Armata franceză a început marţi, la Mourmelon-le-Grand (nord-est), încărcarea pe trenuri internaţionale a 13 tancuri Leclerc care vor ajunge la baza militară Cincu din România pentru a întări flancul estic al NATO, relatează AFP.

Această încărcare este ‘ultima etapă dintr-o operaţiune logistică complexă, ce a constat în transportul pe cale rutieră şi pe cale ferată a unui batalion blindat spre România’, a declarat pentru AFP colonelul Samuel (identificat doar cu prenumele, armata franceză interzicând publicarea numelor de familie ale membrilor săi – n.red.), responsabilul cu logistica la comandamentul Terre Europe-Continentale din Lille (nord).

Peut être une image de plein air

Obiectivul este întărirea misiunii sub comandament francez lansate la 28 februarie ca reacţie la ofensiva rusă în Ucraina.

Cele 13 tancuri şi ‘două echipamente de depanare din aceeaşi gamă’ – cântărind fiecare, împreună cu camionul lor remorcă blindat, în jur de 100 tone – vor parcurge ‘puţin peste 2.000 km’, adică ‘o săptămână de traseu, pe calea ferată, prin cinci ţări diferite ale Europei’, a detaliat el.

‘Sunt maşini de luptă puternice, dar (…) poziţionate într-o postură defensivă’, a precizat ofiţerul francez.

Primele convoaie, transportând vehicule blindate de luptă de infanterie (VBCI), au plecat la 18 octombrie de la baza militară din Mourmelon-le-Grand.

Peut être une image de plein air

În total, ‘suntem pe cale să transportăm de ordinul a 150 vehicule de luptă, împreună cu tot mediul lor’, adică ‘armamente, muniţii şi echipamente’, ceea ce ‘arată locul Franţei alături de aliaţii săi din NATO’ în estul Europei, a afirmat colonelul Samuel.

Întrebat despre informaţiile din cotidianul Le Monde potrivit cărora Germania ar fi refuzat transportul acestor tancuri pe cale rutieră, obligând Franţa să închirieze trenuri, colonelul a răspuns că, ‘de la început’, armata ‘prevăzuse să utilizeze calea ferată şi calea rutieră’.

Peut être une image de 2 personnes, personnes debout, uniforme militaire et plein air

‘Opţiunea căii ferate a fost cea care a fost reţinută pentru a răspunde normelor tehnice, mai ales ale Germaniei, de greutate pe osie. Manevra logistică globală se face în timpul care a fost prevăzut’, a precizat anterior pentru AFP colonelul Pierre Gaudilliere, purtător de cuvânt al Statului Major al armatei franceze, scrie Agerpres.

În urma articolelor apărute în media, Ambasada Franţei în România şi misiunea AIGLE doresc să facă următoarele precizări:

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, persoane în picioare şi în aer liber
Amintim că decizia de dislocare a trupelor franceze a fost luată foarte rapid. Anunţul preşedintelui Emmanuel Macron a fost făcut pe 25 februarie iar pe 28 februarie, la patru zile de la invazia rusă în Ucraina, Franţa a desfăşurat batalionul ‘Spearhead’ al Forţei de Reacţie Rapidă a NATO, în cadrul misiunii AIGLE.

Format din 500 de militari, batalionul a fost iniţial dislocat la baza “Mihail Kogălniceanu”, situată la Constanţa, la aproximativ o sută de kilometri de graniţa cu Ucraina. Totuşi, în scurt timp, baza de la Cincu s-a impus ca soluţia care oferea cele mai multe garanţii pentru menţinerea unei prezenţe militare NATO pe termen lung.

Pe 2 mai 2022, detaşamentul de geniu a început lucrările de dezvoltare a bazei de la Cincu, astfel încât să poată găzdui între 800 şi 1.000 de militari până la finalul anului.

Construcţia noilor instalaţii şi infrastructuri NATO în această bază a impus condiţii de viaţă rudimentare militarilor francezi, însă aceste lucrări sunt în curs de finalizare. Dificultăţile de la începutul misiunii au fost depăşite în prezent, iar condiţiile de viaţă ale soldaţilor francezi de la baza militară Cincu au evoluat pozitiv în aceste şase luni.

Niciun fel de plângere formală privind condiţiile de viaţă din baza Cincu nu a fost formulată de militarii francezi până la această dată.

Franţa a asumat responsabilităţile privind camparea, alimentaţia militarilor şi alte servicii la baza din Cincu, conform procedurilor aliate, iar România, în calitate de ţară gazdă, a pus la dispoziţie toate elementele solicitate de partea franceză.

De la instalarea misiunii AIGLE în România, presa a fost mereu invitată să facă reportaje în această bază, în cadrul evenimentelor de tip “media day” sau individual, iar comunicarea a fost în permanenţă deschisă.

Leave a Reply