Secretarul de stat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, explica in continuare pe Facebook de ce ordonanta guvernului pe sanatate pune in pericol actul medical in spitalele publice :

Impactul pe care il determina prevederile din noua ordonanta de urgenta a guvernului in ce priveste sectorul medical de urgenta este unul complex si care trebuie explicat pas cu pas.

Voi incepe in aceasta postare cu problema impactului asupra resursei umane care deserveste sistemul de urgenta. Aceasta este una rara, special pregatita si care este si deficitara. Lipsesc fondurile necesare ca sa putem suplimenta personalul la serviciile de ambulanta si la unitatile de primiri urgente, ca sa ajungem la cifrele optime. Pe de alta parte, se doreste deschiderea bugetului catre comercianti ca sa consume sume importante in detrimentul sectorului public la care lipsesc fondurile pentru a functiona in mod optim. Deci in loc sa suplimentam finantarea sectorului public noi o partajam cu comerciantii care vor scoate din ea si profitul lor.

Totodata numarul medicilor de urgenta este in crestere lenta dar constanta. Medicii din unitatile de primiri urgente mai participa in mai multe orase la activitatea SMURD, fie ca medici pe masinile de terapie intensiva mobila sau ca medici pe elicopterele SMURD.

La momentul la care este incurajat sectorul comercial sa deconteze pe bugetul de stat consultatiile de urgenta si “suspiciunile” de cazuri critice, de fapt noi incurajam sectorul comercial sa creeze unitati de primiri urgente sau camere de garda ca sa acceseze sumele disponibile prin bugetul de stat si care sunt pana acum destinate exclusiv sectorului public.

Totodata, nimeni nu va impiedica sectorul comercial sa inceapa sa treaca pacientii care urmeaza sa le interneze prin camerele de garda si sa le efectueze analizele si investigatiile, declarandu-le ca si urgente, ca sa deconteze aceste sume direct de la bugetul de stat astfel incat sa realizeze profit maxim din fondurile obtinute ulterior de la casa de asigurari, sau din alte surse.

Implicit, sectorul privat va dori sa aiba medici de urgenta si asistenti cu experienta. De unde va recruta sectorul privat astfel de personal? Clar ca numai de la sectroul public care la randul sau este deficitar in ce priveste resursele umane.

Sa luam exemplul municipiului Bucuresti:

Daca spitalele private decid sa intre in aceasta afacere atractiva, ei vor incerca sa recruteze medicii de la spitalele publice precum Floreasca, Universitar, Elias, Pantelimon…etc.

Reducerea numarul medicilor si al asistentilor cu experienta in domeniul medicinii de urgenta din spitalele publice, va duce la un impact pe ingrijirea pacientilor in sectorul public.

Astfel, este posibil sa nu mai poata Spitalulul Floreasca sa asigure medicii de pe ambulantele de terapie intensiva SMURD sau medicii care deservesc elicopterul SMURD. La fel spitalul Universitar si spitalul Bagdasar, este posibil daca pierd un numar de medici sa nu mai poata asigura medicii si asistentii de pe ambulantele SMURD pe care le deservesc.

Totodata, este posibil ca in UPU numarul personalului calificat sa scada ducand la disfunctionalitati grave. Acest lucru se adauga la pierderea unei parti din finantare catre comercianti, care au nevoie de sume care includ si profitul lor, ca ei sunt comercianti in final. Exemplul Bucurestiului poate sa se repete si in alte judete si municipii unde exista un sector privat interesat sau unde urmeaza sa apara furnizori privati in domeniul urgentei stiind ca ei pot accesa fondurile publice.

Cu alte cuvinte, deschiderea finantarii publice din bugetul de stat este asemanatoare unui borcan de miere deschis langa un urs, acesta nu va rezista pana nu-l consuma integral. Asa este si cu comerciantii in domeniul urgentei, ei vor vrea cu trecerea timpului o parte mai mare din bugetul de stat alocat sectorului public. Astfel de demers va duce la destabilizarea sectorului public, la imprastierea resursei umane si implicit la un impact negativ asupra pacientilor.

Prin permiterea accesului comerciantilor la bugetul de stat, se creeaza din start o forma de competitie pe banul public in defavoarea sectorului public de urgenta. Sumele per ansamblu nu vor creste, si chiar daca vor creste, cresterea nu va fi una mare iar pentru sectorul public va exista o singura directie, comparativ cu perioada dinaintea OUG emisa ieri, si anume directia pierderii treptate a finantarii in favoarea comerciantilor iar pe partea opusa, pentru comercianti tot o singura directie exista de la emiterea OUG, si anume aceea de obtinerea unor sume si a unui profit suplimentar la care nu au avut acces pana acum, in defavoarea sectorului public.

Cand implementam astfel de modificari radicale care afecteaza conceptia unui sistem vital, fara sa realizam macar un studiu de impact real care sa arate directia in care ne vor duce noile masuri, putem fi siguri ca modificarile nu au avut in vedere interesul pacientilori ci mai degraba interesele “altora” care au impus schimabrile pe cai ascunse si au realizat un asa zis “lobby” pe langa decidenti. In astfel de cazuri, unul ca mine nu are cum sa taca iar acesta este motivul pentru care nu ma voi lasa pana nu se anuleaza prevederile nocive din OUG care duc la liberalizarea sectorului de urgenta.

Voi reveni cu alte explicatii si exemple!

6 COMMENTS

 1. Pai, o mica parte din dominoul ce se va porni.
  Privatii vor.folosi sau nu resursa umana si baza materiala a sistemului public de urgenta 112?
  Gratis?
  Dar.in situatia in care nu pot gestiona urgenta?
  Vor face ca pana acum, expediind o la spital public?Dupa un malpraxis pe.cinste, sa.moara la stat nu la privat?

 2. Daca se declanseaza alegeri anticipate.va ramane tot orban interimar.Ceea ce inseamna ca vreo 6luni de acum incolo vor putea manevra bani publici…
  PSD isi taie craca de sub fond?

 3. Am urmarit emisiunea contondenta din seara asta, Pauliuc-Cazanciuc.
  Dupa ce vor epuiza bugetul Anual al Casei de Sanatate in 3 luni (“borcanul de miere”, cum zicea d-l Arafat), spitalele private vor incepe sa trimita acasa pacientilor nota de plata, iar atunci va trebui sa se introduca legea falimentului personal din motive medicale si, ca acestia sa plateasca datoria, probabil se vor introduce si inchisorile pt.datornici, ca pe vremea lui Charles Dickens.
  Subiectul asta ne amaraste profund, mai ales pe cei dintre noi care am fost ca pacienti si in sistemul american (horror).

 4. Doamne fereste! Pai nenica cine este nemuriciul din toate guvernele? Acest domn nu a facut parte din guvern pana la miezul noptii? Aaaaa,profita de pauza asta pana la reinvestire dupa care iar iubeste guvernul (nu mai conteaza care, la cate a schimbat)

 5. Așa să faceți!!!
  Să “NU VA LASATI” până “NU SE ANULEAZA prevederile nocive ale OUG”!!!
  Luptam alături de dvs!!!!
  FELICITARI SI MULT SUCCES!!!

 6. Privatizarea Serviciilor de Urgenta inseamna M O A R T E.
  Ingrozitor sfarsitul evitabil pt pacientii cu coronavirus care au trebuit tratati la Urgenta (Chineza), si n-au avut destui bani sa plateasca, — asta inainte ca Guv.sa declare ca preia costurile:

  “The most regretful thing to me was a pregnant woman from Huanggang. She was in very serious condition. Nearly 200,000 yuan (Singapore $39,505, USD 28,000) was spent after more than a week in the ICU(intensive care unit). She was from the countryside, and the money for hospitalisation was borrowed from her relatives and friends. Her condition was improving after the use of Ecmo, and she was likely to survive. But her husband decided to give up. He cried for his decision. I wept too because I felt there was hope for her to be saved. The woman died after we gave up. And exactly the next day, the government announced a new policy that offers free treatment for all coronavirus-infected patients. I feel so sorry for that pregnant woman.”

  Dr.Arafat tb sa citeasca neaparat! Ca si Moldovan, Baciu, Costache & “prietenii nostri”, scriitorii de ordine ministeriale, pomeniti in e-mail.
  https://www.zerohedge.com/health/death-rate-5-harrowing-admission-wuhan-doctor

Leave a Reply