M-au intrebat colegii de la DC News :

https://www.dcnews.ro/iohannis-intrebare-referendum-radu-tudor-ma-ingrijoreaza-o-greseala-majora_644420.html


Ca să citez gluma producătorului de la “Punctul de Întâlnire”: “Altă întrebare!“. Eu am făcut un exerciţiu de imaginaţie, am lansat câteva variante de întrebări în emisiune şi mă îngrijorează faptul că se discută despre referendum, dar nu există, aşa cum spune legea, niciun fel de campanie de informare. Nu avem nici întrebarea lansată public, nici argumente pro şi contra.

În cazul în care aceste elemente lipsesc, în continuare, avem de-a face cu un referendum similar cu alte exerciţii de consultare publică, similare cu cei din anii trecuţi, în care nu s-a respectat legea care prevede clar că trebuie să desfăşori o campanie pro şi contra, nu doar inducând un singur tip de răspuns. Aici este problema mea principală. Cred că, fără să avem întrebarea şi fără să facem campanii de informare în sensul echilibrat, s-ar putea să nu fie decât un nou pretext de bătălie politică şi atât. În mod normal, un referendum ar trebui să fie cea mai populară formă de consultare publică.

Eu cred că, după experienţa anilor trecuţi, ar fi o greşeală majoră ca acest referendum să nu se refere la chestiunea abuzurilor şi, în egală măsură, la controlul politic asupra sistemului de justiţiei, care în timpul regimului Băsescu a dus democraţia la cel mai jos nivel după decembrie 89.

11 COMMENTS

 1. Well, e clar ca referendumul propus de Johannis e un pretext —lamentabil, de altfel—pentru a reîncălzi tema “justițiara” pe care și-a clădit imaginea. Și, iarăși, e foarte clar ca individul habar n-are despre ce vorbește jumătate din timpul pe care îl petrece ținând discursuri “națiunii” deci putem încadra tema referendumului la categoria și “altele”, exact așa cum sugerează dl Tudor; dacă mai punem la socoteala și numărul mare de Inepții emise de susținătorii lui Johannis pe tema “justiției” inutilitatea acțiunii devine și mai evidenta. In fine, calul moare de drum lung și prostul de grija altuia cum se zice in popor pe ambele maluri ale Prutului (am verificat cu un coleg basarabean, proverbul e in uz și la ei) așa ca sa-l lăsam pe Johannis și acoliții sa pună intrebari fără sens și sa ne uitam bine la listele pentru Parlamentul european când ne vom pune ștampila pe ele.

 2. Ce crezi ca o sa-l determine pe iohannis sa se refere la abuzuri?N-a facut-o pana acum si de ce ar face-o acum?In afara de “nu ma intereseaza”n-am vazut nicio grimasa pe fata astuia decat acelasi ranjet stupid!E clar ca e o gaselnita de care se agata altfel pe ce se bazeaza campania lui?Din harneala in harneala pana la victoria finala,dar de un an de cand se screme arata doar obsesii si psihoze!E de rasul curcilor sa vezi ca sica mandolina a reusit sa atraga un rebut,pe imprastiatul de la rtv,care nu e de acord nici macar cu el insusi si dragniea care a convins-o pe dna Carmen Avram sa intre in politica,ei,da,convingere!Miscare abila sau ce?Pus asta in balanta atarna greu,sica sta mereu in corzi incasand scatoalce urland”tradare””demisia””independenta justitiei”si atat,vocabularul fiind limitat!Fiecare pasare pe limba ei piere si e fabulos sa-i vezi pe astia insistand in prostie!II pasa cuiva de plebiscit cu intrebare oligofrena,mie nu,pentru ca oricare ar fi scoasa din putzul gandirii lui iohannis imi trebuie si mie un ragaz de citit,de inteles si de raspuns?!Pe acelasi principiu,al gandirii lente intre doua vacante cu georgeta!Concluzie,”aproapele”referendum va fi un mare fas,rejectat de natiune,popor,ca nici macar nu stie cui naibii se adreseaza!

 3. … simplu, mie imi pare ca din tot acest taraboi, din toata aceasta lupta fara sens dintre onorabilii nostri politicieni, cei mai afectati vom iesi noi, cetatenii.Plec la piata cu 250 de lei si cand ajung acasa nu scot mare lucru din papornita.Cred ca traim prost din toate punctele de vedere, e pacat, nu meritam asta.Nu vad niciun beneficiu pentru noi, vad doar certuri si reprosuri interminabile.Sa inteleg ca politicienii astia se cearta pe buzunarele, viata si sanatatea noastra?

  • Nu stiu ce pui tu in papornita aia,poate finetzuri “de firma”, ori bagi aiureli,dar daca cumperi de mancare cu 250 lei nu cred ca poti sa cari papornita.

 4. ar trebui sa fie foarte simplu!
  romanii sa aleaga, daca vor sa fie condusi de codamnati penal sau nu!
  ca sa stim, daca mai ramanem, intr-o tara care promoveaza hoti, prosti si analfabeti!

  • Lasa ca plecai tu daca erai in stare de ceva,sau te rezolvai pe aici si nu mai dadeai vina pe “conduceri”.Dar,multi ca tine,care cred ca a pleca afara este ca a pleca de la Calafat la Baicoi, au plecat afara ca apoi sa aiba de unde sa se intoarca repejor.

 5. referendum consultativ = pierdere de vreme si risipa de bani

  Ca si alegerile… ma uit la listele maretelor partide si ce vad?
  Tanti gen Suzana Gidea, tanti gen Tanti Leana, agramati si agramate, baieti cu misiune, fete cu misiune, obligatii, oameni loiali sefului, importuri penibile din pseudopresa, latrai, obligatii interne, obligatii externe, diferiti expirati sau obositi, personaje trimise la o pensie linistita, isterici, lingai, persoane trimise la calificare cam cum erau trimisi viitorii activisti-sefi la scoala de partid de la Moscova, suficienti impostori, citiva comici, baieti pusi acolo sa mai scoata voturi de la felurite minoritati, grupuri, secte, triburi, etc
  Ce colectie fabuloasa !
  Oricum asa-zisul parlament european are rol decorativ, consultativ, ca deciziile lui nu sunt obligatorii pentru adevaratii papusari-sefi care conduc Ioropa. Asa ca, afara de un buget personal de 19000 de euro pe luna pentru care nu trebuie sa dea nici o socoteala, nu vad nici o alta miza serioasa pentru distinsii care se vor alege pe acolo.

  Singurele democratii serioase, depline, pe continentul asta, sunt Elvetia si Marea Britanie. Ar mai fi cite ceva si prin Scandinavia, dar cam atit. Restul e butaforie de diferite grade – la noi butaforia atinge 100%.

 6. Domnule Radu Tudor,in afara de intrebarea aia pe care o tot framanta in secret Iohannis pentru referendumul sau si care referendum vrea musai sa se desfasoare simultan cu alegerile europene ,este foarte important daca referendumul are lista de prezenta separata fata de lista pentru alegeri, sau comuna, si cine va hotara acest lucru,pentru ca de aici pot sa apara presiuni pe libertatea alegerilor,deoarece,pe lista comuna ar fi o mizerie,pentru ca apare obligatia de a fi prezenti la referendum si a celor care nu vor sa voteze la referendum,dar vor sa voteze la alegeri,sau viceversa,cea ce va duce la probleme cu cetatenii in sectiile de votare.

Leave a Reply