Monday, January 6, 2025
3.9 C
Bucharest

Raritate : mic mafiot basist retinut de DNA

Procurorii DNA anunţă, vineri, că au dispus reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15 septembrie, a doi foşti şefi ai Loteriei Române, Gheorghe Benea, fost director general şi Ovidiu Rîpanu, fost şef Serviciu Achiziţii, pentru luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani. Alte două persoane sunt cercetate sub control judiciar în acest dosar, care vizează un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, în valoare de peste 13 milioane de lei, pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române, scrie news.ro.

Potrivit DNA, Gheorghe Benea a fost reţinut pentru  luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, fapte comise în perioada în care era director general al Compania Naţională Loteria Română (CNLR), în timp ce Ovidiu Rîpanu, şef Serviciu Achiziţii la Loteria Română, a fost reţinut sub acuzaţiile de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi
spălare de bani în formă continuată.

De asemenea, a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 15 septembrie, în cazul a două persoane – Cornelia Olaru, referent în cadrul CNLR – Serviciului Achiziţii şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor, acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi luare de mită şi Iulian Cătălin Niculae, asociat şi administrator de drept al unei firme, acuzat de complicitate la spălare de bani în formă continuată.

În acelaşi dosar se fac cercetări şi în cazul altor persoane, care au calitatea de suspecţi, respectiv: Remus Leonard Lăzăreanu, director executiv al CNLR, la data comiterii faptei, pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, Dan Gheorghiu, şef Birou Transport în cadrul CNLR, acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, Nicolae Virgil Sorescu, administrator al unei societăţi comerciale cu activitate de comercializare autovehicule, suepectat de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani în formă continuată. De asemenea, în acest dosar sunt urmărite penal alte trei persoane – Constantin Brăduţ Răducanu, administrator de firmă, pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, Alexandra Laura Benea, fiica fostului director al Loteriei, suspectată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani şi Marius Bran, asociat şi administrator de drept al unei firme, suspectat de complicitate la spălare de bani.

Conform procurorilor DNA, în 17 mai 2010, conducerea Companiei Naţionale Loteria Română a atribuit unei societăţi comerciale cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare a 182 de autovehicule în sistem buy-back, în valoare de 13.386.378,73 lei, pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române.

Contractul a fost iniţiat, fundamentat şi atribuit cu încălcarea prevederilor legale, prin licitaţie trucată,  pentru a favoriza respectiva societate comercială care a vândut, astfel, Loteriei Române autovehicule la un preţ substanţial mai mare decât preţul pieţei.

De exemplu, Gheorghe Benea, Ovidiu Rîpanu şi Remus Lăzăreanu au iniţiat procedura de achiziţie fără a estima valoarea contractului de achiziţie pe baza unor calcule care să aibă în vedere toate sumele plătibile şi nu a fost întocmit un studiu de piaţă pentru determinarea valorii estimate a autovehiculelor achiziţionate, mai spun procurorii. Aceştia mai arată că nu a fost determinată nici valoarea estimată a parcului auto vechi al Loteriei, care urma să fie predat în sistem buy-back, iar compania nu a luat în calcul pentru determinarea valorii estimate a achiziţiei cheltuielile suplimentare – RCA, Casco, mentenanţă – prevăzute în documente.

De asemenea, au fost preluate de la Nicolae Sorescu, reprezentantul dealerului auto, specificaţiile tehnice ale autoturismelor comercializate de această societate comercială – date care ulterior au fost introduse în caietul de sarcini, iar în fişa de date a achiziţiei s-a impus introducerea unor condiţii restrictive de participare, în scopul eliminării concurenţei.

Prin iniţierea, atribuirea şi derularea acestui contract a fost creat Loteriei Române un prejudiciu estimat la valoarea de 2.314.707 de lei.

Procurorii DNA mai spun că, în schimbul atribuirii contractului de schimbare a parcului auto al Loteriei Române, persoane din conducerea companiei au primit sume de bani şi diverse bunuri. Astfel, în calitate de şef Serviciu Achiziţii în cadrul C.N.L.R. şi în calitate membru în comisia de evaluare a ofertelor, Ovidiu Rîpanu a pretins, la sfârşitul anului 2009 şi începutul anului 2010, pentru sine şi pentru alţii suma de 1.500.000 lei, patru autovehicule noi, respectiv un autovehicul Cadillac, un autovehicul Hummer, un autovehicul Opel şi un autovehiculului BMW, precum şi 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy back.

Procurorii arată că Ovidiu Rîpanu a primit suma totală de 1.081.061,96 lei, în perioada iulie-septembrie 2010 (bani remişi din conturile societăţii administrate de Sorescu Nicolae Virgil în contul unei firme aparţinând lui Rîpanu Ovidiu), patru autovehicule noi, respectiv un autovehicul  Cadillac în valoare de 160.682,99 lei, un autovehicul Hummer în valoare de 139.364,72 lei, un autovehicul Opel în valoare de 59.380,80 lei şi un autovehiculului BMW în valoare de 139.230 lei. Totodată, el a primit şi autovehicule second hand în valoare de 1.179.029,68 lei, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011.

Din cele patru autovehicule preluate de Ovidiu Rîpanu, în cursul lunii iulie 2010, Gheorghe Benea, director general al Loteriei, a primit, prin intermediul fiicei sale, Laura Benea, şi pentru aceasta, autovehicul BMW în valoare de 139.230 lei. De asemenea, din cele patru maşini preluate de Rîpanu, Cornelia Olaru, referent în cadrul C.N.L.R. şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor, a primit, în cursul lunii septembrie 2010, un autovehicul Opel în valoare de 59.380,80 lei, pe care l-a înmatriculat pe numele unei persoane din familie. Anterior, aceasta acceptase promisiunea de a primi acest bun în schimbul consemnării unor date nereale în documentaţia legată de licitaţie.

“Pentru a ascunde adevărata provenienţă a bunurilor/banilor ce fac obiectul infracţiunii de luare de mită, inculpatul Rîpanu Ovidiu, folosindu-se de două firme pe care le controla prin intermediul suspecţilor Niculae Iulian Cătălin şi Bran Marius, a preconstituit relaţii comerciale nereale, vizând prestării de servicii fictive. În acest sens, Rîpanu Ovidiu în înţelegere Sorescu Nicolae Virgil, a creat în sarcina societăţii administrate de ultimul menţionat, beneficiară a contractului cu loteria, o ”datorie” fictivă, prin întocmirea unor contracte care atestau operaţiuni nereale (efectuarea unor servicii IT care nu s-au executat). Astfel, s-a creat aparenţa că banii nu ar fi fost primiţi drept mită, ci în contul unor servicii IT, neprestate în realitate”, arată procurorii anticorupţie.

Conform acestora, în acelaşi mod s-a procedat şi cu mascarea mitei constând în cele patru autovehicule. Iniţial, o sumă echivalentă cu valoarea acestora a fost transferată în conturile dealerului auto, însă, după câteva zile, suma a fost restituită sub pretextul achitării unor servicii IT neefectuate.

În paralel, după preluarea autovehiculelor învechite de la Loteria Română (în baza contractului de buy-back), societatea dealer auto a emis către una din firmele controlate de Ovidiu Rîpanu un număr de 182 de facturi fiscale (câte una pentru fiecare autovehicul primit de la C.N.L.R. în sistem buy back), în valoare de 1.212.935 lei. Cu toate acestea, firma controlată de Rîpanu a achitat doar suma de 33.905 lei.

“Aşadar, conform înţelegerii, Sorescu Nicolae Virgil i-a remis lui Rîpanu Ovidiu, la o suma simbolică, şi autovehiculele second-hand preluate în baza contractului buy-back. Apoi, a fost inventat un sistem de stingere a datoriei cu care firma lui Rîpanu Ovidiu figura în evidenţele contabile ale dealerului auto”, adaugă DNA.

Gheorghe Benea şi Ovidiu Rîpanu Ovidiu urmează să fie duşi, vineri, la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Gheorghe Benea şi Ovidiu Rîpanu Ovidiu au mai fost trimişi în judecată într-o altă cauză, în calitate de persoane cu funcţii de conducere în cadrul C.N. Loteria Română.

Gheorghe Benea a fost director al Loteriei Române în perioada 2009 -2012.

NEPOTISM SI PEDELIZARE IN CURTEA LUI TEODOR BACONSCHI UPDATE: ARC cere explicatii oficiale ministrului de Externe

Hot this week

Macron despre anularea prezidenţialelor în România

Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit, luni, despre pericolul...

Dezastru de imagine : liderii PSD recunosc că au votat un politician anti UE și anti NATO la prezidențiale

Dezastru de imagine pentru pesediști : recunosc că au...

În topul NATO : România, 2,29% din PIB cheltuiţi pentru apărare în 2024

Potrivit unor surse militare autorizate, Ministerul Apărării Naţionale a...

Newsweek : Putin l-a otrăvit pe Bashar al-Assad

Un cont de Telegram din Rusia a susținut că...

Topics

Macron despre anularea prezidenţialelor în România

Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit, luni, despre pericolul...

În topul NATO : România, 2,29% din PIB cheltuiţi pentru apărare în 2024

Potrivit unor surse militare autorizate, Ministerul Apărării Naţionale a...

Newsweek : Putin l-a otrăvit pe Bashar al-Assad

Un cont de Telegram din Rusia a susținut că...

Câte pensii de serviciu sunt în România şi care e valoarea lor

11.688 de pensii de serviciu în România la 1...

Ce a pățit un bărbat în vârstă în urma unei căderi

Ce a pățit un bărbat în vârstă în urma...

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img