Presa rusă scrie că grupul bancar austriac #Raiffeisen, unul dintre ultimii creditori occidentali care au rămas în Rusia, a anunțat miercuri că va suspenda transferurile de euro către bănci din Rusia și alte câteva țări populare printre călătorii ruși, scrie Moscow Times.

Începând cu 3 iulie, filiala rusă a Raiffeisen va bloca transferurile bancare în euro către mai multe foste republici sovietice, inclusiv Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Armenia, Georgia, Belarus și Moldova.

Transferurile vor fi blocate și în Emiratele Arabe Unite și Iordania.

Raiffeisen Rusia a spus că schimbarea – care afectează atât clienții persoane fizice, cât și clienții corporativi – se datorează „restricțiilor impuse de băncile corespondente”.

Transferurile în euro vor rămâne disponibile pentru transferurile efectuate între clienții Raiffeisen, a adăugat banca.

Sute de mii de cetățeni ruși au fugit în multe dintre țările afectate de ultimele schimbări de când Moscova a lansat invazia Ucrainei.

Un element cheie de salvare pentru economia puternic sancționată a Rusiei, se crede că Raiffeisen procesează aproximativ un sfert din toate transferurile financiare în euro destinate țării, potrivit Reuters.

Anunțul lui Raiffeisen de miercuri a venit la doar o zi după ce a intrat în vigoare un comision de 50% pentru transferurile primite în dolari americani.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a lansat un apel public rar pentru toate băncile rămase din zona euro să părăsească Rusia „de îndată ce pot”.

În luna mai, s-a spus că Raiffeisen se pregătea pentru retragerea afacerii sale din Rusia, după luni de încercări nereușite de a găsi cumpărători. Dar lucrul aceste nu s-a intamplat.

Leave a Reply