Vicepresedintele PSD Ionut Vulpescu, ministru al culturii pina azi, a postat un mesaj foarte interesant pe Facebook :

Solidaritatea fără solidaritate

Azi a fost votată, în Comitetul Executiv Național, lista membrilor PSD care vor face parte din noul Guvern. Noul Executiv va primi votul de învestitură al Parlamentului. Am auzit, o dată în plus, apelul la unitate și la solidaritate. Mă întreb ce mai înțelegem prin solidaritate și prin unitate, ce conținut mai dăm acestor deziderate, în contextul din ultimele săptămâni, care au pus PSD în fața unor slăbiciuni pe care am preferat să le trecem cu vederea, în euforia câștigării alegerilor. Iar slăbiciunile nu pot fi depășite doar cu solidaritate, oricât de solidari am fi. Trebuie mai mult decât asta.

Motivul acestui reînnoit apel la solidaritate este unul care devenise evident de ceva vreme: am dezvoltat și noi în partid o periculoasă cultură a conflictului. Cel puțin declarativ, PSD este un partid de stânga, social-democrat. Ar trebui să fim un exemplu de instituție care funcționează după regulile democrației. Câtă vreme organisme importante de conducere colectivă a partidului, în primul rând Biroul Permanent Național și Consiliul Național, sunt ocolite, nu poate fi vorba de așa ceva. Doar ”solidaritatea” nu este suficientă pentru a păstra unitatea partidului. Este nevoie de dialog, de consultarea permanentă a bazei partidului, de luarea deciziilor împreună cu ea.

Să fim onești cu noi: ”evaluarea” a fost un pretext. Dacă era un lucru serios, ea trebuia discutată în departamentele Consiliului Național, odată cu alte aspecte ale guvernării, inclusiv în legătură cu programul de guvernare. În cazul în care se impuneau schimbări în echipa guvernamentală, ele se puteau face fără umilirea unor oameni, acuzați de lipsă de performanță după un simulacru de analiză, în care ei n-au fost ascultați. Acum ne pregătim intens pentru viitoarea ”evaluare”, posibil la fel de arbitrară, la fel de ipocrită. Își închipuie cineva că o administrație centrală, care gestionează o țară cu 20 de milioane de locuitori, poate schimba ceva fundamental în trei-patru-cinci luni, când un simplu act administrativ durează cu lunile până poate fi elaborat și aplicat, în infernul birocratic care a ajuns România?

Am să fiu foarte direct: schimbând din trei în trei luni miniștrii, de ani buni, aparatul de lucru al ministerelor este scăpat din mână. Nu poți construi nimic, ești singur! Nu poți avea autoritate atunci când propriul tău partid te calcă în picioare, te umilește, te face cu ou și oțet, în loc să te ajute! Te lupți și cu partidul, care generează așteptări iraționale, te lupți și cu aparatul de lucru din minister, care nu mai recunoaște autoritatea miniștrilor, fiindcă știe că peste trei luni, sau peste șase luni, ministrul pleacă și el nu pățește nimic.

Da, avem nevoie de evaluări. De analize de sistem, care să ne ofere soluții. Dar mai funcționează ceva în partid în direcția asta? Cine mai gândește strategic pentru partid? Cine oferă idei și soluții? Cine este ideologul partidului? Sau nu mai avem nevoie de așa ceva? E suficient să câștigăm alegerile, și să ne instalăm la butoanele puterii, după care Dumnezeu cu mila?!

Suntem capabili să tragem vreo concluzie de pe urma acestei crize? Ce schimbăm în programul de guvernare? Cine decide schimbările? Cu cine le discută? Sunt lucruri care nu trebuie să fie doar apanajul câtorva oameni, care decid, total netransparent, soarta partidului, ca și soarta guvernării, dar mai ales soarta românilor. Iar după asta ni se va cere iar să fim solidari cu partidul, că va fi bine. Va fi?

În zilele următoare am să prezint public propria evaluare a activității mele în fruntea Ministerului Culturii și Identității Naționale. Sunt dator asta atât membrilor și simpatizanților PSD, celor cu care am lucrat în minister, dar în primul rând cetățenilor. Mulțumesc tuturor celor care, într-un context extrem de complicat, m-au susținut, în special celor din domeniul culturii. Ei sunt cei care îmi pot evalua activitatea. Ne-am respectat și împreună am găsit soluții problemelor care sunt nu puține în acest domeniu. Am acționat cu bună-credință, în spiritul servirii interesului public. Asta contează, până la urmă.

16 COMMENTS

 1. Azi mi-a venit sa platesc penalitatile pentru un impozit care trebuia sa-mi fie trimis in 2016 iar ANAF Constanta mi l-a trimis in iunie 2017 cu specificatia ca in cazul in care l-am platit deja isi cer scuze.Adica ei nici nu mai aveau evidenta celor care au de platit,daca au platit sau nu…Dupa ce ca mi-au trimis plicul care trebuia sa-mi parvina in iunie2016 cu exact un an mai tarziu acum ma pun sa platesc si penalitati.Reamintesc ca noul ministru de la Finante a fost promovat de la ANAF Constanta asta ca sa stie toata lumea cam ce hal de guvern e asta.

  • L-au luat astia cu arcanul? Sau cit a fost ministru PSD si avea ratia de cascaval, era un partid bun? Acum, no money, no honey, PSD-ul a inceput sa-i miroasa urit?? Ce sa zic, balsoaia edukatia! Cu asta nu pleci la lupta, caci trebuie sa te uiti tot timpul in spate!

 2. Dl. Vulpescu, dl. ministru ati facut armata ? In partid e ca acolo, in armata.
  Daca ma iau dupa denumirea ministerului

  • Scuze, sa continui ideea: Daca ma iau dupa denumirea ministerului, ar trebui sa fie un minister important, Ministerului Culturii și IDENTITATII NATIONALE. Probabil ca pentru unii acesta este un amanunt nesemnificativ.

 3. Sigur, frustrarea e mare; textul asta trebuia sa apara mai demult ca sa fie credibil, nu acum, cind cetateanul nu mai e ministru! Vad ca visul ruperii PSD e inca viu, iar Dragnea, care, ne place sau nu, a adus PSD la 47%, e un tiran nenorocit care omoara democratia din partid si nu-l lasa sa ajunga ca PNT-CD. Deci trebuie eliminat, cumva, altfel Ludovic Mandolina de la PNL va continua sa emita judecati de valoare (si cam atit) inteligente si sterile, alaturi de alti filosofi jalnici gen Nicu Sordan, Raluca Curcan, Albina Ghiurghiuliu si, mai ales, derbedeul suprem al politicii romanesti, braian tasescu! La pescarie, popeye!

 4. Bai frate, poate sa-mi explice cineva acest paradox? Toti dusmanii PSD vor binele PSD, adica democratizare (fiecare sa ia decizii de capul lui), curatare de uscaturi (adica Dragnea si primii 15-20 de lideri sa fie eliminati) si spargerea in 4-5 aripioare, pe model PNL-AT, astfel ca toti cei care ramin sa fie sefi!! Cita smecherie aveti in voi! Dar e de-aia, de cartierul unde incepe porumbul! Cu asemenea dusmani, PSD-ul nici nu mai are nevoie de prieteni!

 5. Psd-istilor, va veti salva partidul doar daca scapati de Dragnea. Puneti sef un psd-ist decent care poate fi si premier. Partidul a ajuns prizonierul deciziilor oculte, scapati de Dragnea pana nu e prea tarziu.

    • Dragnea a adus PSD-ul la istoricul scor de 47%, fara de care PSD n-ar fi pupat in veci guvernare; nimeni si nimic nu-i poate lua acest merit! Facea Gogea Mitu o alianta de strinsura care in 6 luni punea tara pe butuci. Numai ca in programul de guvernare, sabotat de haiducul sorinel puciul, exista lucruri care displac profund strainatatii, motiv pentru care Dragnea a fost decretat inamic public si toate slugile celor de afara lucreaza acum la demolarea lui!!
     Sigur, dragnea are bubele lui (arata-mi unul care n-are, in afara de csolos, ludovic mandolina si nicu sordan 🙂 🙂
     Ah, il uitam de derbedeul suprem al politicii romanesti, popeye matelotul 🙂 🙂

 6. hhaaa, pai bateti-va politic, la alegeri pentru conducere in partid, daca unii se cred asa buni, sa castige voturile in interior, in partid. Stati ca babele si tatele (I. Vulpescu si altii) si comentati de pe margine. La lupta! hai demonstrati.
  De pe margine, vorbiti ca la birtul satesc. Penibil.
  “Cine mai gândește strategic pentru partid? Cine oferă idei și soluții? Cine este ideologul partidului? Sau nu mai avem nevoie de așa ceva? E suficient să câștigăm alegerile, și să ne instalăm la butoanele puterii, după care Dumnezeu cu mila?!”
  Ideologul partidului? Da asta lipseste hahha, strategii si tot felul de seminarii si discutii sterile. NU! Care vreti BINELE TARII nu al partidului, puneti osul la munca! Clar Vulpescu? si Ponta si altii dau din gura -si fac filozofia batului de chibrit. Avem prea multi tocatori de vorbe si putini experti care sa lucreze 24/24 pentru TARA!.
  Ma doare in cot de lupta voastra ptr. putere in partid, NU ne intereseaza clar?. Sau faceti-va alt partid daca tot va considerati cei mai buni, iar restul sunt rai!. Dar e greu, e cu munca nu?, asa ca stati si comentati ca tatele la piata.

Leave a Reply