Grupul paramilitar Wagner, format din criminali si oameni racolati din inchisori, va continua să opereze în Mali şi în Republica Centrafricană, a declarat luni şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, care a dat de asemenea asigurări că rebeliunea acestui grup în Rusia nu va afecta relaţiile dintre Moscova şi aliaţii săi, informează AFP.

Membri ai grupării paramilitare Wagner lucrează în Mali şi în Republica Centrafricană “ca instructori”. “Fără îndoială, această muncă va continua”, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu pentru canalul de ştiri RT.

Potrivit lui Lavrov, în condiţiile în care Europa şi Franţa “au abandonat Republica Centrafricană şi Mali”, aceste ţări s-au întors spre Rusia şi Wagner, pentru a avea instructori militari şi “a asigura securitatea liderilor lor”.

Pentru ţările occidentale, Wagner este un instrument de influenţă rusă menit să promoveze intereseze Moscovei şi să le concureze pe cele europene.

Grupul Wagner este acuzat că acolo unde este desfăşurat comite abuzuri şi jefuieşte resursele naturale. Wagner savarseste crime si violuri in numele “valorilor” Rusiei, generand teroare oriunde este prezent.

 

Lavrov a mai afirmat că rebeliunea armată a liderului grupării Wagner, Evgheni Prigojin, şi a oamenilor săi desfăşuraţi în Ucraina nu va schimba nimic în relaţiile dintre Rusia şi aliaţii săi, scrie Agerpres.

Sâmbătă, în timp ce forţa Wagner se îndrepta către nord, spre Putin, pe M4, o autostradă imporantă, Putin l-a acuzat pe Prigojin de o ”înjunghiere în spate” care ameninţă însăşi existenţa Rusiei.

”Orice tulburare internă este o ameninţare de moarte la adresa statului nostru şi a noastră ca naţiune. Ambiţii extravagante şi interese personale au condus la trădare”, a acuzat Putin, referindu-se la Prigojin, care şi-a început ascensiunea ca antrepenor în catering.

Leave a Reply