Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, miercuri seara, într-o dezbatere, că nu s-a greșit în ceea ce privește intervenția din clubul Colectiv, nici în gestionarea problemei la nivelul spitalelor, ci s-a greșit din partea celor care “arată cu degetul și acuză fără să aibă informații”, scrie Agerpres.

“Hai să luăm intervenția – nu s-a greșit, haideți să luăm gestionarea la nivelul spitalelor – nu s-a greșit în situația de dezastre, asta a fost o situație de dezastre. S-a greșit din partea celor care arată cu degetul peste tot și acuză fără să aibă informați complete. Toate lumea are dreptul să acuze. Noi, în România, în loc să fim cu toții sudați pentru a face ceva, noi am creat două tabere și am început să arătăm cu degetul. Asta a fost cea mai mare greșeală. În orice situație ca aceasta în viitor ar putea să ducă la lipsă de reacție. Deja văd colegi de-ai mei care nu vor să se implice în luarea deciziilor, nu mai vor să apară la fața locului, să conducă intervenții, nu mai vor să facă nimic”, a spus Raed Arafat.

El a atenționat că acuzațiile “nu se fac la cald”, în timpul intervenției, și nici pe baza unor informații care nu se știe niciodată cine este în spatele lor.

“Sunt zeci de date care s-au dat în perioada respectivă și pe care nimeni nu știe cine le-a dat. Ca și chestia cu ascunderea cadavrelor”, a afirmat secretarul de stat în MAI.

Oficialul a spus că echipele de medici din străinătate care au venit au afirmat că o parte dintre pacienți nu sunt transferabili. “Așteptăm la unii să se stabilizeze ca să fie transferați”, a spus Arafat.

Referindu-se la mecanismul de protecție civilă al Comisiei Europene, el a afirmat că au fost purtate discuții încă de marți cu acest organism.

“Am discutat încă de marți. Este un departament al Comisiei Europene care monitorizează dezastrele. Când o țară are nevoie de ajutor îl declanșează și cere ajutorul, participă toate țările. În secunda în care îl oferă tu trebuie să spui: accept sau refuz. Mecanismul nu este tipic pentru această situație. (…) Multe țări fac asta, nu întotdeauna se declanșează mecanismul. Sunt situații care merg pe bilaterale și sunt situații când declanșezi. Dacă am un cutremur mâine se declanșează în a doua secundă mecanismul. Chiar se auto-declanșează dacă vrem. Ei automat sunt pregătiți. Pentru că ai un număr de arși într-o țară nu este un caz tipic de declanșare al mecanismului. Nu este un caz tipic de a solicita prin mecanism ajutorul. Atunci am mers pe bilateral. Noi avem oferite locuri acum mult mai multe decât ne trebuie. Problema este transportabilitatea pacienților. Nu am lipsă de locuri”, a explicat medicul Arafat.

Potrivit acestuia, și Statele Unite și-au anunțat disponibilitatea de a primi răniți în spitale, însă acest lucru nu este fezabil din cauza distanței. “Nu pot să pun bolnavii 12,13,14 ore în avion”, a mai adăugat medicul Arafat.

 

22 COMMENTS

 1. Într-un caz ca acesta al tragediei de la Colectiv, de forță majoră, orice „intervenție” de genul „s-au ascuns cadavre” ale coloneilor ar trebui taxată foarte-foarte dur! Dacă “intervenția” asta oribilă are drept scop o demobilizare a corpului medical, dar și o culpabilizare aiuristică a acestora, atunci trebuie tratată ca un atentat la siguranța națională deja! Cine a făcut-o trebuie să plătească, chiar dacă a făcut-o în mediul virtual, știind că, viral, va fi preluată și răspândită în mințile oamenilor. E de pârnaie.
  Știu că CCR a dat o hotărâre definitivă prin care răspunzi de ceea ce afirmi în mediul virtual, ca și când ai face-o în direct la tv sau face-to-face cu cineva.
  Adică, Ia tv te ferești să afirmi bazaconiile astea, chipurile, dar în mediul online poți să o faci fără să te doară capu’, nu, domn’ colonel care nu ești colonel?

 2. Acest personaj care se crede alah pe pământ si-a bătut joc de arma pompieri! Si-a facut combinatiile lui cu delta med cu toate ambulantele aduse in unutatile militare, a luat oameni de la stingere si i-a facut taximetristi smurd iar apoi i-a trecut pe pompieri la un program suprasolicitant, fără sa tina cont de dreptul la viată personala, la viată si la sanatate

 3. Ce am zis mai înainte e valabil și pentru individul care răspunde la numele de Chirilă Tudor, copchil veșnic nematurizat, neîmplinit!

 4. Scaunul lui Băsescu si al pdl s a clătinat din cauza lui Arafat. Ei vor continua de unde au rămas : la ARAFAT !! Îl vor toca pana va pleca. Vor închide spitale pentru a le vinde pe un dolar si vor privatiza ce merge mai bine si poate scoate bani SERVICIUL DE URGENTA !!! Sa dea Domnul sa ma insel. Sa nu uitati !!! Vor distruge in Romania tot ce a mai rămas după ce au plecat de la guvernare. E de studiat ca speta, dosarul penal al lui Trasculescu. Doar a fost condamnat in sedinta publica.

  • Si mai sunt exemple : ” Spontan ” prin greva ,vor schimba seful ANAF, ca sa nu mai deranjeze, vor schimba sefa CNA, ca sa manipuleze publicul mai ales in campania electorala, etc. Totul pare calculat.

  • Ati facut analiza cea mai adevarata posibil,cea mai exacta. Basescu il va sapa pe Arafat, pina va pleca singur.., Voi tine minte comentariul dv.Este fabulos…Romania este in mare pericol.Noi toti suntem in mare pericol. STAT CAPTURAT,ROMANIA…

   • Ei. îmi “dau si eu cu părerea”.. Daca e adevărat ca CIOLOS AR PUTEA PRELUA SEFIA PDL -PNL,este cea mai mare realizare a lui BASESCU. Preia sefia prin fosti consilieri prezidentiali.Prin interpusi.

 5. Domnul Arafat ar face bine sa plece, nu-l meritam. Atata ura impotriva acestui om si a sistemului creat n-am mai vazut. Numai niste minti bolnave au putut face afirmatii de faimatoare la adresa corpului medical romanesc, care in zilele urmatoare dezastrului de la Colectiv si-au luat toate examenele cu brio, daca mai era nevoie.

  Este singurul care a facut ceva palpabil in Romania intr-un timp relativ scurt intr-un domeniu foarte sensibil. Trebuie sa amintesc aici si sprijinul unor minti luminate din autoritatea de stat care si-au adus un aport substantial ca azi SMURD sa performeze la acest nivel inalt.

 6. Dl Arafat spune lucrurilor pe fata nu are ce pierde si doar de castigat. Expresia dansului ca are colegi ce nu vor sa se mai implice in luarea deciziilor arata cat de influentati suntem fata de informatii si cat de manipulati de ….nu sti cine. Medicii , ministerul sanatatii si multi altii si/au facut datoria. Politicenii si gurile rele care arata cu degetul sau joaca fotbal virtual fac diversiunea . Urat din partea acestora , ca ei , nu sunt in stare sa alerge 50 de metrii

 7. nu am inteles de ce a disparut primul comentariu dar revin. Spun ca dl Arafat vorbeste la obiect despre ce s/a intamplat la Colectiv. Factorii de raspundere implicatii in acest eveniment au dovedit o inalta tinuta etica siprofesionala. Gurile rele spun contrariul dar …consecintele sunt destul de tragice.

 8. DOMNULE RAED , COORDONATORII SMURD , NU TREBUIE SUB NICI UN MOTIV SĂ SE LASE COPLEȘIȚI DE STAREA EMOTIONALĂ ( CREATĂ MAI ALES DE RĂU VOITORI ) ! TREBUIE SĂ PUNEȚI MARE ACCENT PE ” PREGĂTIREA PSIHOLOGICĂ DE LUPTĂ ” , FIINDCĂ DUMNEAVOASTRĂ SUNTEȚI ÎNTR-O PERMANENTĂ LUPTĂ CU RĂUL ȘI FOARTE RĂUL!

 9. Și, uite-așa, ne-m plimbat noi, duși de nas, pe la manifestații, pe la locale, pe la referendum, pe la parlamentare euro/non-euro, pe la prezidențiale și-am ajuns vlăguiți de unde-am plecat! Tătucul îi pune capac lui Arafat! Sprijinit de societatea civilă, să trăiți! Și de feisbuc, să trăiți! Păi bine, toareci, atâta tehnologie nu v-a-mbunătățit la mentalități neam? Tot cu alea din ’50?

 10. Am demonstrat încă o dată ca suntem o nație dezbinată, ușor de manevrat, că nu avem curajul să gândim și să avem propriile opinii, fiindu-ne mai la indemana să fim slugarnici și să urlam la comandă! Ambițiile politice și aservismul la o culoare de partid ne fac să aruncăm cu rahat în oricine care nu este de aceeași culoare politică ca și noi! Dacă la al nostru tineret majoritar fără bacalaureat nu am așteptări, așa cum nu am nici la politicienii alergători după ciolan, nu același lucru pot spune despre lucrătorii din presă! Atâta mizerie profesionala nu întâlnești la nimeni! Tragedia “Colectiv” ne-a arătat că nu putem fi solidari, că nu putem face front comun, fiindu-ne mai la îndemână să denigram, să jignim, să ne urmăm interesele dictate de bani, de ciolan. Suntem de tot râsul!

  • Aseară, la “Subiectiv”, a intervenit dl. Florin Zamfirescu, referitor la o postare a domniei sale. Parcă ar fi postat gândurile mele, cu cuvintele dumisale, mult mai potrivit alese, desigur. Cu toate astea, l-a votat pe Johannis, considerându-l răul cel mic. Eu am votat cu Ponta. Cred că sunt mulți oameni de bună credință în ambele tabere. Cum de reușesc să ne asmută-n halu-ăsta pe unii împotriva celorlalți? Una din metode e, cum bine puncta dl. Zamfirescu, ridiculizarea patriotismului. Vezi bine, e de prost gust să mai fii patriot, e de prost gust să-ți iubești poporul, de bonton e să-l consideri o masă amorfă, ușor de manipulat. Păi reușesc cu puterea mass-mediei, care e la ei în mână, cu feisbuc, fonuri și smartfonuri cu tot. Ne aflăm în zorii sclavagismului high tech!

 11. daca va fi cazul, mai ies o data pentru Arafat, ca in 2012 – si, sper, cu acelasi rezultat.
  Pe omul asta il cautionez pe viata orice necuratenii ar fi facut – daca a facut – sau va face – daca va face.

  Probabil ca politrucii vinduti se tem de popularitatea lui precum nea nicu se temea in anii ’80 de cea a lui Paunescu. Cirmaciul, cu prima ocazie ivita (in ’85) l-a ras. Banuiesc ca exact asta se asteapta, se doreste si in cazul palestinianului care, daca ar candida, ar iesi presedinte cu vreo 80%….

 12. A descoperit si domnul Arafat Romania? Dar sa se uite mai atent poate intelege totusi ca nu sunt doar 2 tabere ci aproape 10 milioane de tabere.

Leave a Reply