Brexit….ce soc !

 

—————————–

Principalele burse europene au pierdut peste 960 miliarde de euro (1.090 miliarde dolari la cursul actual) capitalizare bursieră în sesiunea de vineri, fiind afectate de puternicele scăderi pe care le-au înregistrat după decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană, relatează agenția EFE preluata de Agerpres.

Conform datelor de piață adunate de EFE, capitalizarea bursieră a principalelor piețe europene a atins joi la închidere 6.100 miliarde euro, față de circa 5.140 miliarde euro vineri.

Brexitul a provocat o puternică cădere a burselor în toată lumea, dar în special în Europa, unde Londra a scăzut cu 3,15%, Frankfurt cu 6,83%, Paris cu 8,04% și Milano cu 12,48%.

Principalul indice al Bursei spaniole, IBEX 35, s-a depreciat cu 12,35% și a înregistrat cea mai proastă sesiune din istoria sa.

Sectorul bancar a fost cel mai afectat de la bursa spaniola, IAG, una dintre companiile cu cea mai mare expunere în Marea Britanie, depreciindu-se cu 26,86 %.

În acest sector, cele șapte entități incluse în indicele principal spaniol — IBEX 35 — au pierdut 25,458 miliarde euro (28,902 miliarde dolari) din capitalizarea bursieră, în sesiunea de vineri.

13 COMMENTS

 1. FMI si Banca Mondiala fac parte din marele proiect numit Guvernul Mondial. FMI si Banca Mondiala au fost infiintate in 1944, la Bretton Woods, New Hampshire, prin participarea totala a U.S. S-a creat un cartel bancar alcatuit din bancile centrale, care treptat si-a luat puterea de a dicta regulile de creditare catre bancile centrale ale tuturor natiunilor. FMI a primit autoritatea de a emite o noua moneda mondiala fiat numita Special Drawing Rights (SDR) – drepturi de retragere speciala. Pana in momentul de fata, FMI a creat un exces de SDR in valoare de 30 miliarde dolari. Natiunile membre au fost obligate sa isi faca moneda interschimbabila cu SRD. In U.S., SDR deja fac parte din banii legali. SDR au acoperire partiala in aur, si cu 2/3 din aurul mondial in posesia bancilor centrale, camatarii mondiali pot sa controleze viitorul economic mondial in orice mod pe care il vor considera a fi cel mai profitabil.

  FMI este controlat de consiliul guvernatorilor sai, care sunt fie sefii diferitelor banci centrale, fie sefii ministerelor de finante nationale, dominate de bancile centrale. Prin puterea de vot din FMI, U.S. si U.K., mai exact Fed si Banca Angliei, detin controlul efectiv. BIS, FMI si Banca Mondiala controleaza cantitatea de bani in lume.

  Pentru marii profani in economie si finante, problema de economie: De ce pretul la gaze din tara noastra variaza functie de cat petrol consuma China si India?

  P.S: Sa ma sparg in banii si in bursele lor! Banii = bilete de hartie (plastic ba, sa nu se uzeze prea tare pe la incheieturi).

 2. e, vine si momentul adevarului: Deutsche Bank -17,49%
  Afara de Cameron, nimeni nu crede ca e vinovat de ceva, nimeni nu se gindeste sa demisioneze: Juncker, Merkel, Hollande (care tocmai a interzis orice mnanifestatie publica, sub scuza ca nu poate asigura securitatea…)

 3. Ca o chestie pe care o observ.. dupa alegerile din 2012 Romania a fost divizata in doua intre votantii PSD “batrani comunisti” si “tineri frumosi si liberi” iar acum Marea Britanie intr-o situatie asemanatoare, cei in varsta care au votat iesirea vs tinerii care doresc sa ramana. Nici America nu sta foarte diferit cu Trump vs Hilary desi acolo nu exista factorul varsta ci doar ura intre cele doua tabere. Posibil sa fie si alte cazuri pe care eu nu le stiu. Ma intreb, aceasta divizare este doar o coincidenta sau este dorita?

 4. Ca cetatean UE, vreau ca sefii UE sa negocieze cu dur cu UK ! M am saturat de oameni slabi in posturi cheie ,vreau ca UE sa obtina max. de profit .Va fi o lectie si pt alti doritori…

 5. Frankfurt a căzut de două ori cât Londra?!!
  Parisul și Milano au căzut și mai rău??!!!
  Aloo! Doamna Merkel!! Păi ce făcuși, măi nene măi?
  De ce au încredere mai mare investitorii în Londra decât în Frankfurt după Brexit?!
  .
  Euro-pa! Pa pa pa!

  • Interpretezi gresit cifrele.
   Toate bursele au cazut inclusiv cele americane si asiatice. Doar ca nu tarile au cazut, ci asset-urile englezesti sau ale firmelor cu activitate in UK. Deci chiar daca bursa din Frankfurt si Paris a scazut, actiuni ale firmelor implicate in UK au pierdut. De exemplu cei care au avut cele mai multe pierderi de circa 30% au fost bancile si fondurile de investitii britanice. Iar lira engleza a scazut cu 10%.

   • Mulțumesc pentru non-lecția de economie.
    Un lucru e clar – indicele bursier marchează cantitatea de bani tranzactată pe bursa respectivă și măsoară indirect ÎNCREDEREA investitorilor în respectiva piață.
    Dacă lira engleză a scăzut cu 10% asta înseamnă UN SINGUR LUCRU câtă vreme UK are stabilitate internă – exporturi mai competitive.
    Despre non-moneda Euro mai vorbim prin octombrie. Sper să nu te peștești – eu am trecut pe dolari deocamdată până în august.

    Da’ de Goldman Sachs și de JP Morgan ce se mai aude? Știi cumva?

 6. Nici o problema, o sa fie marite furturile din colonii in special din romania astfel incit sa se acopere aceste pierderi.
  Dragi sclavi romani, sa va pregatiti pentru marirea taxelor, impozitelor, preturilor la apa, curent, caldura, combustibil astfel incit mafia monopolurilor bancar corporatiste sa-si scoata pirleala cu brexit-ul !!!

 7. in doar cateva ore londra a pierdut peste 300 miliarde de lire sterline adica de aproape 3 ori bugetul anual al romaniei! o fi bine o fi rau? sa vedem continuarea. exista tampenia asta cu modul in care s-a votat pentru sau nu. intrebarea de bun simt pentru oricine e daca nu cumva, indiferent de varsta, religie sau sex votul e egal. in mod normal un “analist” sau cometator trebuia sa intrebe daca englezii stiau ce voteaza, daca au fost informati asupra votului si consecintelor lui. din tot ce apare se pare ca nu si ca abia acum incep sa inteleaga ce au votat. problema e ca indiferent cum au votat un factor hotarator il reprezinta milioanele de imigranti care au navalit in marea britanie si nu numai. politica asta idioata cu “bietii” imigranti aduce haosul in ue si consecintele se pare ca vor zdruncina serios integritatea uniunii. problema nu poate fi rezolvata decat analizand si inlaturand cauzele care au provocat exodul si cine se afla in spatele acestuia.ne facem ca nu stim cine a provocat haosul in multe tari sub umbrela implementarii democratiei si organizand tot felul de revolte si lovituri de stat care in final au dus la prabusirea acelor state din toate punctele de vedere si au provocat exodul asta imens de oameni cu consecinte nefaste pentru ue si nu numai.

Leave a Reply