Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că USR a alocat “zeci de milioane de euro” din împrumuturile acordate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru servicii de consultanţă.

“Consultanţă pe zeci de mii de euro! Asta îi defineşte pe aceşti umflaţi pe bani publici de la USR! După ce au aruncat România în haos cu liberalizarea energiei, nu au nicio jenă acum să îi pună pe românii sărăciţi să le plătească consultanţă de 44.000 de euro pe lună! Zeci de milioane de euro din împrumuturile luate prin PNRR – mai exact din banii ce vor fi plătiţi de români, cu dobânzile aferente – au fost ‘alocate’ de userişti pentru servicii de consultanţă. Fără transparenţă, fără niciun criteriu, fără nicio fundamentare”, a scris Ciolacu, pe Facebook.

El a adăugat că acum se poate înţelege de ce aceia care “propovăduiau ‘Fără hoţie în funcţii publice’ s-au opus din toate puterile optimizării PNRR, solicitate de PSD”.

“Transparenţa clamată atât de mult de aceiaşi preacuraţi userişti i-ar lăsa ca înainte de a ajunge accidental la guvernarea ţării: fără locuri de muncă, fără venituri, şomeri pe banii celor pe care tocmai i-au împovărat cu toată ‘consultanţa’ lor”, a afirmat Ciolacu, citat de Agerpres.

Coordonatorul de politici publice al USR, Cristian Ghinea, susţine că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, “vrea să scape de construcţia de spitale prin PNRR”, deşi are la dispoziţie 1,7 miliarde de euro în acest scop.

“V-am spus (…) povestea ANDIS – agenţia pentru investiţii în sănătate. Ar trebui să înlocuiască două direcţii din minister care au ratat construcţia de spitale. Are fonduri din PNRR să funcţioneze, să ia oameni să facă treaba – ce numeşte PSD ‘consultanţă’, că ei nu ştiu cu munca. (…) ANDIS a fost soluţia la întrebarea Comisiei: bine, vă dăm 1,7 miliarde să faceţi spitale, dar cine le face? Evident, directorimea din Ministerul Sănătăţii este isterizată. Se face ANDIS, se face un concurs de selecţie pentru manageri (da, e şi asta în PNRR). Suferă directorii că rămân fără fotoliu. Soluţia lor? Rafila a informat Comisia Europeană că nu vrea ANDIS la Ministerul Sănătăţii, ci vrea să fie mutat la Secretariatul General al Guvernului”, a scris Ghinea, joi, pe Facebook.

El afirmă că acest lucru înseamnă o modificare în PNRR care “s-ar putea să ne coste”.

“E o modificare a PNRR, nu asta ne-a cerut Comisia, ba dimpotrivă. S-ar putea să ne coste. Spitalele. 25. Repet: ministrul Sănătăţii, care are 1,7 miliarde euro pentru spitale şi agenţia la cheie, vrea să scape de ea. Ministrul Sănătăţii nu vrea sa se ocupe de construcţia de spitale”, a adăugat Cristian Ghinea.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a criticat, joi, într-o conferință de presă, lipsa de transparență a foștilor miniștri USR în privința PNRR, numindu-i „făuritori de consultanță”, pe bani din credite, care vor trebui rambursați de România.

„Eu am lansat acest subiect în dezbatere publică pentru că e un subiect important, pentru ca oamenii din această țară să știe care e situația de a îmbunătăți condițiile medicale din bani care sunt parțial nerambursabili și parțial rambursabili”, a spus Alexandru Rafila, precizând că el nu a pronunțat niciun nume și nu a adus nicio acuză nimănui, dar au existat niște reacții virulente.

Când am venit în Ministerul Sănătății, acest PNRR din punct de vedere al detaliilor tehnice nu exista. Domnul ministru Cseke nu l-a găsit decât cu foarte mare dificultate și a reușit să-l obțină de la MIPE sub forma unui stick”, a spus Rafila.

Acesta a precizat că a consultat cele 22 de structuri ale Ministerului Sănătății, care vor trebui să implementeze programul și niciuna n-a fost consultată sau nu a participat la realizarea acestui program. „A fost un program nu secret, dar necunoscut în Ministerul Sănătății. Acest program a fost lucrat probabil de puține persoane, poate și din afara Ministerului Sănătății”, a adăugat el.

Alexandru Rafila a subliniat că problema legată de consultanță este serioasă, pentru că viitoarea agenție pentru investiții în sănătate – ANDIS – nu face consultanță pentru cele 25 de spitale din PNRR, ci se ocupă de cele trei spitale regionale (Iași, Cluj, Craiova), care sunt finanțate din alți bani, nu din PNRR și încă trei spitale care să fie de interes național. Celelalte spitale trebuie făcute de agențiile de dezvoltare regională.

Mie mi-e foarte greu să cred că este un lucru în regulă în care 72 sau 75 de angajați de la ANDIS, plătiți cu salariile din România, cu 1.000 de euro pe lună sunt consultați sau consiliați sau cum vreți dumneavoastră de persoane care îi învață cu 2.000 de euro pe zi și nu-i învață o singură zi, îi învață foarte multe sute și mii de zile. Dacă vrei să faci funcțională o astfel de agenție, trebuie să îți aduci oamenii cei mai buni și oamenii cei mai buni ți-i aduci și ți-i fidelizezi dacă găsești și un mecanism încât oamenii aceștia să fie plătiți conform responsabilităților pe care le au. Dar nu se poate ca oamenii ăștia să aibă toate responsabilitățile, cum are și Ministerul Sănătății în momentul de față toate responsabilitățile, și alții să vină și să te consilieze și aibă o responsabilitate limitată și să fie o discrepanță așa de mare între veniturile angajaților în sistem public… Și nu este o pledoarie pentru mărirea veniturilor, dar e pe undeva imoral și neetic ca acești oameni să lucreze într-un mediu în care vin cohorte de consultanți… Poate e nevoie de ei, n-am zis că nu e nevoie de ei, dar trebuie să vedem cum s-a gândit, care au fost motivațiile. Cine ne spune lucrul ăsta? Ați auzit în afară de niște lozinci, niște invective, o detaliere a modului cum au fost gândite lucrurile astea?”, a subliniat ministrul Sănătății.

Rafila a spus că PNRR „este șansa sistemului de sănătate din România dacă facem unități spitalicești de care avem nevoie”. „Nu contează numai faptul că am studiu de fezabilitate, mă interesează ca acea investiție să răspundă unei nevoi de sănătate cu oameni calificați. A doua condiție e ca lucrul acesta să se facă transparent și cu cele mai mici costuri posibile, nu cu cele mai mari”, a adăugat ministrul.

Acesta a precizat că banii pentru consultanță trebuie rambursați.

Nu sunt bani gratuiți, sunt bani pe care oamenii din această țară trebuie să îi dea înapoi, sunt credite. E vorba de consultanță pe credit. Ei sunt făuritorii de consultanță. De la un magician care a trăit 4 ani de zile fără să aibă venituri declarate, au devenit făuritori de consultanță. Asta am avut în guvernul României în anul 2021”, a mai afirmat Rafila.

Alexandru Rafila a susținut că, în afară de miniștrii Sănătății, la PNRR a mai lucrat „o doamnă secretar de stat care a lucrat la Banca Europeană de Investiții, Andra Migiu, împreună cu câțiva colaboratori foarte apropiați, personali, nu angajații obișnuiți ai ministerului, după care dânsa s-a întors la BEI”.

Ministrul Sănătății a precizat că „nu există niciun fel de întârziere la PNRR”, scrie g4media.ro

 

1 COMMENT

  1. Chiar credeti ca ii pasa lui ciolancu de romani si Romania? Istoriceste vorbind si statistic nu imi amintesc cazuri in care sa fi platit banditii datoriile. Tot romanii au platit si inainte de 89 si dupa.Ce ii pere lui rau este ca astia au fost asa de nesimtiti incat nu au lasat nimic pentru noua gasca aliata. Sa reciteasca presa dupa 89 si sa vada tunurile si consultantele din propria ograda. Nu imi amintesc sa existe in calendar Sf. PSD sau Sf. PNL.Exista doar legi care sa le apere hotiile. Unele avand chiar denumiri gen aici sunt banii dumneavoastra sa traiti binee. dezvoltare durabila.romania curata. luvrul binee facut…..eterna si fascinanta Romanie Are inceput de uitare domnul asta.

Leave a Reply