constitutia-romaniei-154542

Vicepreşedintele PNL Tudor Chiuariu a declarat, miercuri, la finalul discuţiilor cu grupurile parlamentare, că în cazul revizuirii Constituţiei este susţinută ideea revenirii la un mandat de 4 ani pentru şeful statului şi interzicerea ocupării de demnităţi publice după finalizarea mandatului, potrivit Mediafax.
“Le-am propus colegilor mei să avem un articol care să se refere expres la neutralitatea exercitării funcţiei de preşedinte, la interzicerea oricăror forme de partizanat politic şi la interdicţia de a ocupa, după finalizarea mandatului de preşedinte, de a face parte din partide politice, de a candida la alegeri şi de a îndeplini alte demnităţi publice, în sensul asigurării imparţialităţii. Pentru că dacă un preşedinte ştie că se întoarce în politică din timpul funcţiei, atunci va încerca să-şi… sperăm să nu fie cazul, dar uman va încerca să-şi creeze anumite avantaje politice din momentul în care e preşedinte şi el nu ar trebui să facă lucrul acesta”, a susţinut Chiuariu.
Senatorul PNL a menţionat că se doreşte reducerea mandatului preşedintelui la 4 ani, astfel încât alegerile prezidenţiale să fie organizate la mijlocul mandatului parlamentarilor.
De asemenea, el a precizat că liberalii au în vedere clarificarea atribuţiilor preşedintelui în ceea ce priveşte desemnarea prim-ministrului.
“Preşedintele îl va desemna pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul sau alianţa politică care a obţinut cele mai multe mandate în urma alegerilor parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilor. Dacă acesta nu poate forma un Guvern sau nu obţine votul de încredere al Parlamentului, va încredinţa preşedintele această sarcină a formării Guvernului reprezentantului partidului sau alianţei politice care are al doilea cel mai mare număr de mandate”, a afirmat Chiuariu.
Senatorul PNL a susţinut că dacă nici după a doua desemnare a premierului acesta nu este învestit de Parlament de o majoritate, preşedintele va încredinţa funcţia de prim-ministru unui reprezentant al unei majorităţi absolute în Parlament, al unei coaliţii care reprezintă majoritatea absolută în Legislativ.
“Dacă nici în acest caz nu se poate învesti un Guvern în Parlament, preşedintele va dizolva Parlamentul şi se va merge la alegeri anticipate”, a mai explicat Chiuariu.
El afirmat că o altă formulă de a fi dizolvat Parlamentul priveşte decizia a două treimi dintre parlamentari, care solicită acest lucru preşedintelui.
Întrebat dacă interdicţia pentru foştii preşedinţi de a deţine demnităţi publice se aplică şi lui Traian Băsescu, liderul liberal a răspuns: “Nu cred, cred că-i vizează pe toţi preşedinţii care vor fi aleşi în baza Constituţiei revizuite. Constituţia nu poate retroactiva de acum încolo”.
Senatorul PNL a precizat că interdicţia în cazul foştilor preşedinţi se aplică pe perioada întregii vieţi.
Întrebat dacă liberalii au în vedere modificarea articolului privind limitarea la două mandate prezidenţiale, liberalul a răspuns: “N-am discutat această chestiune, dar rămânem pe prevederea în vigoare”.
Liderul PNL a precizat că atribuţiile şefului statului vor fi modificate şi în cazul numirii noilor miniştri. În situaţia vacantării funcţiei de ministru, preşedintele nu va putea decât să verifice condiţiile de legalitate pe care trebuie să le îndeplinească noua persoană nominalizată pentru portofoliu.
El a menţionat că preşedintele rămâne şeful CSAT şi cu atribuţiile în domeniul securităţii naţionale, iar în cazul prezidării şedinţelor de Guvern şi ale CSM încă nu există o decizie. “Dacă participă la şedinţele de Guvern şi stabilim că aceasta este o atribuţie care să rămână, trebuie să stabilim şi în ce condiţii. Cred că textul constituţional actual e deficitar, cel puţin din punct de vedere tehnic”, a mai afirmat vicepreşedintele PNL.

37 COMMENTS

 1. Obama nu-i lasa se exploateze gaze de sist , au voie doar in desert si noi ii luam la noi la Costinesti la Vama Veche ca suntem mai destepti.

  Felicitari conducatorilor iubiti!

  • De rîsul lumii am ajuns. Mai nou, Ponta s-a dus la Bruxelles , AVÎND PE AGENDĂ, DIN PARTEA LUI BĂSESCU, TOCMAI GAZELE DE ȘIST . Măi, măi, ce coincidență ! ȘI U.E , IERI SPUNEAU CĂ E NAȘPA CU GAZELE, ȘI CE SĂ VEZI, ASTĂZI SE PARE CĂ S-AU SUCIT , ȘI GAZELE SUNT OK .

  • tot litoralul o sa fie faqcut praf… cine e timpitul care o sa se mai duca acolo incepind cu anul viitor stiind ca-l maninca cancerul de viu iradiat de toata apa folosita acolo

   o sa fie p gaura uriasa in bugetul tarii iar sute de mii de oameni care locuiesc acolo si traiesc din turism o sa ajunga ntr-o saracie lucie cumplita cu mult mai grava decit in zonele din moldova la ora actuala

   FELICITARI CRIMINALILOR PONTA-BASESCU-ANTONESCU pentru distrugerea in totalitate tarii

    • hai sa definim jignirea. Unuia care omoara oameni poti sa-i zici criminal sau nu?

     Sau poate trebuie sa fim mai subtili si sa spunem ca e doar un “cetatean care a facilitat imbunatatirea situatiei fondului de pensii prin diminuarea duratei de plata a pensiei alocate altui cetatean utilizind toporul in zonele cervicale ale acestuia din urma”.

     … and liberty si justice for all..

     ha ha ha

     • UMblati cu flori cu vanzatorii de tara si criminali natiunii.Si o sa fiti laudati.

  • Obama insusi, n-ar aduce niciun beneficiu romanilor, dar un roman care sa faca ceea ce au facut presedintii americani pentru tara lor, ar fi fost “capacit” imediat de Merkel, de Barroso sau de altii ca ei.

 2. subiectul alegerii presedintelui este atat de sensibil si nelinistitor! cum auzi sau citesti despe asta, gandul iti fuge disperat si ingrozit la marinar. sa faca baietii astia ce-or face, numai sa nu lase vreo portita prin care marinaru’ sa se strecoare inapoi, in vreunul din palate!Eventual, sa se treaca in caticica de capatai ca, dupa doua mandate mai mult decat indestulatoare, presedintele sa se retraga la manastire, eventual la muntele atos, oricum undeva departe si cu apa multa imprejur, eventual cu pantalonii luati! altfel e jale!

 3. Propunerea lui Chiuariu referitoare la asigurarea neutralitatii pare sa contina o contradictie de fond: ce se intampla cu un presedinte care, dupa primul mandat, pierde alegerile pentru al doilea mandat? Teoretic el mai are dreptul la al doilea mandat in timpul vietii. Numai ca – conform noilor prevederi – dupa primul mandat nu mai are dreptul sa faca politica, deci e de facto imposibil sa mai candideze a doua oara!
  Restrictia de “neutralitate” propusa mi se pare echivalenta cu a impune explicit un singur mandat, ceea ce ar fi destul de neuzual.

 4. OFF TOPIC

  MÉNAGE À TROIS

  Pe Ponta, îl joacă Băse ca pe Prostănacu’,
  Deşi se crede şi deştept şi cu vino-ncoa ;
  Noi ne-am bucura pe ambii să-i ia dracu’,
  În iad cu ei să facă … un”ménage à trois”.

 5. Mie nu-mi place propunerea referitoare la componenta CCR adica 12 membri cu doctorate alesi 9 ca pana acum si 3 de ICCJ. Eu vreu sa fie magistrati cu experienta minim 20 de ani si cu doctorat nu cum spune dansul doar cu doctorat ca asa ia si Hudrea doctoratul, sa fie numiti niuai de institutii din Justitie adica de ex CSM sau ICCJ si politicul sa-si ia mana de pe CCR si sa nu mai numeasca judecatori acolo.

  • mandatul de CCR-ist de 9 ani este aberant de lung,3 ani este suficient.componenta ar trebui sa fie mult mai mare si numai judecatori de cariera.mai multi,mai greu de manipulat.si,de ce nu,numiti prin tragere la sorti din cei care indeplinesc conditiile.de ce mereu propusi?cand aud de propusi ma gandesc la puterea sovietelor.

 6. Adrian Ursu s-a transformat intr-un sicofant pt.Ponta pe tema gazelor?

  (Mersi Adrian ca ai postat articolul asta ieri.

  Ilie Serbanescu Diversiunile dlui Ponta pe tema gazelor de şist
  Într-o emisiune televizată, prim-ministrul Ponta a spus, pentru a-l cita cât mai exact, că este de acord cu exploatarea gazelor de şist dacă explorările în curs de derulare dovedesc existenţa acestora şi sunt respectate “standardele europene de mediu”, adăugând fără ezitări argumentul că doreşte independenţa energetică a ţării şi să nu se mai importe gaze ruseşti scumpe. Problemele de mediu au fost expediate cu afirmaţia că deocamdată se fac doar explorări, iar problema economică a fost pur şi simplu ignorată. Dl Ponta nu a spus mai multe, dar rareori mi-a fost dat să aud atâtea diversiuni aglomerate într-o atât de scurtă perioadă de timp!

  1. Contractele încheiate cu Chevron pentru perimetrele din zona Bârlad şi din zona litoralului sudic sunt contracte tip care, după cum le arată şi numele, sunt de explorare, dezvoltare şi exploatare. Aşa că, dacă Chevron obţine avizele pentru contractele încheiate şi descoperă, indiferent după câţi ani, gaze de şist valorificabile în zonele respective, trece la exploatarea lor fără alte avize speciale.

  2. Aceleaşi contracte sunt contracte de redevenţă. Statul român se alege cu o redevenţă în bani (nu discutăm aici nivelul acesteia şi alte aspecte conexe), dar nu cu gaze! Dacă va dori să folosească gazele exploatate de Chevron, România va trebui să le cumpere de la Chevron. Cum s-ar spune, să-şi cumpere propriile gaze!

  3. Fiind vorba de gaze exploatate de la mari adâncimi, preţul va fi deosebit de ridicat, oricum mai ridicat decât cel al gazelor zise “convenţionale” ce vin în zonă din Rusia.

  4. Admiţând însă că preţul ar fi totuşi mai mic decât cel al gazelor din Rusia, să fi uitat dl Ponta că România este în UE şi că vrea ca aceasta să fie în continuare în UE?! La data la care vor ajunge să fie exploatate, gazele din România, potrivit liberalizării preţurilor în energie impusă de la Bruxelles şi asumată integral de prim-ministrul Ponta, vor fi livrate pe piaţă la nivelul preţului gazelor importate din Rusia şi, în cazul în care vor fi exploatate cu costuri mai mici, Chevron va încasa renta diferenţială. Atenţie, Chevron în calitate de producător şi nu statul român în calitate de proprietar al resurselor sau poporul român în calitate de consumator!!! Românii vor cumpăra tot scump şi nu cumva mai ieftin!

  5. Si apoi, să fi uitat dl Ponta tocmai ceea ce a semnat şi anume că, potrivit aceloraşi reglementări impuse de la Bruxelles, producătorii pot în mod liber să exporte gazele exploatate fără a fi obligaţi cu nimic să le destineze consumului din România. Aşa cum şi OMV poate exporta acum în mod liber gazele româneşti exploatate aici. Că n-a făcut-o până acum este doar pentru faptul că nu a avut pe unde! A uitat însă dl Ponta că tocmai dânsul a avizat adaptarea urgentă a conductei Arad-Szeged spre a permite nu numai importuri, dar şi exporturi de gaze?! Cum vrea dl Ponta să asigure independenţa energetică faţă de Rusia cu gaze a căror exploatare şi livrare n-o controlează?!

  http://jurnalul.ro/editorial/diversiunile-dlui-ponta-pe-tema-gazelor-de-sist-640942.html

 7. o prosteala pe fata revizuirea constitutiei… nu e vorba decit de adoptarea FEDERALIZARII Romaniei prin regionalizare fortata

 8. Domnule Radu Tudor… Eu sunt de acord cu modificarile aduse Constitutiei, DAR MA DERANJEAZA ENORM CHESTIA CU REGIONALIZARA. Pacat de celelalte modificari. Eu nu o votez. Asta este… Nu am alta optiune. Daca imi votez spulberarea tarii, nu o sa ma mai pot privi in oglinda…

 9. pe asta in functie acum il vreau suspedat pt. tradarea de tara si genocidul ce-l facu cu hotia si ..n-am cuvinte sa desxcriu..ghiorlanie..cretinatate ..furt de gainar tebel cu casca lui de manelistii..voi chiar nu vedeti ce a facut boul asta cu nume de basau?ce rusine nationala,ce fagas de distrugere a adncit jegul asta cand deja tara e pe duca si mamaligarii vedeau in el un mesia.huooo..mesia cu nume de basina…blasfemie!dupa nume iti dai seama ce kkt e asta!jale nene .,, pt basaul asta si multi din copacul lui pedepsele sunt “incompatibile cu viata” cum zice salvamaru manelist..,ce ..dezastru!…nu sunt specialist socio-economic, dar fratilor suntem DISTRUSI si fara speranta aia e mai grav,e fara “al bi bac” !

  • nu va faceti iluzii ca romania isi revine ca soparla cei creste coada.nu nene.asa ma gandeam odata,lasa ca daca jegurile astea nu mai fura tara isi revine…neee .nici o sansa..uitati-va la mine,bsalaul a stabilit noi standarde de saracie DURABILA si tot ce va urma va fi Sub jegul basit. depinde de bucuresteni daca-i pune pielea-n bat sau basaul va fi nusce guru bivolar si onorabil in continuare pt. adeptii lui jjijiloshi.cretini adica

 10. Sa nu uitam sa le asiguram expresedintilor o viata de lux si dupa terminarea mandatului ca doar nu isi vor cheltui banisorii lor fara numar furati de la populatie.

 11. Crinule,ai mare grija,ca daca mai zici odata ca il pui pe basau premier,s-ar putea sa NU TE VOTEZE nici macar membrii familiei tale! Grija mare, ca pe urma te poate arunca marinelu’ peste “bord”.

 12. Atat timp cat e cu presedinti, ca or fi cu 5 ani sau cu 4 ani de mandat, sau in general, cu “x” ani de mandat, pentru mine revizuirea nu prezinta niciun fel de interes.
  Tot ceea ce ma intereseaza este

 13. Tot ceea ce ma intereseaza este revizuirea art. 152, in sensul eliminarii interdictiei (de tip bolsevic) de a se supune revizuirii forma de guvernamant. Si daca or sa mai specifice ceva si de 10 mai ca o a doua zi nationala, pe langa 1 decembrie, cu atat mai bine!
  Acestea ar fi conditiile pentru mine ca sa ma prezint la referendum. Altfel, n-au decat sa-si revizuiasca singuri republica.

  • Republica sau Monarhie, tot aia e, pentru ca politicienii tot aia sunt. Sa nu ai impresia ca vine Regele si desfiinteaza Parlamentul, pentru ca asta ar insemna dictatura… Nici macar n-o sa-l schimbe, iar alegeri parlamentare vor fi intotdeauna…

 14. Bine ar fi daca i s-ar aplica si lui T Basescu prevederea asta, ca nu le-ar asa de greu sa scrie ca este valabil pentru toti presedintii incepand cu expirarea mandatului,
  // inclusiv// pentru cel aflat in functie la data actuala. Basescu trebuie sa nu mai aiba nicio putere mai tarziu. De anul trecut trebuia sa nu mai fie la Cotroceni. Ce este valabil pentru altii trebuie sa fie si pentru el:

  “Le-am propus colegilor mei să avem un articol care să se refere expres la neutralitatea exercitării funcţiei de preşedinte, la interzicerea oricăror forme de partizanat politic şi la interdicţia de a ocupa, după finalizarea mandatului de preşedinte, de a face parte din partide politice, de a candida la alegeri şi de a îndeplini alte demnităţi publice, în sensul asigurării imparţialităţii. Pentru că dacă un preşedinte ştie că se întoarce în politică din timpul funcţiei, atunci va încerca să-şi… sperăm să nu fie cazul, dar uman va încerca să-şi creeze anumite avantaje politice din momentul în care e preşedinte şi el nu ar trebui să facă lucrul acesta”, a susţinut Chiuariu.
  Senatorul PNL a menţionat că se doreşte reducerea mandatului preşedintelui la 4 ani, astfel încât alegerile prezidenţiale să fie organizate la mijlocul mandatului parlamentarilor.”
  As vrea sa-l vad macar “lasat la vatra” definitiv, daca nu se doreste ca el sa raspunda in fata justitiei vreodata, atunci cand nu va mai avea imunitate( asa cum ar fi normal)…

  Toate cele bune Radule

  Cu apreciere, 🙂 *

  Gabriela B

 15. Cetățean simplu, nu mai recunosc autoritatea DNA și corectitudinea și litera legii în deciziile ICCJ

  Din păcate,4 ani de președinte nu mai reprezintă o garanție solidă că în acei 4 ani,președintele nu va crea premizele pentru un nou regim.
  Președintele va trebui să se descurce cu modificările Constituției și să nu o mai încalce,în nici un fel.Vreau să fie DEMIS pe loc,orice președinte al României care încalcă Constituția,fără să fie nevoie de referendum pentru DEMITERE.Să se ocupe Parlamentul de cei care încalcă Constituția.Că vom avea 10 președinți de stat în 4 ani?Sigur,nu e o imagine foarte bună,în exterior,dar nu se mai poate ca președintele să tot încalce Constituția și să nu i se întâmple nimic.NU MAI PUTEM CONTINUA în ritmul ăsta păgubos!

 16. Asta cu “mandat de 4 ani pentru presedinte”, mi se pare putin tardiva, dar nu se stie niciodata cand mai apare cate unul de se crede Dumnezeu pe Pamant, iar in marinimia lui poate face mult rau propriei natiuni.
  Poate ar trebui insistat sa se adopte si acel punct in care se mentioneaza interzicerea traseisului politic.
  Ma asteptam ca noua Constitutie sa fie mult mai “supla” si toate greselile din trecut sa fie corijate.

 17. Cristiane- ce ingrijorati sintem ca nu participi tu la referendum.Iti dai seama, sa facem modificarea Constitutiei fara tine,asta nu se exista. Cit despre monarhie va fi cind o sa va vedeti ceafa !

Leave a Reply