Finalizarea în bune condiţii a votului din diaspora este o dovadă “grăitoare” a faptului că un exerciţiu civic de o asemenea amploare reuşeşte doar prin conjugarea eforturilor autorităţilor, cetăţenilor şi societăţii civile, arată un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit sursei citate, imediat după încheierea procesului de vot în străinătate, ministrul Afacerilor Externe a solicitat misiunilor diplomatice o evaluare a modului în care s-a desfăşurat procesul electoral pe ansamblu şi identificarea aspectelor ce ar putea fi îmbunătăţite în perspectiva viitoarelor alegeri.

“Analiza rezultată va fi transmisă instituţiilor cu atribuţii în domeniul electoral, în scopul asigurării în continuare a celor mai bune condiţii de vot pentru cetăţenii români din străinătate la scrutinele viitoare”, precizează MAE.

Procesul de votare în străinătate pentru alegerea preşedintelui României s-a încheiat la 7,00, ora României, în condiţii normale, fără incidente care să afecteze desfăşurarea acestuia, informează MAE.

“Organizarea în bune condiţii a acestui proces electoral în afara ţării a fost rezultatul unor eforturi umane şi logistice fără precedent, atât la nivelul misiunilor diplomatice şi consulare ale României în străinătate, cât şi la nivelul Centralei MAE, fiind organizate, în premieră, 835 de secţii de votare, procesul de vot în străinătate derulându-se, tot pentru prima dată, pe durata a trei zile”, punctează ministerul.

Pentru a gestiona în mod corespunzător acest efort, peste 85% din personalul MAE, mai ales cel din cadrul misiunilor diplomatice, consulare şi al altor reprezentanţe în exterior ale României, a fost implicat în organizarea procesului de votare, atât în pregătirea, cât şi în desfăşurarea alegerilor prezidenţiale pe durata celor trei zile aferente fiecărui tur de scrutin, indică sursa citată.

Conform MAE, toate aceste eforturi au facilitat stabilirea unui record în ceea ce priveşte numărul cetăţenilor români care au votat la secţii în străinătate, respectiv 926.574. Lor li s-au adăugat 17.503 români care au votat prin corespondenţă, scrie Antena3.ro

6 COMMENTS

 1. Da, acum avem și cetățeni de rang înalt. Noi restul nu merităm să votăm trei zile și prin corespondență, suntem cetățeni inferiori. Dacă situația era invers, și diaspora vota împotriva FSN (aripa PDL) aveam până azi mii de plângeri la CCR, strigăte, circ, urlete și vaiete, hahahahaha.

  Marea majoritate din diaspora trăiește în țări cu democrație consolidată, ei ar trebui să fie primii care trimit sesizări, primii care să ceară tratamentul egal în fața legii pentru toți cetățenii. Dar cine mai are timp să observe detaliile, las’ că-i bine și așa.

 2. Doar la DIGI24 si la EuropaFM am vazut povestile minunate de intrajutorare romaneasca din diaspora. Voluntari care duceau la sectiile de vot diasporeni care nu aveau posibilitatea de a vota din cauza distantelor mari dintre sectii. Iti venea sa plangi cand ai vazut romanismul si patriotismul din diaspora. La antena3 niciodata nu ati vorbit frumos despre eforturile uriase facut de voluntari. Doar pe dumneavoastra v-am auzit amintind in treacat de dispora, ieri. Pentru asta va stimez pentru ca in sfarsit cat de cat intoarceti placa la antena3 de a place fiecare alegator indiferent de orientarea politica si ati recunoscut intr-un articol ca politica antenei3 ar trebui schimbata !

  • A fost nevoie de voluntari pentru a transporta oameni la vot? Doamne ferește, așa ceva… Trebuie neaparat modificată legea, din nou, Guvernul trebuie să asigure transportul tuturor cetățenilor din diaspora dinspre domiciliu spre secția de vot și retur. Incredibil, cum se poate accepta existența un asemenea vid legislativ în privința asigurării dreptului la transport spre vot? Sunt consternat!!!

   • Tu redus asa cum esti nu ai inteles nimic, exista romani minunati care nu accepta pomana pesedista doar pentru vot. Exista romani minunati care au facut voluntariat fara niciun beneficiu, din dragoste fata de tara, din dragoste pentru democratie din dorinta de a putea vota fiecare daca doreste. Nu au fost intrebati cu cine voteaza acei oameni, au fost dusi la sectia de vot indiferent cu cine au votat! Sper sa dispara cat mai curand postacii partidelor cum sper sa dispara “pesedismul” din gandirea romanesca!

  • Pai…numai in diaspora poti sa votezi 3 zile fara sa ai dosar penal…numai in diaspora poti plimba oamenii cu autobuzul fara sa ai dosar penal…

Leave a Reply