Articol preluat de pe www.luju.ro :

Justitia sta sa explodeze! Judecatorii se ridica impotriva dictaturii si derapajelor venite din partea institutiilor de forta din Romania si institutiilor care au misiunea de a veghea la bunul mers al Justitiei. Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, condusa de judecatoarea Dana Girbovan (foto, alaturi de presedintele CSM Marius Tudose) de la Curtea de Apel Cluj, a reactionat extrem de dur dupa ultima actiune a Inspectiei Judiciare, care a declansat o ancheta privind solutia judecatorului Constantin Luchian Constantinescu de la Curtea de Apel Bucuresti de eliberare a fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

girbovan_tudose_foto_luju.roIntr-un comunicat de presa intitulat „Inspectia Judiciara incearca anihilarea independentei justitiei”, UNJR condamna practicile Inspectiei Judiciare si acuza ca aceasta institutie s-a transformat intr-un instrument de presiune impotriva judecatorilor. In acest sens, UNJR precizeaza ca verificarile declansare de Inspectie in ceea ce-l priveste pe Luchian Constantinescu, in conditiile in care incheierea de eliberare a lui Piedone nu este motivata, reprezinta o amenintare la adresa independentei judecatorilor din Romania si o violare flagranta a statului de drept.

UNJR avertizeaza si asupra faptului ca DNA incearca sa puna presiune asupra judecatorilor pentru a decide intr-o anumita directie. De altfel, Uniunea aminteste de raportul de activitate al DNA pe 2014, in care erau criticate hotarari judecatoresti definitive.

De asemenea, UNJR aminteste si de actiunea Inspectiei Judiciare declansata impotriva judecatorilor Risantea Gagescu si Damian Dolache, care au dispus achitarea definitiva a Marianei Rarinca, achitare definitiva.

Iata comunicatul UNJR:

Inspectia Judiciara incearca anihilarea independentei justitiei

UNJR condamna ca inacceptabila si periculoasa modalitatea in care Inspectia Judiciara intelege sa-si exercite prerogativele ce ii revin, potrivit legii, transformandu-se intr-un instrument de presiune impotriva judecatorilor, actiune ce are ca efect incalcarea independentei justitiei.

Prin comunicatul dat publicitatii azi, 12 noiembrie, Inspectia Judiciara a anuntat ca s-a sesizat din oficiu impotriva judecatorului Constantin Luchian Constantinescu de la Curtea de Apel Bucuresti care a decis, in urma constestatiei, eliberarea din arest preventiv a primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Propunerea de arestare preventiva in acest caz a fost formulata de DNA, institutie care are datoria sa prezinte dovezi ce sa sustina o astfel de masura preventiva. Aceste dovezi sunt analizate de judecator care, in baza legii si a propriei constiinte, decide daca masura este temeinica sau nu.

Mentionam ca este vorba despre o masura preventiva pe durata urmarii penale si nu despre o hotarare de condamnare sau achitare din moment ce procesul acestuia inca nici nu a inceput.

Interventia inspectiei judiciare intr-un moment in care hotararea judecatoreasca nu este nici macar motivata, este o presiune inacceptabila asupra acestui judecator si o amenintare la adresa independentei tuturor judecatorilor si o violare flagranta a statului de drept in Romania. La aceasta presiune se adauga si actiunile din ultimul timp a DNA care incearca sa puna presiune asupra judecatorilor pentru a decide intr-o anumita directie, actiuni ce pot fi cu usurinta percepute ca atentand la independenta judecatorilor.

UNJR denunta cu hotarare orice presiune si orice atac la adresa independentei justitiei si il considera inacceptabil cu atat mai mult cu cat, in acest caz, vine de la o institutie care ar trebui sa apere independenta justitiei.

Un judecator trebuie sa dea o hotarare liber de orice presiuni, conform constiintei sale si legii, indiferent ca este vorba de o hotarare de achitare, de arestare sau dimpotriva, de respingere a cererii de arestare.

In aceasta ordine de idei, UNJR reaminteste opiniei publice faptul ca aceste actiuni de presiune asupra judecatorilor au avut ca punct alarmant de pornire un raport al DNA de la inceputul anului prin care erau criticate, fara echivoc, hotarari judecatoresti definitive date in cauze in care inculpatii au fost trimisi in judecata de DNA.

Recent, Inspectia Judiciara a sesizat sectia de judecatori a CSM cu actiune disciplinara, impotriva judecatorilor care au decis achitarea in cazul Rarinca, cu aprecieri asupra validitatii hotararii judecatoresti, transformandu-se in instanta de control judiciar.

Toate aceste actiuni indreptate vadit impotriva judecatorilor care decid conform legii, propriei constiinte si pe baza probelor administrate in dosar, sa adopte o solutie sau alta, contrar propunerilor DNA, reprezinta anihilarea insasi a independentei justitiei.

UNJR solicita CSM ca de urgenta sa-si indeplineasca rolul constitutional de garant al independentei justitiei si sa ia pozitie publica in acest caz”.

====================

CRJ : CONDUCEREA INSPECTIEI JUDICIARE SA DEMISIONEZE IMEDIAT !

Centrul de Resurse Juridice solicită demisia de urgență a Inspectorului şef al Inspecției Judiciare.

Sistemul judiciar românesc se află într-un pericol iminent câtă vreme inspectori ai inspecţiei judiciare se sesizează din oficiu cu privire la hotărâri judecătoreşti definitive, unele dintre ele intervenind în timpul procesului penal. Automat, societatea românească se află în pericolul de a nu avea justiţie ori de a avea justiţie populară, asemenea anilor ´50. Acest lucru se simte din ce în ce mai evident.

Este absolut îngrijorător faptul că un judecător al Curţii de Apel București (dl. Constantin Luchian Constantinescu) a devenit subiect al autosesizării Inspecţiei Judiciare pentru simplul motiv că a decis eliberarea din arest a primarului Piedone şi cercetarea sa în libertate.

Trebuie să înţelegem că arestul preventiv nu este o pedeapsă şi nu înseamnă vinovăţia ori nevinovăţia persoanei. Acestea sunt principii fundamentale fără de care justiţia şi, automat, drepturile şi libertăţile noastre civile sunt în aer. Justiţia nu se poate pleca doleanţelor străzii.

Trebuie să milităm pentru independenţa judecătorului (asta înseamnă că milităm pentru apărarea drepturilor noastre), chiar dacă decizia acestuia nu este convenabilă publicului. Sentinţa ori decizia unui judecător se ia ţinând cont numai şi numai de probele de la dosar. Judecătorul nu face sondaj de opinie pentru a afla ce îşi doreşte populaţia. Judecătorul este supus numai legii, şi asta înseamnă stat de drept.

În ceea ce priveşte tendinţa din ultimele luni ale Inspecţiei judiciare de a se autosesiza pentru că un judecător nu a declinat dosarul ministrului Oprea sau pentru că l-a eliberat din arest pe primarul Piedone, ori pentru că alţi magistraţi au pronunţat anumite soluţii definitive (întotdeauna sesizarea a fost din oficiu, niciodată la cererea unui justiţiabil), acest lucru arată suspendarea tacită a statului de drept şi trecerea la justiţia populară. Pentru acest lucru suntem vinovaţi cu toţii, ong-uri de profil, activişti din zona drepturilor omului, presă şi marea masă a magistraturii tăcute.

Inspecţia judiciară a devenit un instrument de hărţuire a celor care încă fac MAGISTRATURĂ.

Reamintim Inspecţiei Judiciare şi inexistentului CSM ce scrie la lege/regulament:

Art. 3 (1) Activitatea Inspecţiei Judiciare se desfăşoară în conformitate cu legea.

(2) Verificările efectuate de Inspecţia Judiciară se desfăşoară cu respectarea principiilor independenţei judecătorilor şi procurorilor, supunerii lor numai legii, precum şi autorităţii de lucru judecat.

(Regulamentul de organizare şi funcţionare a Inspecţiei Judiciare)

Georgiana Iorgulescu

Director Executiv

Centrul de Resurse Juridice

8 COMMENTS

 1. Am intrat pe Aljazera english să văd scriitorul materialelor transmise din România şi cine credeţi că e autorul? http://www.aljazeera.com/profile/ioana-moldovan.html
  ”https://www.facebook.com/ioanamol/friends
  A cui şi cine e şeful acestui canal?
  O să urmăresc dacă va scrie despre ”2 case cu acte false pierdute în instanţă de actualul nr.1”
  Posibil să fie o uriaşă dezamăgire din partea acestui canal susţinător al dreptei 🙂

 2. Cum? V-a lăsat baltă Ponta?citez un pasaj din material: **Astfel, Codrin Ştefănescu spune că Ponta i-a lăsat “în ofsaid”, iar Dragnea a fost abandonat de Gabriel Oprea.
  “În aceste condiţii, Iohannis a propus un guvern de tehnocraţi cu Cioloş în frunte. Şi Dragnea a fost lăsat în ofsaid a doua oară”, a completat Ştefănescu.**
  – Cum mama naibii să fiţi toţi întrunul dacă fiecare pe micile ecrane vorbeaţi numai aiurea?
  – Cum să fiţi uniţi dacă mai toţi în frunte cu tine vorbeaţi mult prost şi fără rost?
  – Cum să fie armonie între voi dacă nu aveaţi nimic comun ca mesaj unic convingător?
  – Cum să fiţi credibili dacă nu inspiraţi credibilitate şi nu aveţi un discurs corect pentru popor. Nu v-aţi gîndit că munca lui Ponta şi a echipei va fi anihilată tot de voi PSD-iştii? Voi vă anihilaţi din interior prin faptul că nu mai ştiţi ce se întîmplă în ţară! V-aţi cocoţat în vîrful plopului şi nu mai aveţi vocabularul necesar pentru comunicarea cu toate categriile de vîrstă. Tu mai ai puţin şi scuipi omul! Nu laşi omul să-şi spună părerea lui! Intri ca ăla-n gard şi te cerţi ca o mahalagioaică! Ce mai vrei ”stuchitule”? Nu mai învinovăţi pe alţii că în primul rînd tu eşti vinovat împreună cu alţii ca ”generalul izmană”!

 3. Ma intorc cu fata la “strada” si astept reactia lor la cele intamplate. “Strada” a ajuns pentru mine altarul la care ma uit si astept raspuns. Din pacate “strada” nu e, nici altar nu e, asa ca ma voi adresa sutelor de feisbucisti poate au o reactie sau un semn.

 4. Degeaba sevchinuie sa l infunde pe Piedone, legile sunt proaste. Auzisem ca Piedone n ar fi spagar, da poate ma insel. Oricum daca e vinovat va fi judecat si vedem atunci.

 5. Foarte interesant! Sa se ridice oare Femeile de Otel din justitie impotriva celor de Fier decorate de ambasada SUA si a partenerelor lor de tinichea de la Curtea Suprema? Era cazul, fiindca barbatii par sa-si fi tras roba peste cap, dar un razboi al femeilor e un lucru mult mai serios decat o revolta a “societatii civile” si s-ar putea ca glasul elegantului domn Klemm sa nu se mai auda in vuietul ciocanelor (unealta judecatorului) manuite de amazoanele rasculate. Lasand gluma deoparte, doamna judecator Garbovan nu pare sa fie impresionata de decoratii, premii, si alte tinichele agatate de piepturile adversarelor. Nici de tehnocrati nu cred ca se lasa cucerita, dar sa vedem cum rezista trupele.

 6. O razvratire care probabil va fi anihilata rapid.O altfel de demonstratie tip Piata Universitatii a unui grup de elita a societatii romanesti( de dáta aceasta) dar cu posibile identice rezultate. Si sa nu uite domnii si doamnele judecatori ca lipsa de reactie in cazul hotararilor judecatoresti in cazurile Maternitatea Giulesti si Rarinca(profund nedrepte in opinia mea) se DECONTEAZA. Asta e. Cand te faci frate cu sistemul ai sanse foarte mici sa treci puntea.

 7. Dle Cristian Moldoveanu vreti sa explicati cum adica sistemul securist din justitie? Eu stiu ca securistii romani au fost patrioti, dar au fost tradati de lichele Gral Serb, Gral Militaru, Gral Pacepa, Raceanu, care au tradat tara si poporul.

Leave a Reply