Am apucat sa citesc pe indelete abia azi stirea Mediafax ce relata vizita primului ministru Victor Ponta, sambata, la Craiova. Ca sa fiu sincer, am fost neplacut surprins de afirmatiile premierului.
Primul pasaj : Premierul Victor Ponta a făcut aceste declaraţii sâmbătă după-amiază, la Fabrica de Avioane din Craiova, unde le-a spus reprezentanţilor uzinei că, “deşi ne paşte un război”, vestea bună pentru ei este că vor avea comenzi.
Afirmatia : “ne paste un razboi” este mai mult decit nefericita. E o expresie menita sa bage spaima in populatie, care si asa e alertata de cele mai multe ori inutil de elucubratii si diversiuni ce apar pe internet sau in diverse publicatii doritoare de bombe fasaite. Nu stiu daca Victor Ponta e constient de gravitatea afirmatiilor sale, pentru ca au trecut 48 de ore si nu a fost dezmintita afirmatia. Din cite stiu, nu ne paste nici un razboi. Acelasi lucru a fost reafirmat raspicat si de ministrul apararii, Mircea Dusa, chiar ieri.
Fiind vorba de un spatiu aliat din care facem parte, orice informative, analiza, decizie in legatura cu sporirea insecuritatii in zona de est a NATO se comunica la Bruxelles. La Cartierul General. Sau la Mons, la Cartierul Suprem al Fortelor Aliate. Marturisesc faptul ca in calitatea mea de jurnalist specializat in astfel de probleme, monitorizez orice declaratie din aceste surse. Pina acum nimic nu lasa de inteles ca pe vreo tara membra NATO din estul Europei “o paste razboiul”. Nici macar Romania, ce are o frontiera atit de extinsa cu Ucraina. Ar fi extrem de grav sa fie ceva ascuns, vreo informatie exploziva pe care premierul Ponta sa o stie de la serviciile de informatii romanesti in legatura cu vreo dezvoltare iminenta a tensiunii Rusia-Ucraina pe teritoriul Romaniei. Si care nu a fost comunicata la Bruxelles. Nu cred insa in aceasta varianta. Sper doar ca seful Guvernului, nestapinind prea bine subiectul, a scapat o vorba nelalocul ei intr-un mic turneu electoral. Cand insa pomenesti cuvintul razboi cu referire la tara ta intr-un context regional atit de tensionat, spaimele ulterioare vor coplesi ca perceptie posibilele scuze sau rectificari. Care, apropos, n-au aparut nici acum…
Al doilea pasaj : Ponta s-a urcat la manşa unui avion IAR 99 Şoim şi i-a întrebat pe reprezentanţii uzinei ce echipamente militare poate transporta un asemenea aparat, el primind explicaţii de la aceştia cu privire la posibilităţile avionului de a transporta tehnică militară.
Pentru ca va stiu un pasionat de tehnica, ati pilotat si co-pilotat masini de curse si avioane de lupta, trebuie sa va spun ceva important, pe care l-a omis inginerul Zgonea sa vi-l comunice inainte de vizita : IAR 99 Soim este un avion de atrenament si atac usor, nu unul de transport. O astfel de aeronava transporta un pilot si eventual un copilot (daca e cu dubla comanda). Are la bord niste rachete, nu cine stie ce. Altceva nu mai incape in el. Deci nici vorba de “transport tehnica militara”. Poate ati vrut sa spuneti armament, ceea ce e cu totul altceva.
Al treilea pasaj : “Acum vedem că decizia de a intra în NATO, pe care până acum nu am simţit-o ca fiind un beneficiu, de data aceasta se dovedeşte că va fi o decizie corectă, iar România are capacitatea militar şi strategic de a-şi îndeplini toate obligaţiile, în primul rând faţă de populaţie, cât şi către întreaga alianţă şi vine aici şi ca o extensie a responsabilităţii noastre faţă de românii de pe malul celălalt al Prutului”, a adăugat Ponta.
Aici ingrijorarea mea este mai profunda. Cum adica “nu am simtit pina acum intrarea in NATO ca un beneficiu”?!. Inteleg, stimate dle prim ministru, ca nu aveti aplecare asupra temei, dar sunt atatia cunoscuti si apropiati ai dvs care sa va explice uriasele beneficii de securitate, politice si economice ale celor 10 ani impliniti curind de cand suntem in NATO. Din pacate cel care cunoaste cele mai interesante detalii si are o competenta solida este in inchisoare : se numeste Adrian Nastase.
Dar aveti linga dvs oameni priceputi, care au contribuit direct la integrarea Romaniei in NATO si la valorificarea deplina a unui statut de tara aliata, ferita de marile pericole. Este vorba despre Mircea Geoana si Ioan Mircea Pascu, ministrii de externe si aparare in mandatul carora am intrat in Alianta. Mai este si George Maior, ce va poate oferi amanunte spectaculoase de culise despre intalniri si discutii (operatiuni nu, ca sunt secrete….) cu serviciile secrete aliate in lupta impotriva terorismului sau spionajului din Est. Sper ca avind atatia oameni competenti la dispozitie, nu v-ati conturat pozitia dupa discutii cu Ana Birchall…
In fine, pina acum n-au existat motive sa analizez critic declaratii ale premierului Ponta pe subiecte ce le stapinesc mai bine, cele de securitate si aparare. E prima oara cand se intampla si sper sa fie si ultima. Primul ministru e totusi seful direct al ministrului apararii si vicepresedinte al CSAT. Are obligatia sa cunoasca mult mai bine elementele de baza ale politicii de aparare si securitate.
Sansa lui Victor Ponta ar fi ca relatarea Mediafax sa nu fie 100% corecta. Poate a inteles reporterul gresit, poate a fost transcrisa declaratia aiurea in redactia de la Bucuresti. Trebuie sa auzim inregistrarea, ca sa fim pe deplin lamuriti.
Indiferent insa cu ce avem de-a face, seful Guvernului Romaniei e dator cu o rectificare semnificativa a celor spuse in mod absolut surprinzator la Craiova.
PS 1: Daca premierul doreste sa faca precizari pentru aceasta postare, o voi gazdui cu placere
PS 2 : Raspunsul premierului Ponta : “Am vazut postarea. Ai dreptate. Repar ce am gresit si voi fi mai atent in continuare”