Radu Mazăre, arestat preventiv în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii, a fost suspendat de către prefectul judetului Constanta din functia de primar al Constantei, pe care o ocupă de 15 ani.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Constanţa, prefectul Constantin Ion a emis, luni, ordinul de suspendare din funcţia de primar al municipiului Constanţa a lui Radu Mazăre, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Decizia i-a fost comunicată lui Radu Mazăre, Consiliului Local Constanţa şi secretarului orasului.

Ordinul este valabil până la încetarea măsurii arestului preventiv si poate fi atacat în instanţa de contencios administrativ.

Radu Mazăre este primar al Constantei din anul 2000, când a candidat ca independent, reusind să-l învingă în turul al doilea pe candidatul PSDR, Tudor Baltă, cu 66% din sufragiile electoratului constăntean. A fost singura dată când Mazăre a avut nevoie de un al doilea tur de scrutin pentru a fi ales primar. Începând cu 2004, el a câstigat din primul tur toate alegerile pentru Primăria Constanta, ajungând acum la cel de-al patrulea mandat.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost dus, vineri seară, în arestul central al Poliţiei Capitalei, din cel al Politiei Constanta, după ce a fost arestat preventiv, joi, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii.

Mazăre fusese dus în arestul Politiei Constanta joi după-amiază, după ce instanta supremă a decis definitiv ca acesta să fie arestat preventiv pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi respectiv câştigarea unei licitaţii, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au admis, joi, contestaţia procurorilor împotriva deciziei de cercetare în libertate a primarului Constanţei din 18 martie.

În acest caz a fost arestat preventiv şi omul de afaceri Sorin Strutinsky, pe numele său fiind emis un alt mandat de arestare preventivă, într-un alt dosar.

Radu Mazăre este acuzat că, în perioada 2006 – 2009, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat şi primit circa două milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanţa.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de Mazăre, atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.

Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2008 – 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială, peste şapte milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. În acelaşi timp, între firma respectivă şi primărie, a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).

Şi în acest caz, notează procurorii, mita a fost primită prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă şi aceeaşi firmă controlată de cei doi inculpaţi.

Din analiza procedurii de achiziţie care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de încălcări ale legislaţiei aplicabile, imputabile lui Mazăre, referitoare la: impunerea condiţiei ca ofertanţii să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje şi echipamente în orice locaţie de pe teritoriul municipiului Constanţa, în perioada desfăşurării procedurii, utilajele şi echipamentele urmând a fi prezentate, staţionate, pe toată perioada menţionată, sub sancţiunea descalificării ofertanţilor, modul de estimare a valorii contractului, alegerea modalităţii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanţa prin gestiune delegată, inexistenţa numărului minim de oferte care până în luna februarie 2008 impuneau un minim de două oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim trei participanţi, şi tariful de salubritate.

Ca urmare a acestor acţiuni a fost produs un prejudiciu în sumă de 112.557.288 de lei (circa 26 de milioane de euro), sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului, mai spun procurorii.

Mazăre mai este acuzat că, în perioada noiembrie 2006 – 2013, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a participat la încheierea a 12 contracte între primărie şi societatea controlată de el şi Strutinsky, în valoare totală de peste 6 milioane de lei. În perioada noiembrie 2008 – 2012, în aceeaşi calitate, Mazăre a mai semnat 13 contracte, acorduri cadru şi contracte subsecvente încheiate între Primăria Municipiului Constanţa şi o societate comercială la care era asociat Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei.

Aceste contracte au vizat achiziţia unor servicii artistice desfăşurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanta, serviciul de protecţie a funcţionarilor Primăriei Municipiului Constanţa aflaţi în exerciţiul funcţiunii în perioada 15 februarie 2009 – 15 februarie 2012, etc.

În ambele cazuri, au fost obţinute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla şi cu care Mazăre s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii cinci ani înainte de comiterea faptei, cât şi pentru Sorin Strutinsky, arată anchetatorii.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, cercetările în acest dosar au la bază sesizarea făcută de Agenţia Naţională de Integritate, care cerea DNA să îl verifice pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, al căror asociat, Sorin Strutinsky, este în relaţii comerciale cu Mazăre în opt societăţi. În prezent, omul de afaceri este arestat şi judecat în dosarul de trafic de influenţă în care este acuzat că a primit aproximativ 2 milioane de euro ca să intervină la instituţii publice pentru plata unor lucrări.

Radu Mazăre a fost trimis în judecată, în 3 aprilie, de DNA Constanta într-un alt dosar, în care este cercetat pentru vânzarea unor terenuri din Mamaia la preturi subevaluate, procurorii stabilind că în acest caz bugetul Primăriei Constanta a fost prejudiciat cu peste patru milioane de euro.

7 COMMENTS

  1. În general vorbesc: degeaba îi suspendă din funcţie dacă tot primesc veniturile, degeaba sunt pedepsiţi că nu li se pune sechestru pe bunuri sau pe afaceri şi prin interpuşi îşi continuă afacerile cu mai mult elan! localităţile şi populaţia oraşului respectiv a rămas dator la bănci pentru împrumuturile făcute de primari, banii aruncaţi pe ceea ce au vrut ei personal. vezi primarul bărlad:împrumut la cec pt. cinema 3D şi centru SPA/neînchiriate şi nevîndute, el are 1 an la domiciliu şi datoriile la bancă cine le plăteşte?…prostimea???

  2. Tarziu,raul a fost deja facut.Daca pleca dupa primele doua mandate (unul bun si unul potrivit) ramanea ca reper ceilalti pana la el au fost slabi cu mentiunea ca se ocupau de Constanta totusi si nu exclusiv de Mamaia…S-a ocupat Radu de Mamaia si a lasat-o fara lizierele de copaci umbrosi,fara spatii verzi,fara plaja,a betonat totul,a dughenizat peste limita bunului simt e adevarat ca a pus pavele si bancute noi in zona unde-si face el veacul,la Cazinou,sa nu uit de palmierii pitici si cei mai inalti din plastic….ca sa nu se spuna ca e exact ca pe vremuri.Inainte Mamaia era ceva mai ponosita dar respirabila si atractiva ca mediu ambiental,acum a devenit doar o gazda a amatorilor de cluburi,a celor cu bani nemunciti care n-au unde sa-i cheltuiasca dovada si preturile,a kitsch-ului si a meltenismului in cea mai degradanta forma a sa….A plecat Mazare…Asa a plecat si Basescu,cum arata Romania dupa 10 ani asa arata si Constanta dupa 15 cu Mazare.

  3. Domnule Radu Tudor, de ce nu se mai pomeneste numic despre deputatul care se presupune ca i-a dat mita lui Radu Mazare? Din cate am auzit ar fi fugit din tara impreuna cu toata familia.De ce presa nu investigheaza aceasta pista? Totusi este vorba de prejudicierea bugetului Primariei Constanta cu multe milioane de euro.

  4. Era normal.Dar ce este de retinut este strategia basistilor din justitie care in prima faza si ca sa nu arate fraierilor ca functioneaza “in unanimitate”, il lasa liber pe Mazare,ca apoi rezultatul final sa fie tot cel care le trebuie.Astia au inceput sa concureze cu Teatrul National.Daca sunt atatea dovezi impotriva lui Mazare,de ce il mai fredoneaza cu arestari preventive si nu merg la judecata?Sau nu sunt probe si atunci trebuie bagat la intins oasele? Sau poate ca trebuie sa se bucure si ficatii lui Basescu ca si Mazare sta “la garnizoana” ,nu numai Nutica lui?

  5. Dupa 15 ani in care nu s-a facut mare lucru in Ct dar s-a furat la greu ar trebui sa-l deplangem pe acest campion al corectitudinii? Poate doar la A3 se va intampla asa ceva.

  6. Sper din toata inima ca intr-o zi cei cu adevarat vinovati sa plateasca pentru tot jaful facut romanilor. Ma uit cu spupoare la Antena 3 si ma intreb ce mai ne apartine , Palatul Scrovistea cu terenul aferent il da dintr-o semnatura Boc , iar DNA il ancheteaza pe Mazare pentru o presupusa frauda . Maine poimine aflam ca jumatate din Romania a dat-o Traian Basescu pe o semnatura de presedinte unui arab sau unui terorist . Ori ce este posibil iar cei care primesc sume uriase din banii publici pentru a veghea la integritatea Romaniei se fac ca nu vad , nu aud , nu stiu . Doamne in ce tara am ajuns sa traiesc .

Leave a Reply