Secretarul de stat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta din MAI, trage un serios semnal de alarma pe Facebook in legatura cu proliferarea “aparatelor mortii” !


Cand am scris in 18 Martie 2018 pe acest cont despre promovarea tutunului si a produselor alternative tutunului dupa ce am vazut cum a fost impanzit pasajul universitatii cu reclame la unul din aceste produse, numindu-le “aparatele mortii”, mai multi colegi si prieteni m-au avertizat ca voi fi cu siguranta atacat pentru ce am facut.

Nu au intarziat sa apara atacurile incepand cu contul meu, personaje care nici macar nu si-au ascuns insteresul in promovarea unuia sau altuia din aceste produse afisat pe conturile lor de facebook, insa pentru mine era clar ca atacurile serioase urmeaza iar acest lucru nu m-a facut sa renunt la pozitia mea si nici nu ma va face sa renunt la pozitia pe care am avut-o si inca o am si anume: “promovarea produselor din tutun indiferent de natura lor este daunatoare sanatatii publice si nu trebuie sa fie permisa iar promovarea publica a noilor produse trebuie urgent reglementata si oprita asa cum a fost oprita promovarea tigarilor clasice acum mai multi ani”. Ideea de baza este impiedicarea vanzatorilor mortii, si aici ma refer la fabricantii si comerciantii de tutun, de a recurta noi generatii de copii si adolescenti pentru urmatorii ani asa cum au facut ei in Romania prin anii 90.

Publicat de CNN in 6 APRILIE 2018!

https://edition.cnn.com/2018/04/06/health/high-schools-vaping-epidemic/index.html?sr=fbCNN040918high-schools-vaping-epidemic0912AMVODtopLink

900% crestere in utilizarea tigarilor electronice in scolile in perioada 2011-2015.

Un raspuns clar la cei care spuneau ca astfel de produse nu sunt destinate copiilor si nu influenteaza adolescentii.Vorbim de tigarile electornice care se afla pe piata mult inaintea dispozitivelor care incalzesc tutunul.

Urmeaza sa vedem in viitor si impactul noilor dispozitive intrate pe piata recent. Este clar ca trebuie actionat urgent prin interdictia promovarii si a utilizarii in spatiile publice aplicand reguli similare celor aplicabile tigarilor clasice pentru toate aceste dispozitive!

8 COMMENTS

 1. Pare a fi contestatie cam in orice tara europeana dar nu si problema drogurilor. Oricum,experimentul romanica-dezastru,va continua.

 2. Acest poliglot din guvernul belina cred ca a baut apa dupa olguta. A inceput sa isi dea cu parerea in toate de parca ii tine locul lui mustafa stapanul psd. Daca are pareri sa le adreseze ministrului sanatatii,muncii finantelor internelor. Vad ca acesta nu este tras de urechi de mustafa care spunea ca intai se sfatuiesc la partid si pe urma ciripesc pe conturi si televiziuni.Ultima aberatie nu este tutunul. Mai tare este cu lucratul la privat si la stat. Eu il intreb : de ce un profesor universitar poate, de ce un inginer poate, de ce un angajat in structurile ministeriale poate si un doctor sa nu poata lucra cat vrea si unde vrea. Acest individ se vede pe tarlaua lui si vrea sa aplice legea legarii de glie. Interesul lui nu sunt pacientii. Raspunsul il gasiti singuri daca mergeti si vizitati spitalul fundeni sau alt spital mare din bucuresti dimineata cand medicii fac vizitele la pacienti. O sa vedeti cine sunt cei pentru care se zbate si petru care doreste sa faca rost de posturi caldute la stat.Sa nu spuneti ca reinventam epoca de aur cu isu !Totul este daunator sanatatii chiar si acest domn. Ascultat prea mult impreuna cu olguta poti face usor astenie de primavara.

  • Păi, nu-i chiar așa! S-a ajuns în situația aberantă în care sistemul public, practic, finanțează sistemul privat în detrimentul pacientului. Corect ar fi ca sistemul privat să vină cu propria finanțare și să completeze ce nu poate face sistemul public, nu să căpușeze sistemul public care și așa este subfinanțat. Un medic sau un asistent care lucrează și la stat și la privat oare cui îi este loial? Mai mult ca sigur, privatului și va încerca să dirijeze pacientul spre sistemul privat pentru a putea fi jumulit cât mai temeinic de acesta, știut fiind faptul că pentru o zi de viață, orice om, bogat sau sărac, renunță la toate bunurile acumulate.

   • Poate ai deeptate in cazuri particulare dar nu este problema lui arafat. Problemele de care raspunde si este platit sunt in aer. In ultim exemplu: a luat foc un spital in iasi si nu avea aprobare isu. PARCA SE OCUPA CU ASTA ACEST DOMN.De salarii si organizare se ocupa m sanatatii si m muncii nu un militian. Daca ii place m sanatatii sa vb cu mustafa si sa-i dea competenta. Pana atunci este un fitilist si in instigator la violente la fel ca olguta. Instigarea la violenta si ura intre oameni parca nu este ceva normal

     • Vorbeam despre cum persoane din guvern si comentatori se plang ca nu au medici dar nu pierd ocazia de a-i jigni pe medici.(facebook, tv,,,) Din statistici reiese(v m sanatatii) ca numarul fumatorilor a scazut. Tot statistica spune ca sunt aprox 9000 de morti de plamani din care posibil multi fumatori dar nu se specifica ca fumatul este cauza si nici ca este fumatul electronic( la fel ca folosirea telefoanelor).Cancerul pulmonar poate avea multe cauze si se mai numeste boala saraciei ( sa fie interzisa saracia!) O alta cauza este silicoza( praf,fum….poluare (sa se interzica praful si poluarea industriala) In ro aprox 2000 de oameni mor in accidente rutiere ( sa fie interzise autovehiculele)In statistica de la mai se specifica la cauza accidentelor alcoolul si infrastructura rutiera( sa se interzica alcoolul si sa fie pedepsiti cei care nu intretin infrastructura) La Iasi un spital care se ocupa de bolile cardiovasculare(statistic nr 1 in mortalitatea din Romania) a luat foc doar o minune si interventia promta a pompierilor a facut sa nu se repete un colectiv spitalicesc.M sanatatiii a spus intr-o emisiune ca majorarea salariilor in sistemul medical nu rezolva problema sanatatii. Vorbeam despre guvernele postdecembriste . Ca o persoana care din 2007 a ocupat functii de demnitar in toate guvernele si s-a bucurat de apreciere si onoruri (meritate) vine acum cu probleme minore fie si pe facebook in conditiile in care sunt probleme majore in tara ma face sa cred ca este folosit pe post de zgandarici guvernamental si nu este ok. Pe infp.ro zilnic se produc cutremure 2-3 grade iar specialistii vb despre un cutremur major, Primarul General se agita cu repararea si consolidarea constructiilor (cad balcoane) turistii mor in excursii, incendii tot mai dese.criminalitatea in crestere…. pai cam astea sunt temele importante de care se ocupa nu de fumat si medici.

 3. “Vanzatorii mortii” vor fi intotdeauna foarte prolifici si inventivi. Merita luptat chiar daca fumatul este o indelednicire la fel de veche ca cea mai veche meserie.

Leave a Reply