Dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, a anunțat sâmbătă că, în perioada 4 – 7 iulie, în premieră mondială, la Târgu Mureș va avea loc un exercițiu de urgențe civile pe simulare virtuală, sub egida NATO.

“La Târgu Mureș urmează să se desfășoare un exercițiu NATO pe urgențe civile. Este un exercițiu la care vor participa 14 — 15 țări. Nu va fi un exercițiu cu echipamente desfășurate în teren, cu victime simulate, ci o să fie un exercițiu în care va fi folosit simulatorul virtual pe care îl avem la Târgu Mureș. Se lucrează de 6 luni la acest exercițiu, au fost mai multe sesiuni de planificare, din care ultima a fost săptămâna aceasta și s-a încheiat ieri. Au participat de la NATO, de la Bruxelles, au participat de la IGSU, colegi de la mai multe Unități de Primiri Urgențe și SMURD din țară și reprezentanții companiei care au făcut, în urmă cu circa 3 ani, acest simulator virtual pentru situații de urgență. (…) În acest mod, după cum spun colegii noștri de la NATO, nu a fost făcut nicăieri în lume un exercițiu de urgențe civile sub egida NATO pe simulare virtuală. Deci este o premieră pe care inclusiv ei o testează, să vadă cât de eficientă este”, a explicat, la Târgu Mureș, dr. Raed Arafat.

Șeful DSU a spus că exercițiul va presupune o urgență majoră cu un număr apreciabil de victime și de persoane care trebuie evacuate și va testa capacitatea reală de intervenție în caz de necesitate.

“Pentru că a trebuit să aducem simulatorul la un alt nivel, a trebuit să facem un scenariu de exercițiu mult mai complex acum, pentru că ne uităm la o urgență majoră, care implică un număr foarte mare de victime, persoane care trebuie evacuate. Deci este o testare a capacităților. În afara faptului că exercițiul va fi virtual și vor participa din toată țara — MAI, Direcția Generală de Management Organizațional și IGSU, MApN — deci vom folosi calculatoarele și vom lua decizii fără activitate reală în teren, tot ce se va întâmpla ca și mobilizare de forțe va fi calculat real. Adică, dacă ni se cer 10 mașini de intervenție și noi avem două, vom spune că avem două, nu vom spune că avem 10. Exercițiul va testa într-adevăr capacitatea noastră să reacționăm la o urgență foarte mare și nu pe plan local, este un exercițiu care implică mai multe forțe pe plan național”, a arătat Arafat.

Potrivit acestuia, exercițiul se va încheia cu un seminar în care vor fi prezentate concluziile și vor fi discutate mai multe aspecte pe intervențiile la accidentele și la urgențele civile.

11 COMMENTS

  1. Avand in vedere ca este un exercitiu de simulare, de anvergura, care implica multe tari si este sub patronajul NATO, am convingerea ca profesionalismul si pregatirea echipei romanesti sub atenta indrumare a doctorului Arafat isi va spune cuvantul si exercitiul va fi unul folositor si cu multe invataminte pentru toti.

    • Din peisaj lipseşte Bocu şi statuia lui, adică maimuţa de pe malul Someşului la care se închină pe veci concitadinii mei din marele centru unversitar, care produce mulţi leneşi, îmiedicaţi de mândria lor locală şi autonomă şi care se screm şi ei din când în când cu proteste, care adună cel mult 100 de proşti manipulaţi în stil feisbucist…dacă îi întreabă cineva că ce revendică, de proşti ce sunt, îţi arată pancarta… căci n-au vrednicia de a rosti două vorbe…că încep azi şi termină mâine. În componenţa următorului guvern, ar trebui interzisă prin lege numirea aşa-ziselor “personalităţi” clujene…să-şi manifeste prostia doar la nivel local…iar mândria lor locală să se umfle până face implozie.

  2. Un om deosebit, un caracter puternic care merită tot respectul si toata iubirea poporului roman!

  3. Felicitari, Raed Arafat.
    Toti cei care incearca sa ii creeze probleme acestui om, să șadă blânzi.

  4. Bai nene, ce aveti de faceti bascalie pe blogul asta. Oricum cine ar trebui sa inteleaga ceva, nu va intelege nimic. Nemernicii nu vor intelege nimic, cu atat mai mult aproapele sau. Astia catre care se indreapta sagetile ii doare-n c.. de noi, de majoritatea cetatenilor romani, lor sa le fie caldut, doar pe unii aveti posibilitatea sa-i vedeti la tv, nu v-ati facut o parere despre acestia ?

Leave a Reply