şi propunerea de arestare preventivă a omului de afaceri Sorin Strutinsky.

Decizia a fost contestată la instanţa supremă, care joi a dat o decizie definitivă.

Primarul municipiului Constanţa a fost reţinut pentru 24 de ore, în 16 martie, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru trei fapte de luare de mită, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi conflict de interese (două infracţiuni), potrivit unui comunicat. De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de omul de afaceri Sorin Strutinsky, arestat preventiv în altă cauză, cu privire la săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat şi primit circa două milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanţa.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de Mazăre, atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.

Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2008 – 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială, peste şapte milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. În acelaşi timp, între firma respectivă şi primărie, a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).

Şi în acest caz, notează procurorii, mita a fost primită prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă şi aceeaşi firmă controlată de cei doi inculpaţi.

Din analiza procedurii de achiziţie care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de încălcări ale legislaţiei aplicabile, imputabile lui Mazăre, referitoare la: impunerea condiţiei ca ofertanţii să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje şi echipamente în orice locaţie de pe teritoriul municipiului Constanţa, în perioada desfăşurării procedurii, utilajele şi echipamentele urmând a fi prezentate, staţionate, pe toată perioada menţionată, sub sancţiunea descalificării ofertanţilor, modul de estimare a valorii contractului, alegerea modalităţii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanţa prin gestiune delegată, inexistenţa numărului minim de oferte care până în luna februarie 2008 impuneau un minim de două oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim trei participanţi, şi tariful de salubritate.

Ca urmare a acestor acţiuni a fost produs un prejudiciu în sumă de 112.557.288 de lei (circa 26 de milioane de euro), sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului, mai spun procurorii.

Mazăre mai este acuzat că, în perioada noiembrie 2006 – 2013, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a participat la încheierea a 12 contracte între primărie şi societatea controlată de el şi Strutinsky, în valoare totală de peste 6 milioane de lei. În perioada noiembrie 2008 – 2012, în aceeaşi calitate, Mazăre a mai semnat 13 contracte, acorduri cadru şi contracte subsecvente încheiate între Primăria Municipiului Constanţa şi o societate comercială la care era asociat Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei.

Aceste contracte au vizat achiziţia unor servicii artistice desfăşurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanta, serviciul de protecţie a funcţionarilor Primăriei Municipiului Constanţa aflaţi în exerciţiul funcţiunii în perioada 15 februarie 2009 – 15 februarie 2012, etc.

În ambele cazuri, au fost obţinute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla şi cu care Mazăre s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii cinci ani înainte de comiterea faptei, cât şi pentru Sorin Strutinsky, arată anchetatorii.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, cercetările în acest dosar au la bază sesizarea făcută de Agenţia Naţională de Integritate, care cerea DNA să îl verifice pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, al căror asociat, Sorin Strutinsky, este în relaţii comerciale cu Mazăre în opt societăţi. În prezent, omul de afaceri este arestat şi judecat în dosarul de trafic de influenţă în care este acuzat că a primit aproximativ 2 milioane de euro ca să intervină la instituţii publice pentru plata unor lucrări.

Primarul Radu Mazăre este cercetat de DNA în mai multe dosare.

Astfel, Mazăre este cercetat de procurorii anticorup?ie într-un dosar în care este acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câştige contractul privind construirea locuinţelor sociale din cartierul “Henri Coandă” din Constanţa.

Mazăre mai este acuzat că nu a trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. În această cauză, Radu Mazăre este sub control judiciar şi are interdicţie de a părăsi ţara.

23 COMMENTS

 1. Bine,daca Mazare a facut atatea nasoale si acuzatiile sunt cu dovezile necesare si nu basme, de ce mai trebuie arestat “preventiv” si nu este trimis in judecata? Sau pe Kovesi o enerveaza Mazare, care se da el cu zmeul, iar ea are basul greu si nu poate?

  • Tu crezi ca un criminal sau un violator, dupa ce este prins este trimis direct in judecata? Nu ai sa vezi asa ceva nici daca il prind cu arma in mana cand omoara sau deasupra femeii violate. Judecata se face in tribunal caci termenul vine de la “judecator”. Dar si criminalii sau violatorii pana sa ajunga in fata judecatorului trebuie sa stea in arest preventiv pana fac procurorii dosarul cu care il trimit in tribunal. Si stai linistit ca si la aia dureaza. Ba chiar si dupa ce ajunge dosarul final in gtribunal mai sta in arest preventiv pana se termina procesul. Nu confunda faza de cercetare penala cu judecata. Cercetarea penala o fac procurorii iar judecata o fac judecatorii. Indiferent de fapta.

   • Pai da arestare peventiva este pentru ca l-ai prins pe individ cu cutitul in mana deasupra victimei. Si atunci il bagi la arest ca sa nu mai omoare pe altcineva desi nu e condamnat. Cu violatorii la fel.
    Dar Mazare nu e nici criminal prins cu cutitul in mana nici violator.
    In plus de atatia ani puteau deja sa il judece si sa il condamne.

    Justitia eset o RUSINE nationala.
    Procurori dar si judecatori care accepta abuzurile procurorilor.

 2. Nu cu mult timp in urma era arestat preventiv Adrian Videanu. La Antena 3 era sarbatoare mare! La recurs a fost eliberat si cercetat sub supraveghere juridiciara. Tristete si revolta la Antena 3. Cum sa nu stea in arest mai departe? A urmat arestarea Lenutei de Plescoi. Sarbatoare mare la Antena 3. Dupa cateva zile revolta generala la toate emisiunile de la Antena3. Asta cand a fost trecuta Lenuta lu’ baselu in arest la domiciliu. Toata Antena 3 se intreba cum e posibila o asemenea marsavie. Sa nu fie tinuta in arest udrea? Sa fie trimisa la apartamentul ei cu jacuzi in loc sa stea la arest? Toti se intrebaur evoltati ce justitie independent este asta! Sarbatoare mare la Antena 3 cand in sfarsit Lenuta a ajuns inapoi cu catuse la maini. Acum, cand au intrat in vizor domnii de la PSD iar revolta la Antena 3. Cum e posibil sa se faca acest spectacol al catuselor? Cum e posibil sa fie arestati si sa nu fie cercetati in libertate? Ba chiar se duce o campanie furibunda pentru modificarea codului penal in asa fel incat dragii de politicieni sa nu mai ajunga dupa gratii. Sa fure linistiti ca, pana se da sentinta de condamnare ies la pensie linistiti. Cand sa va credem domnilor de la Antenna 3 ca sunteti de partea dreptului la libertate? Cand urlati sa fie arestata Udrea sau cand urlati sa nu fie arestati cei din PSD? Si ce vor face dragiid e parlamenmtari daca sunt cercetati in stare de libertate/ Raman parlamentari si fac naveta intre votarea de legi si interogatorii la DNA? Va place sa traiti intr-o tara in care legile sunt votate de unii cercetati penal? Se pare ca da! Si inca ceva. Acum cred ca este limpede cam ce se pregatea daca iesea Ponta presedinte. Cred ca se poate intelege foarte bine ce intelegeri erau intre Ponta si Basescu. se vorbeste de tineri politicieni care au dezamagit. Varfuri de lance Udrea, Ridzi si Valcov. Dar stupoare! In afara de Udrea caruia I s-a facut un partid care la un moment dat cam sprijinea candidature lui ponta ceilalti doi unde au ajuns? Membri de frunte PSD iar Valcov chiar miniostru, unul dintre cei mai apreciati de Ponta desi se stia de dosarele si problemele lui. Dar, daca la Valcov se mai poate discuta pe aceasta tema sunt foarte nerabdator sa imie xplice si mie cum a fost posibil si pentru ce, sa fie primita Monica Iacob Ridzi in PSD cand avea deja o condamnare si mai avea putin pana la ultimul recurs. Pana atunci era toccata marunt ca a fost trup si suflet langa familia Baescu dar inainte de sentinta finala e primita cu bratele deschise in PSD. Nu cumva stiau ei, Basescu si oamenii lui gen Udrea, Ridzi si Valcov ca, dupa castigarea alegerilor, vor pune ei ordine atat la DNA cat si la justitie? Sa nu yitam ca Mazare chiar se lauda cu desfiintarea DNA daca va fi votat Ponta. Poate imi explica si mie motivul real pentru care a vrut Ridzi sa intre in PSD si de ce a si fost primita cu bratele deschise.

  • Mai Oaie ametita,Ridzi nu a avut nicio primire la PSD.Iohannis a iesit presedinte ca sa fie salvati de justitie,Blaga,Gorghiu,Orban,Boc,Marin Petrache si multi altii, si chiar Iohannis care toti au deja suspiciuni si denunturi pe ei.Si daca mai pui si multimea de primari si evazionisti hoti penelisti si pedelisti la nivel national,ar trebui cateva garnituri de tren sa ii aduca DNA-ul la audieri.Mai bine intreaba-te daca iti convine sa iti faca praduitorii basisto-iohannistii legi.Sau vrei sa spui ca daca nu s-a ocupat inca DNA-ul de ei,viloaiele,masinile de lux de minim 50.mii euro bucata,haine de la firme de top si tot luxul posibil,au fost facute din lefurile lor de bugetari cinstiti?Cu toate astea eu unul nu vreau ca in tara asta sa judece si sa pedepseasca procurorii si nici sa vad condamnari pe motive inventate sau trase de par,nici pentru Sova,Mazare sau Grebla,nici pentru Blaga,Udrea,Iohannis,Gorghiu, sau chiar Basescu.

 3. Depinde din ce pozitie privim emisiunile. Cred ca le mai aveti in arhiva si nu e nevoie sa va trimit eu linkurile. ca angajat Antena 3 da, sunt de accord cu dumneavoastra ca sunt viciate. Pentru cineva care priveste de afara si cu obiectivitate imi pare rau, nu sunt viciate absolut deloc. dati-mi va rog exemplu de o singura emisiune de acum 1-2 luni in care ati militat dimneavostra sau colegii dumneavosatra pentru cercetarea lui udrea in stare de libertate. Una singura va rog. Si astept si explicatia cu Ridzi. Culmea stiti care este? Eu chiar consider ca aveti dreptate si nu trebuie acest spectacol al arestarilor si asta am sustinut mereu. dar sustin cu tarie ca nici nu mai au ce cauta cei anchetati chiar si in stare de libertate in parlamenet. Nu exista prezumtia de nevinovatie pentru astfel de functii. Eu nu vreau o tara in care cei ce voteaza legile carora ma supuns a faca naveta intre sala in care voteaza si camera de interogatoriu.

   • Domnule Tudor! Ma bucur ca mai exista si comentatori ca dumneavoastra in colectivul Antenei 3 dar scuze, nu sunteti Antena 3. Eu vorbeam despre Antena 3 nu am spus “emisiunile domnului Radu Tudor”. Urmariti va rog si emisiunile colegilor dumenavoastra din perioadele de care aminteam dar si unele dintre emisiunile dumneavoastra precum cea cu Udrea in apartamentul din Stejari cu jacuzi care este in afara celor 10 exemple. Da, dumneavosastra ati fost printre cei care ati sustinut ceea ce v-am scris de mult timp si anume ca este o foarte mare eroare sa se asocieze procuratura cu justitia. Ati spus intr-adevar ca nu procuratura face justitie si ca Udrea nu trebuia arestata. Dar repet, vorbeam de Antena 3 la modul general adica majoritatea emisiunilor. Dar asta nu inseamna toate. Exceptiile confirma regula!
    PS: E clar ca ma uit si la altceva!

   • dar emisiunile facute dupa ce Elena Udrea a intrat cu catuse in masina si la coborare din masina i-au fost luate catusele? Doamne ce isterie era ca Elena Udrea are un tratament preferential … Pana nu a aparut problema cu Sova era atata bucurie la vederea catuselor la antena3 de numa numa…era atata de evident ca nu are rost sa ne tot ascundem dupa deget…

 4. In timpul arestului preventiv cercetarile continua,perchezitiile pot avea loc fara ca inculpatul sa poata sa-si mai ia masuri de siguranta (intotdeauna exista inca locuri unde nu si-a acoperit perfect urmele) martorii pot fi interogati fara sa mai poata fi intimidati direct si ancheta poate continua intr-un ritm mult mai rapid fara a fi obstructionata intr-un fel sau altul de catre cel in cauza.Acestea sint considerente generale in cazul Mazare ele pot fi si mai grave,acest om a patronat un sistem mafiot cum in putine alte zone din tara au fost.In spatele lui se scund nume foarte grele inclusiv fosti presedinti sau premieri asa ca decizia luata azi mi se pare una corecta.

  • bai jfm mai citeste odata ce scrie. poate te trezesti din betie si vezi in ce ani sunt faptele posibil a fi facute. la cate perchezitii a fost supus mazare cate arestari de o zi etc etc mai era ceva de cercetat? asta e damblaua dna si tampenia iccj doua institutii ramase basiste si cu nasu in suflet! daca tampitiio aia din parlament nu se trezesc sa schimbe regulile vom avea o tara de arestati preventiv fara dovezi ( cu dovezi ii trimiti in tribunal si nu in arest preventiv) si aplaudaci cretini care habar n-au despre ce e vorba dar la cat de tampiti sunt asta vor!

   • De unde ai aflat ca dosarele lui Mazare nu contin dovezi ? Si daca nu contin de unde sti ca ele nu pot aparea acum cand nu mai are protectie de sus ? Vino sa vezi in ce hal arata Constanta si cam cati bani s-au cheltuit in ultimii 10 ani ca sa arate defapt total altfel.Unde-s banii ? Pai dosarul asta cu un milion e o joaca,stai sa vina alea cu zeci si sute de milioane.Ai rabdare nu exploda inca !

    • In ce hal arata Constanta,mai Pinochio?Sau pana sa fie primar Mazare, erai mic si te bateau fetitele la gradinita,de nu iti mai aduci aminte cu era atunci si cum s-a schimbat pana acum.Crezi ca oamenii l-au ales si reales pe Mazare,pentru ca stie el sa se traga cu parasuta sau banana?

     • Taci mai debilule nu-mi vorbi mie de Constanta ! Probabil faci parte din aia care stau la coada la ulei si pui congelati,aia l-au votat mocofanule. Daca esti pe dinafara subiectului da-ti doua palme si taci nu te mai baga atat in seama.

     • Mai Varza,daca nu ai fi mai fomist decat aia care “stau la coada la ulei si pui congelati”, nu ai arata cat de mult ii invidiezi si nu ai aduce vorba de ei.Daca probabil ai lins ceva pe linga basisti sau penelaci,iti inchipui ca faci parte din “lumea buna”,dar se pare ca acum va bantuie foamea pe toti si ati iesit la consumat garizi si guvizi.Cu toate ca nu sunt din Constanta,cunosc locul mai bine ca tine si inca de cand tu nici macar “o intentie” nu erai.

 5. K. Şi lui Mazăre ce îi mai poate face? poate că se aşteaptă ca toţi care sunt avertizaţi pentru anchete şi arestări să plesnească, că tot se cere/impune prin reproş că populaţia globală este prea multă şi în creştere. Coşmarul unui premiu internaţional îi mînă să pulseze puternic psihologic, pentru atingerea scopului, nu fiţi fraieri să puneţi botu, totu-i trecător.

 6. Premierul Victor Ponta a sărbătorit joi împreună cu liderii PSD, UNPR și PC, la un hotel din Capitală, patru ani de când a preluat șefia Partidului Social Democrat. Prim-ministrul le-a transmis partenerilor din USD și liderilor PSD din teritoriu, în spatele ușilor închise, că “dacă USD nu câștigă alegerile prezidențiale, scapă cine poate” Daca e adevarata acesta discutie pot sa spun ca ponta a avut gura aurita .In rest ce sa zic aceiasi inalta curte in care mazare a avut incredere si i lauda pe judecatori cand respingeau cererile dna de arestare preventiva aceiasi inalta curte acum la bagat la beci 30 de zile .Ca si in cazul valcov acum 1 saptamana inalta curte era buna si toti titrau Dna invins de judecatori cei drepti valcov liber acum aceiasi inalta curte il baga la beci 23 de zile pe valcov si DNA castiga .Cred ca este neproductiv sa mai fim exaltati in media fata de decizile instantelor .Acum 7 zile era sarbatoare prin media ca Dna a fost invins la iccj in cazurile valcov si mazare iar acum ambii sant in arest .Ca om de media este o aventura neproductiva sa mai comentezi la televizor decizile instantelor daca nu sant definitive si irevocabile sau macar decizi in recurs la cererile de arestare preventiva. Ca azi media lauda iccj ca sant corecti si ca au respins o cerere dna de arestare si la recurs se spune ce rai sant si dna si iccj ca dau decizi gresite si baga lumea in arest preventiv.

Leave a Reply