Rusia implica militar o alta tara in razboiul din Ucraina.

Iranul a trimis personal militar pe teritoriul ocupat de Rusia în interiorul Crimeei pentru a instrui și consilia armata rusă cu privire la utilizarea dronelor construite de Iran, pe care Moscova le-a folosit cu efecte devastatoare în războiul său din Ucraina, potrivit a două surse familiare cu serviciile secrete americane, relatează CNN, citat de g4media.ro.

https://edition.cnn.com/2022/10/18/politics/iran-trainers-crimea-drones/index.html

Rusia a lansat multe din ceea ce se crede a fi un depozit de sute de drone de fabricație iraniană din Crimeea, într-un val de atacuri care a vizat orașele ucrainene și infrastructura energetică în număr tot mai mare în ultimele săptămâni. Dronele au fost văzute ca un semnal al apropierii tot mai mari dintre Teheran și Moscova.

CNN a contactat misiunea iraniană de la Națiunile Unite pentru comentarii.

Purtătorul de cuvânt adjunct principal al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a declarat marți că „aprofundarea” relațiilor dintre Moscova și Teheran ar trebui să fie văzută ca „o amenințare profundă”.

Daily Mirror a raportat prima dată prezența instructorilor din Iran în Crimeea.

O purtătoare de cuvânt a UE a anunţat miercuri că blocul comunitar a adunat “dovezi” pentru a demonstra că dronele folosite de Rusia împotriva Ucrainei au fost furnizate de Iran şi pregăteşte sancţiuni împotriva Teheranului, relatează AFP şi dpa.

“Acum că am strâns suficiente probe, lucrăm la un răspuns european clar, rapid şi ferm””, a asigurat Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

O listă de sancţiuni le-a fost remisă statelor membre, o decizie fiind aşteptată “în cursul săptămânii”, au menţionat surse diplomatice.

Miniştrii de externe ai UE au discutat deja luni cu omologul lor ucrainean Dmitro Kuleba despre sancţionarea Iranului pentru livrarea de drone Rusiei, Borrell afirmând atunci că este nevoie de “dovezi concrete”, după ce Iranul a negat că ar fi implicat în astfel de livrări.

Forţele aeriene ucrainene au afirmat în ce le priveşte miercuri că au distrus nu mai puţin de 223 de drone iraniene de la începutul lui septembrie.

“De la prima doborâre a unei drone kamikaze Shahed 136 de fabricaţie iraniană pe teritoriul ucrainean, pe 13 septembrie, la Kupiansk, apărarea antiaeriană şi alte componente ale forţelor de apărare au distrus 223 de drone de acest tip”, se arată într-o postare a forţelor aeriene pe Telegram, scrie Agerpres.

Leave a Reply