Alegerile de duminica sunt despre nivelul de participare. Si capacitatea partidelor de a-si mobiliza propriul electorat. Pare ca tot timpul a fost asa, dar acum e mai important ca oricand.

De ce?

Pentru ca multe sondaje arata o lupta foarte stransa in Bucuresti si marile orase.

PNL si PSD sunt la scoruri destul de apropiate procentual. PNL putin peste 30%, PSD putin sub 30%. Dar cand vine vorba de jocuri locale, PSD are o experienta solida. E adevarat ca liberalii vin si ei tare pe turnanta, cu aceleasi metode, mai mult sau mai putin ortodoxe.

PSD are 1700 de primari, PNL 1100 de primari. USR Plus vrea sa confirme intentiile de vot destul de bune din ultimii 4 ani.

Chiar daca numele candidatilor sunt destul de grele, notorietatea lor n-a generat o departajare clara. E insuficient sa votezi o vedeta mediatica a politicii. Trebuie pur si simplu sa gasesti mecanismele de a scoate oamenii la vot.

Absenteismului cronic din ultimii 20 de ani i se adauga azi teama de infectare cu noul coronavirus.

Au gasit PSD, PNL si USR Plus cele mai bune mecanisme pentru a determina o participare masiva la vot a propriilor votanti?

Daca vom avea o participare de 30%, va fi un rezultat.

Daca vom avea 40%, se joaca la mustata multe candidaturi.

Daca va fi 50%, vor fi rezultate radical diferite generate de participarea de 30%.

Mai e putin. Acum sa-i vedem pe marii ganditori politici : balansand intre metodele rurale de mobilizare cu smecheriile vechi si retelele online, ce pot juca un rol major.

Hai, sa vedem ce va poate pielea.

1 COMMENT

Leave a Reply