Rusia cere oprirea extinderii NATO şi vrea mecanisme privind transparenţa militară. Moscova vrea ca NATO să regtragă trupele și armamentul din Europa Centrală, de Est și din Țările Baltice.

Rusia a transmis Statelor Unite răspunsul privind garanţiile de securitate, exprimând nemulţumire faţă de propunerile Washingtonului şi insistând pentru oprirea extinderii NATO şi pentru stabilirea unor măsuri de control al armamentului.

Rusia cere Ucrainei să implementeze acordurile de la Minsk, vrea Occidentul să oprească livrarea de arme către Ucraina, să retragă ceea ce a fost deja livrat, să recheme toți instructorii și consilierii din Ucraina, iar exercițiile comune NATO cu Ucraina să fie oprite.

Rusia cere retragerea tuturor trupelor și armelor americane din Europa Centrală, de Est și din țările baltice. Rusia așteaptă propuneri privind neextinderea NATO. Rusia subliniază că întrebările privind controlul armelor nu pot fi luate în considerare separat de alte puncte.

Rusia a subliniat că se opune “Declaraţiei Summitului NATO de la Bucureşti” (2008), prin care Alianţa Nord-Atlantică oferea perspective privind admiterea Ucrainei şi Georgiei. Moscova reafirmă că se opune instalării de baze militare pe teritoriile fostelor state sovietice care nu sunt membre NATO, contestând şi instalarea de sisteme militare, inclusiv de atac, în ţări care au devenit membre NATO după anul 1997.

În “Declaraţia Summitului de la Bucureşti” (2008), Alianţa Nord-Atlantică saluta “aspiraţiile euro-atlantice ale Ucrainei şi Georgiei în sensul de a deveni membre NATO”. “Am stabilit astăzi că aceste ţări vor deveni membre NATO. Ambele ţări au avut contribuţii valoroase pentru operaţiunile Alianţei”, arăta “Declaraţia Summitului de la Bucureşti”, fără însă a fixa un termen pentru admiterea Ucrainei şi Georgiei.

#Rusia, #agresiune, #NATO, #securitate, #SUA

Leave a Reply