Thursday, December 19, 2024
3.2 C
Bucharest

Regimul sirian sustinut de Moscova a folosit arme chimice asupra populatiei

Organizaţia Interzicerii Armamentului Chimic (OIAC) acuză vineri Damascul de comiterea unui atac cu clor, soldat cu 43 de morţi la Duma, un oraş situat la nord-est de capitala siriană, în 2018, un incident care a declanşat tensiuni între regimul lui Bashar al-Assad şi Occident, relatează AFP.

Anchetatori ONU arată în acest raport, foarte aşteptat, că ”există motive rezonabile să se creadă” că cel puţin un elicopter aparţinând Forţelor Aeriene siriene au aruncat două butoaie cu acest gaz toxic în oraşul Duma, în apropiere de Damasc, în timpul Războiului Civil.

Damascul şi aliata sa, Moscova, au acuzat că acest atac a fost ”înscenat” de către salvatori – la cererea Statelor Unite, care au lansat atacuri aeriene în Siria câteva zile mai târziu împreună cu Regatul Unit şi Franţa.

Acest dosar a provocat o polemică, după divulgarea unor informaţii potrivit cărora doi foşti angajaţi ai OIAC, cu sediul la Haga, au pus la îndoială concluziile unei anchete anterioare.

Însă OIAC a subliniat că anchetele sale au ”examinat o serie de scenarii pozibile” şi au conchis că ”Forţele Aeriene Arabe siriene sunt autorul acestui atac”.

”Folosirea unor arme chimice la Duma – şi în altă parte – este inacceptabilă şi constituie o încălcare a dreptului internaţional”, denunţă într-un comunicat directorul OIAC, Fernando Arias.

”Lumea cunoaşte deja faptele. Comunităţii internaţionale îi revine sarcina să acţioneze, OIAC şi nu numai”, insistă Arias.

DOI CILINDRI GALBENI

”Cel puţin un elicopter (de tip) Mi-8/17 aparţinând armatei aerului arabe sirieneâ, care au decolat de la baza aeriană Dumayr şi care operau sub controlul Forţelor Tigru, a lansat doi cilindri galbeni, care au atins imobile locuite într-o zonă centrală a oraşului”, se arată în raport.

Un cilindru a lovit un acoperiş, ”s-a spart şi a eliberat raipd un gaz toxic, şi anume clor, cu o concentraţie foarte mare, care s-a dispersat rapid în clădire, omorând 43 de persoane identificate şi afectând alte câteva zeci” de persoane, se arată în raport.

Al doilea cilindru a lovit un apartament, s-a deschis paţial şi a ”început să elibereze lent clor, afectându-i uşor pe cei care au ajuns primii la faţa locului”, se arată în document.

Anchetatorii au analizat eşantioane prelevate la faţa locului, au intervievat supravieţuitori şi au efectuat teste balistice, şi anume ”teste de cădere a unor cilindri”.

Ei au examinat probe video şi forografice, imagini satelitare, scheme informatice şi au solicitat experţi.

ACUZAŢII RUSEŞTI

Duma se afla la momentul incidentului sub controlul unor rebeli. Incidentul a avut loc în timpul unei ofensive majore a forţelor guvernamentale siriene în vederea recuceririi oraşului, situat în apropierea capitalei.

Salvatori au declarat, la acea vreme, că au îngrijit persoane care sufereau de probleme respiratorii, care făceau spumă la gură şi prezentau şi alte simptome.

Damascul şi aliata sa, Moscova, au negat în mai multe rânduri că a avut loc vreun atac la Duma şi au avansat o serie de teorii alternative.

Ele i-au acuzat pe rebeli şi pe salvatori de ”regizarea” atacului şi de faptul că au adus cadavre la faţa locului.

Ele au susţinut că a fost atinsă o uzină islamistă de armament chimic.

Însă anchetatorii OIAC au subliniat că nu există nicio probă care să susţină aceste acuzaţii.

Echipa OIAC ”a examinat meticulos pistele de anchetă şi scenariile sugerate de către autorităţile siriene şi alte state parte (ale OIAC), însă nu a putut să obţină informaţii concrete în sprijinul acestora”, anunţă organismul.

OIAC îşi exprimă ”regretul” faţă de faptul că Siria a refuzat să-i permită accesul la faţa locului pentru a ancheta, în pofida multor cereri şi obligaţiei Damascului, în virtutea Convenţiei armelor chimice.

Autorii raportului resping totodată acuzaţii ale unor foşti anchetatori, potrivit cărora OIAC a modificat concluziile iniţiale ale unei anchete din 2018 cu scopul de a face proba unui atac chimic mai concludentă.

Siria neagă faptul că foloseşte armament chimic şi dă asigurări că şi-a predat stocurile în cadrul unui acord din 2013, în urma unui presupus atac cu gaz sarin, soldat cu 1.400 de morţi, la periferia Damascului, în Ghouta, scrie news.ro

Hot this week

Ponta la Trump. Georgescu pe tobogan

Dan Andronic, director www.evz.ro, pe Facebook : Primul politician român...

Decizie CJUE crucială şi pentru România : partidele şi personajele extremiste pro-ruse pot fi interzise

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a respins cererile...

Lasconi şi USR aruncă în aer coaliţia pro-europeană

USR aruncă în aer coaliţia pro-europeană. Elena Lasconi a declarat...

De ce sancţionează UE abia acum extrem de periculoasa unitate 29155 a GRU?

Una din cele mai mari ameninţări asupra spaţiului democratic...

Topics

Ponta la Trump. Georgescu pe tobogan

Dan Andronic, director www.evz.ro, pe Facebook : Primul politician român...

Lasconi şi USR aruncă în aer coaliţia pro-europeană

USR aruncă în aer coaliţia pro-europeană. Elena Lasconi a declarat...

De ce sancţionează UE abia acum extrem de periculoasa unitate 29155 a GRU?

Una din cele mai mari ameninţări asupra spaţiului democratic...

Preşedintele Iohannis n-a găsit 15 minute pentru ceremonia decorării Ambasadorului SUA. A făcut-o MAE

În preajma Zilei Naţionale a României, preşedintele Klaus Iohannis...

Georgescu amenință judecători cu „ani grei de închisoare”

Călin Georgescu îi amenință pe judecătorii Curții Constituționale cu...

Senatori SUA : Putin a lansat un atac asupra României

Conducerea Comisiei de Politică a Senatului SUA, formată din...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img