Nominalizarea procurorului Augustin Lazar pentru sefia Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie scoate la suprafata nemultumirile unor cercuri ce se doresc influente in domeniul judiciar. Cel mai surprinzator atac vine chiar de la Hotnews, agentia de presa favorita a regimului Basescu si a institutiilor de forta in anii regimului autoritar amintit.
Dan Tapalaga, fost consilier al procurorului comunist Monica Macovei cand aceasta detinea functia de ministru al justitiei, afirma ca Augustin Lazar este reprezentantul unor interese de familie ale procurorului sef DNA Laura Codruta Kovesi. Iar el, Tapalaga, tocmai asta reproseaza lui Lazar, ca e fost procuror comunist. La fel ca si patroana lui spirituala. Procurorii comunisti sunt buni doar cand fac favoruri pentru Hotnews?
Ce se intampla intre diversele zone de influenta si putere ce au apartinut regimului Basescu – dupa plecarea tatucului, dar cu oamenii sai inca in functii – este o veritabila rafuiala in public.
Ce se intampla cu Raluca Pruna si afilierea de idei cu Monica Macovei? De ce a reusit Pruna sa-l supere pe omul lui Macovei din presa? De ce este Kovesi acuzata? Ce alte resorturi tulburi stau in spatele acestei reglari de conturi? Care va fi replica sefei DNA fata de Hotnews?
Iata ce scrie Tapalaga :
- UPDATE: Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a transmis un mesaj in urma aparitiei acestui articol in care afirma: “Nu am treaba ca nici un candidat. Ati scris ca suntem prieteni. Nu e asa. N-am vorbit cu Lazar dinn 2012. Am lucrat cu toti cei 4 candidati in cei 20 de ani de cariera si am doar relatii profesionale cu colegii participanti la procedura.. Nici unul din candidati nu are relatii personale cu membrii ai familiei mele”.
Lazar era pe atunci la Bucuresti, seful sectiei de urmarire penala, adus de Mircea Criste.
Procurorul Lazar mai are insa o calitate care i-a sporit din cate se pare in mod semnificativ sansele de a fi propus. Este arhicunoscuta relatia lui de mare amicitie cu procurorul Ioan Lascu, tatal Laurei Codruta Kovesi.
Privita si din perspectiva relatiei de familie, sefei DNA ii convine sa-l aiba la Parchetul General pe amicul tatalui ei decat un sef ca Olaru, cu alte dependente in sistem.
N-as prea investi in povestea cu dosarele inchise si presupuse legaturi oculte cu Iohannis. Repet, candidatul sustinut de presedintele Iohannis si baietii veseli pare sa fi fost Olaru, nu Lazar.
Una peste alta, mi se pare trist ca un procuror de formatie comunista (a terminat in 81), cu toata reputatia lui de om cinstit, ajunge totusi sef la Parchetul General in plin proces de reforma si consolidare institutionala. Profesional, nu s-a remarcat prin mari fapte de arme, tot ce poate trece mai rasunator in CV sunt dosarele recuperarii comorilor dacice. Cam putin, prafuit si provincial, fara mare miza.
Chiar nu s-a gasit nici un magistrat format dupa 90 sa ocupe acest post important? De ce a trebuit sa cadem atat de mult in trecut? Lazar pare un fel de Joita Tanase combinat cu Tiberu Nitu, adica ceva mediocru si fara anvergura profesionala.
In aceast peisaj, Oana Schmidt Haineala n-a avut din start nici o sansa, fiind vazuta drept un procuror apropiat de viziunea lui Daniel Morar.
Augustin Lazar (58) nu este, din punctul meu de vedere, o numire pe care presedintele Klaus Iohannis ar trebui sa o accepte. Nu-i face bine nici lui, nici macar sefei DNA, pentru ca totul arata ca o afacere de familie, ca o rasplata pentru servicii mai vechi (chiar daca acest lucru nu este adevarat) si un regres profesional. Aceasta este imaginea pe care propunerea de procuror general o va imprima opiniei publice.
Cred ca putem ridica cu totii pretentii mai mari de la functiile de procurori sefi, avand in vedere ca vorbim de pozitii cheie care pot influenta enorm un sistem de la care publicul are asteptari uriase: justitia.