Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat marți aplicația DSU pentru telefoanele mobile, care are rolul de a pregăti populația să facă față situațiilor de urgență prin accesul la informații, alerte și educație.

“Vrem să ajungem cât mai aproape de populație. Astăzi facem încă un pas — lansăm o aplicație care momentan merge pe două sisteme telefonice: pe sistemul pe care îl folosește iphone-ul și sistemul pe care îl folosesc telefoanele ce merg pe Android, urmând, sper, în cel mai scurt timp, să reușim să intrăm și pe sistemele telefoanelor care folosesc Windows. Este o aplicație care are menirea să ne aducă și mai aproape de populație. (…) Orice dispecerat din țară poate primi informația prin această aplicație dacă ea este relevantă”, a explicat marți secretarul de stat în MAI Raed Arafat, într-o conferință de presă.

Aplicația poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

“DSU” are patru componente: informare, alertare, raportare și învățare.

În secțiunea de informare utilizatorii aplicației vor găsi cele mai noi știri din domeniul situațiilor de urgență, direct la sursă. Inspectoratele pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General de Aviație, Serviciile de Ambulanță, SMURD și Salvamont vor putea oferi informații de interes utilizatorilor aplicației DSU.

Prin secțiunea “alertare” aplicația va grupa într-un singur loc toate informațiile despre situațiile de urgență care apar pe teritoriul României.

Astfel, alertele meteo, cele de inundații, drumuri blocate etc. se vor regăsi în această secțiune.

De asemenea, utilizatorii aplicației DSU vor primi push notifications de fiecare dată când apare o alertă în zona lor de interes.

Prin secțiunea “raportare” populația are ocazia să vină în sprijinul personalului din serviciile de urgență. Astfel, oricine este martorul unei situații de urgență, fie că e vorba de inundații, alunecări de teren, incendiu sau accident rutier, va putea trimite fotografii și clipuri video către Departamentul pentru Situații de Urgență. În felul acesta, acțiunea serviciilor de urgență poate fi îmbunătățită prin accesul încă din primele clipe la imagini de la fața locului.

Prin secțiunea “învățare” utilizatorii au acces la zeci de articole despre comportamentul în caz de cutremur, inundații, incendii, acordarea primului ajutor și măsuri salvatoare rapide care pot fi luate dacă suntem puși în fața unei situații de urgență. Ca noutate, lecțiile vin și cu teste, unde pot fi verificate cunoștințele acumulate prin parcurgerea articolelor.

Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, aplicația este finanțată de Fundația SMURD din fonduri extrabugetare în valoare de 17.000 euro în care este inclusă și mentenanța.

Aplicația va fi upgradată continuu.

Pentru promovarea aplicației DSU, Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat și parteneriat cu Discovery Networks, care va susține proiectul printr-o campanie de comunicare pe canalele proprii și ale partenerilor săi.

5 COMMENTS

  1. O aplicatie care sigur isi va dovedi utilitatea si sunt convins ca in anumite situatii limita va face si diferenta.Cu doar 17,000 euro si din din surse extrabugetare. Toata admiratia mea.

  2. 🙂 şi dacă nu ai telefon performant sau nu deţii aparatură pentru că nu îţi este necesară, ce faci? Nu are dreptul nimeni să impună deţinerea de telefon doar pentru a viola intimitatea sub motivaţia: securitate naţională!

  3. Vreau in cateva cuvinte sa-l omagiez pe doctorul Arafat: un Om dedicat, perseverent si “intors” catre cetateni. Jos palaria, Romania are acum nevoie de asemenea oameni, aviz celor cu vederi nationatist/patriotice.

  4. Chiar si la nivel international sunt incercari de a impune astfel de aplicatii care in fond nu ar trebui sa faca rau dar este limitata din punct de vedere al posibilitatilor de aplicare si astfel in foarte multe cazuri absolut inutila. In loc sa facem aplicatii ar fi minunat sa creem un sistem medical performant pentru ca viata este cel mai de pret lucru . Am auzit atatea stupizenii chiar si din gura d-lui Arafat incat am ajuns sa nu mai cred prea mult in ceea ce face acum. Lipsesc atat de multe lucruri elementare in acest sistem incat o aplicatie pentru smartphone devine o gluma. In fiecare an mor in jurul meu oameni cu zile doar penttu ca s-au nascut la timpul si in locul nepotrivit ,Romania. Statul roman ar trebui acuzat de genocid nu pentru evenimentele din decembrie 89′ ci pentru mizeria ingrozitoare din cea mai mare parte a sistemului medical existent ,subfinantarea si mai ales furtul din acest segment inseamna CRIMA.

Leave a Reply