Raed Arafat a recunoscut că la Institutul Matei Balş nu fusese emisă autorizaţie de funcţionare privind securitatea la incendii, ci doar un aviz, dar şi că Institutul primise deja un avertisment pe această temă în 2020. 

Trebuie să ştim că autorizaţia este o acreditare din partea pompierilor că respectă condiţiile de prevenire, dar nu garantează că nu va fi un incident sau că împrejurimile nu vor duce la o tragedie”, a spus Raed Arafat la Antena 3.

În această situaţie s-ar afla zeci de spitale din ţară.

Diferenţă între aviz şi autorizaţie

Întrebat care este diferenţa dintre aviz şi autorizaţie, şeful ISU B-IF, Orlando Şchiopu, a venit cu lămuriri.

“Avizul este documentul emis de ISU pe un proiect. Autorizaţia, pentru a fi emisă, este necesar a fi verificat în teren dacă măsurile specificate în proiectul respectiv sunt îndeplinite. Adică dotarea cu stingătoare, hidranţi în interior, sisteme de avertizare şi alarmare şi toate celelalte măsuri privind securitatea la incendiu”, a spus şi Orlando Şchiopu, şeful ISU B-IF.

Raed Arafat a mai afirmat că reprezentanţii conducerii Institutului “Matei Balş” i-au spus că reţeaua electrică a unităţii sanitare fusese recent renovată, iar în spital nu existau improvizaţii. Arafat precizează că nu se cunoaşte cauza incendiului şi că pot fi luaţi în calcul mulţi factori în această privinţă.

“Nu putem să comentăm în acest moment care e cauza incendiului. Încă nu putem comenta acest lucru, încă echipele de investigaţie îşi fac treaba lor şi s-ar putea să dureze această treabă, până stabilesc exact. Orice incendiu de acest fel, poate că au fost mai mulţi factori care l-au cauzat: uman, tehnic, orice poate să fie. Din câte ştiu, cel puţin din ce s-a afirmat astăzi de către managementul spitalului Balş, reţeaua electrică total renovată recent, că nu au fost improvizaţii din ce spun dânşii, dar, totuşi, ceva s-a întâmplat. Acest lucru, investigatorii trebuie să ne spună despre ce este vorba”, a afirmat Raed Arafat, vineri seară, la Antena 3.

Acesta a explicat că “personalul medical şi-a făcut treaba”.

“A fost o misiune de salvare pe care, din păcate, acum unii încearcă să o întoarcă tocmai împotriva instituţiilor salvatoare”, a adăugat Arafat.

El a precizat că pompierii au fost la locul incendiului în opt minute de la primul apel şi au intervenit cu 24 de maşini de stingere, patru autoscări şi patru de descarcerare, un punct mobil de comandă.

La rândul său, şeful ISU Bucureşti – Ilfov, colonelul Orlando Şchiopu, a afirmat că incendiul s-a propagat atât pe verticală, cât şi pe orizontală, iar patru saloane ardeau generalizat, deşi unele erau despărţite de celelalte de un hol.

“Cele patru saloane care au ars era ca un furnal în mijlocul clădirii”, a povestit Şchiopu, comandantul intervenţiei de la “Balş”.

Acesta a precizat că în timpul incendiului au fost “manifestări foarte mari de fum şi gaze toxice”, iar în tipul intervenţiei vizibilitatea a fost foarte redusă.

Şchiopu a precizat şi el nu a fost stabilită sursa incendiului, iar o comisie special constituită lucrează în acest sens alături de anchetatori.

“Ca să vorbim acum de cauza probabilă a incendiului sau despre sursa de aprindere este foarte devreme. Nu putem exclude niciun fel de sursă din cercetare, dar nu putem spune în mod clar şi concret, acum, tipul sursei de aprindere. În mod cert vom lua în considerate toate posibilităţile, toate scenariile posibile de evoluţie a incendiului şi în final, ne vom pronunţa”, a explicat şeful ISU Bucureşti – Ilfov.

El a adăugat că “s-ar putea să fie un concurs de împrejurări care au dus la apariţia acelui incendiu”.

2 COMMENTS

  1. Dupa vreo 8 ani de guvernare PeDeLista plus 3 de guvernare USR-PNL si vreo 3 de PSD, nu au schimbat nimic in sisemul medical de urgenta sau vreo reforma sanitara.Tot cu carpeli.Dar daca ii iei la bani.marunti nu stiu unde s miliardele bugetate sau unde e CAS ul nostru.
    Acu , de vina ca managementul spitalului e prost sau ca sunt cateva cadre medicale pe tura la o suta de bolnavi e …Arafat de la MAI , nu Tataru- Voiculescu de la M.Sanatatii..Arafat e singurul care a schimbat ceva in sistem si care le a organizat munca in pandemie.Altfel mureau de prostie.
    Si asa sunt morti.Va dati seama ce ar fi fost….

  2. Daca priviti atenti organizarea din sanatate alte domenii chiar la nivel ministerial aceasta nu functioneaza ca un sistem,ca o echipa care colaboreaza. La nivelul spital fie el acum Bals : acesta este un sistem in care trebuie sa fie specialisti medicali, tehnic ingineresc, constructori, chimisti, biochimisti economisti, juristi…. Acesti factori de decizie trebuie sa lucreze impreuna si sa ia decizii care sa aiba tel actul medical pacientul si personalul medical. In prezent exista un manager medical care nu poate cuprinde toate domeniile. Sa privim un salon in care se sunt pacienti covid. Ce vedem: paturi. cazarmament instalatii de apa ,oxigen,incalzire, iluminat aparatura de monitorizare….tot ce tine de actul medical in sine. Dar privind mult mai atent si cu alti ochi decat cei ai unui medic vedem ca partea tehnica nu este in tandem cu partea medicala. Salonul in cauza este gandit medical si nu pentru situatia impusa de pandemie. in care se folosesc dezinfectani pentru pardoseala si mobilier pe baza de alcool (combustibil) temperaturi scazute cu instalatii de incalzire defecte . intrerupatoare normale nu antiex. aparatura pentru lucru normal nu in conditii de scurgeri de oxigen fara senzori si ventilatie pentru astfel de situatii.saltele din burete nu bumbac ,linoleum….combustibile … personal instruit si constientizat doar pentru actul medical si la minim in domeniul tehnic. Practic un salon gandit la nivelul camera de hotel in care a aparut aparatura medicala Nu un salon in care singurul combustibil poate fi doar pacientul ( nici macar pijamalele)….Toti acesti vectori minori cind converg si se insumeaza duc la o rezultanta care se numeste dezastru. Acesti monstri sacrii din 2021care se numesc Arafat,Voiculescu Catu Cercel…… care vor sa acapareze toata atentia si marirea trebuie sa inteleaga ca sunt simpli oameni si limitati iar mintea lor nu poate cuprinde tot si sa lase sa functioneze in stare de normalitate societatea chiar daca este pandemie. fara sa o streseze cu heirupisme. Raspunderea este a lor ca nu stiu sa conduca. Societatea este formata din oameni nu din roboti, desene animate si grafice.La Bals se vede rodul dictaturii lui Cercel. Dupa plecarea lui de relaxare a bubuit spitalul.

Leave a Reply